Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλαία στο δράμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
29 Δεκεμβρίου 2016 / 14:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο οικονομικός προϋπολογισμός και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας θα συζητηθούν στην αποψινή διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εισήγηση του προέδρου του δ.σ. Στέφανου Κυπριώτη αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς το ΔΗΠΕΘΕ απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, ειδικά όταν έκλεισε το υπαίθριο θέατρο του Μον-Ρεπό και η Κέρκυρα έχασε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τις λαοφιλείς καλοκαιρινές παραστάσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕΚ μιλώντας στην Κ.Ε. συνόψισε τη δράση του σημερινού διοικητικού συμβουλίου που ανέλαβε στις αρχές του 2015, ως μια εργώδη προσπάθεια να φέρουν τα οικονομικά της επιχείρησης σε μια στοιχειώδη κατάσταση λειτουργικότητας. «Προσπαθήσαμε να θωρακίσουμε την επιχείρηση ώστε η λειτουργία της να αποκτήσει ροή και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Το 2015 δεν εγκρίθηκε χρηματοδότηση ούτε για ένα ευρώ, ενώ για το 2016 πήραμε τα πρώτα χρήματα το Μάιο». Το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης σύμφωνα με τον Στέφανο Κυπριώτη, έφθασε στα οικονομικά του όρια. Για το έτος 2017, ο προϋπολογισμός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι, δηλαδή θα φθάσει στις 150.000€ έναντι 90.000€ το 2016. 
 
Χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή
 
Προτεραιότητα φέτος είναι να καλυφθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, η οποία "χήρεψε" το 2015, μετά την λήξη της θητείας του Πέτρου Γάλλια. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε πρόσφατα η αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού, ώστε να προβλέπεται η διαδικασία πρόσληψης, η οποία αποτέλεσε εμπόδιο στην πλήρωση της θέσης.  Σύμφωνα με την εκτίμηση του Στέφανου Κυπριώτη η προκήρυξη για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή θα γίνει κατά τα τέλη Φλεβάρη.
 
Διάχυση στην κοινωνία
 
Ο κύριος άξονας της δράσης του είναι να γίνει ένα τεράστιο άνοιγμα στην κοινωνία. «Προωθούμε τις συνεργασίες με άλλα καλλιτεχνικά σωματεία ενώ επιδιώκουμε στενότερη σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο. Όπως συζητήσαμε μάλιστα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Χάρη Ξανθουδάκη, είναι αδιανόητο να μην ανεβαίνει μια όπερα το χρόνο στην Κέρκυρα. Το Πανεπιστήμιο έχει χορωδία και μουσικούς, εμείς μπορούμε να συμμετέχουμε σκηνοθετικά ή στα σκηνικά-κοστούμια. Συμφωνήσαμε σε αυτό και σκοπεύουμε να το υλοποιήσουμε». Αυτό που αποτελεί ανάγκη και προϋπόθεση βιωσιμότητας ωστόσο, είναι να  γίνει το θέατρο πραγματικά περιφερειακό και όχι μόνο κερκυραϊκό. «Αυτό θα αποτελέσει για μας πλεονέκτημα σε περίπτωση που υπάρξει συρρίκνωση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, κάτι για το οποίο γίνεται συζήτηση τελευταία» συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ. «Μην ξεχνάμε ότι είναι ο μόνος επαγγελματικός θεσμός του είδους, θα μπορούσε να αποτελέσει συνδετικό κρίκο με ερασιτεχνικά σωματεία και να παίξει ρόλο στην ανάδειξη του Επτανησιακού πολιτισμού».   
 
Το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης 
 
1. Παραγωγή και η οργάνωση θεατρικών παραστάσεων που θα συμβάλουν στην προαγωγή της θεατρικής τέχνης και την ανάδειξη τόσο του ελληνικού όσο και του ξενόγλωσσου θεατρικού λόγου. 
2. Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων. Η Ερασιτεχνική σκηνή του Δη.Πε.Θε. Κέρκυρας, πρόκειται να απορροφήσει όσους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τέχνη του θεάτρου. Μέσα από αυτή τη σκηνή, θα μπορούν να ανεβαίνουν παιδικές και όχι μόνο παραστάσεις, εξυπηρετώντας τα σχολεία, τα παιδιά αλλά και του κατοίκους του νομού και της περιφέρειας.
3. Η Πειραματική σκηνή του Δη.Πε.Θε. Κέρκυρας, που έχει σκοπό να προσεγγίσει νέους καλλιτέχνες αλλά και άλλους πολίτες που με την συμμετοχή τους θα ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους κλίση στη τέχνη του θεάτρου. Από αυτή τη σκηνή, θα μπορούν να ανεβαίνουν παραστάσεις εκτός του θεάτρου & σε διάφορα σημεία της πόλης, σε φορείς, σε χώρους μαζικής συνάθροισης πολιτών κ.τ.λ. 
4. Παιδικό θεατρικό εργαστήρι με το οποίο δημιουργείται μια δράση που σκοπό έχει την όσο το δυνατό καλύτερη προσέγγιση της θεατρικής τέχνης από τα παιδιά μέσα από παιχνίδια και άλλες βιωματικές δράσεις .
5. Εφηβικό θεατρικό εργαστήρι, μια δράση που σκοπό έχει την ενασχόληση των εφήβων με την θεατρική τέχνη αλλά και την συνέχιση των μαθημάτων από τα παιδιά που θα τελειώνουν από το παιδικό τμήμα, δημιουργώντας διεξόδους ενασχόλησης στους νέους της πόλης μας και όχι μόνο. 
6. Σεμινάρια σε πολίτες, τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες και θα διδάσκουν αφιλοκερδώς σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορογράφοι, εικαστικοί που συνεργάζονται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας. 
7. Θεματικά φεστιβάλ-Θέατρο των πολιτών που μπορούν να διεξαχθούν ανά πάσα θεατρική περίοδο κατά τη διάρκεια του έτους και απευθύνεται σε σωματεία, καλλιτέχνες, αλλά και πολίτες δίνοντάς τους ένα ελεύθερο βήμα διαλόγου σε μεγάλα ιστορικά και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.
8. Κοινωνικό θέατρο: Ειδικά projects για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ΣΔΕ, ΚΑΠΗ, παιδιά με ειδικές ικανότητες, ανέργους, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε ιδρύματα και σχολεία.
9. Διοργάνωση καλοκαιρινών θεατρικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο υπαίθριο θέατρο του Μον Ρεπό, μια δράση που καλύπτει την ανάγκη παρουσίασης μεγάλων παραστάσεων για ολόκληρη την Κέρκυρα και υπάρχει μεγάλη προσέλευση κοινού, αφού περίπου 15.000 θεατών κάθε καλοκαίρι παρακολουθούν τις εκδηλώσεις.
10. Μετακλήσεις άλλων παραστάσεων: Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο δημοτικό θέατρο, αφορά την διοργάνωση επαγγελματικών παραστάσεων, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου (θεατρικών και μουσικών).
11. Παράλληλες εκδηλώσεις: Με τις παράλληλες εκδηλώσεις (ποιητικές, μουσικές, εικαστικές) οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια, επιτυγχάνεται η στρατηγική συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται σε επιλεγμένους χώρους στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και σε φρούρια, αρχαιολογικούς χώρους, ναούς κλπ με απώτερο στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.