Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιώργος Χ. Σουρτζίνος: «Η Κέρκυρα του Μεσοπολέμου (1918-1939)»

Γιώργος Σουρτζίνος
02 Ιανουαρίου 2023 / 09:44

Ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας θα διαπιστώσει προς μεγάλη του έκπληξη ότι ενώ για τις περιόδους της Βενετοκρατίας και της Αγγλοκρατίας υπάρχει άφθονη βιβλιογραφία και πλούσιο αρχειακό υλικό, δεν συμβαίνει το ίδιο και για την περίοδο μετά την Ένωση.

Ειδικότερα, για τη Μεσοπολεμική περίοδο, που είναι σημαντική για την εξέλιξη της οικονομίας του νησιού οι υπάρχουσες μελέτες υστερούν αριθμητικά.
Η εργασία του Γιώργου Σουρτζίνου  «Η Κέρκυρα του Μεσοπολέμου (1918-1939)» η οποία μόλις κυκλοφόρησε με μέριμνα της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας, συγκεντρώνει και παρουσιάζει άφθονο υλικό για την περίοδο αυτή αποτελώντας  πολύτιμο βοήθημα για τον ερευνητή.
 
Το περιεχόμενο
 
 Η μελέτη έχει έκταση 248 σελίδων μεγάλου μεγέθους, εκτείνεται σε τρεις ενότητες  υποδιαιρούμενες σε 139  υποενότητες. Καλύπτεται όλο το φάσμα των  δραστηριοτήτων  (Οικονομία, Παιδεία, Πολιτιστικά, Ιστορία, Θρησκεία, Αθλητισμός), ενώ η εκτενής  παράθεση πηγών αποτελεί ένα επιπλέον βοήθημα για τον ερευνητή.
Στην υποενότητα «36. Τοπικός τύπος» ο συγγραφέας εντοπίζει σαράντα εννιά (49) τίτλους εφημερίδων και περιοδικών που εκδίδονται στη μεσοπολεμική Κέρκυρα. Στα έντυπα αυτά αποτυπώνεται η πολυεπίπεδη καθημερινότητα της πόλης και του νησιού,  μάλιστα σε μια εποχή συχνών και έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Από την υποενότητα «49. Τα πρώτα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο» σταχυολογούμε ορισμένα σημεία καθώς το θέμα είναι επίκαιρο λόγω της προσωρινής μη λειτουργίας του αεροδρομίου:
«…, κατασκευάστηκε ο πρώτος διάδρομος προσγείωσης με φορά από Βορρά προς Νότο, ο οποίος δεν ξεπερνούσε τα 800 μ. Τότε δύο ελαφρά αεροσκάφη της εποχής εκείνης  προσγειώθηκαν με επιτυχία ξαφνιάζοντας τους Κερκυραίους και προκαλώντας την περιέργειά τους. Το πρώτο ήταν της αεροπορικής εταιρείας “Ευστρατίου Ξύδη” με τα χαρακτηριστικά G-ADAD προσγειώθηκε στην Κέρκυρα στις 23.9.1937, προκειμένου  να φωτογραφήσει την περιοχή του αεροδρομίου. Το δεύτερο αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας με τa χαρακτηριστικά SX-AAA, προσγειώθηκε  στις 26.9.1937, για έλεγχο καταλληλότητας του διαδρόμου και με κυβερνήτη τον Κ. Αδοσίδη. Το 1939 λόγω του επερχομένου πολέμου διακόπηκαν οι πιστώσεις και σταμάτησαν τα έργα». 
 
Το βιβλίο κλείνει με τα «Λακωνικά του Μεσοπολέμου», όπου όπως σημειώνει ο συγγραφέας: «… ξανάρχονται στην επιφάνεια από τη λησμονιά του παρελθόντος ποικίλες μικρές αναφορές που σχετίζονται με τα μεσοπολεμικά χρόνια της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Οι σύντομοι αυτοί  σταθμοί στην τοπική μας ιστορία περιγράφονται κατά χρονολογική σειρά».

Στα «Λακωνικά» αναφέρεται η ίδρυση Ελληνοαλβανικού Εμπορικού Επιμελητήριου στα 1933, σε μια περίοδο κατά την οποία πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης και βασιλιάς της Αλβανίας ο Αχμέτ Ζώγου. 
Πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό (σε μεγάλο μέρος από τη συλλογή του συγγραφέα) συμπληρώνει την έκδοση, η οποία προσδοκά να δώσει στον αναγνώστη μια πολύ καλή εικόνα της Μεσοπολεμικής Κέρκυρας και να αποτελέσει για τον ερευνητή όχι μόνο ένα πολύτιμο βοήθημα αλλά και έναυσμα για την επέκτασή του και σε άλλα ερευνητικά πεδία.
 
Άλλες μελέτες του συγγραφέα
 
Στο Γιώργο Χ. Σουρτζίνο οφείλουμε και τις εκδόσεις:  «Κέρκυρα∙ ταξίδι στο χρόνο/ Ιστορία-μνημεία-μουσεία-ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι-χαρακτικά», (Θεσσαλονίκη, 1998), «Τοπωνύμια/ Γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας», (Θεσσαλονίκη, 2006), «Ρόπτρα της Κέρκυρας/ Ξεχασμένα λαογραφικά στολίδια στις εξώπορτες», (Θεσσαλονίκη, 2011), «Οδηγός οδών και πλατειών πόλης και προαστίων της Κέρκυρας», (Κέρκυρα, 2015).