Δευτέρα 03.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Γιάννη Καστρίτση στη Δημοτική Πινακοθήκη

Δημοτική Πινακοθήκη
18 Δεκεμβρίου 2016 / 12:32

ΚΕΡΚΥΡΑ- Ο τρόπος στησίματος της έκθεσης στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης συνθέτει ένα ρεαλιστικό σκηνικό, το οποίο δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι έχει μεταφερθεί σε κάποιο χωριό

και βλέπει γύρω του τοπία, ζώα και κατοίκους του χωριού. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν τόσο τα γήινα χρώματα και υλικά που χρησιμοποιεί στα έργα του ο καλλιτέχνης, όσο και τα φυσικού μεγέθους ξύλινα γλυπτά, που προσδίδουν μεγαλύτερο ρεαλισμό στο συνολικό αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστική η ποικιλία των μέσων έκφρασης που χρησιμοποιήθηκαν από τον καλλιτέχνη – γλυπτική, ζωγραφική σε χαρτί, ζωγραφική σε μουσαμά και διαφορετικά είδη υλικών, από ακουαρέλες και λάδια μέχρι μεικτές τεχνικές.
Ο αρχέγονος αγροτικός πολιτισμός «βρίσκεται στη δύση του στις μέρες μας», υποστηρίζει ο Γιάννης Καστρίτσης. Μέσα από το έργο του επιχειρεί όχι μόνο να διασώσει στοιχεία αυτού του πολιτισμού, αλλά και νααναδείξει την άμεση σύνδεσή του με το πολιτισμικό μας παρελθόν.

Ποιος είναι ο Γιάννης Καστρίτσης
Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δάφνη Ευρυτανίας. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (1985- 1990), στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο BrooklynCollegeτης Νέας Υόρκης, το διάστημα 1991- 1993. Το 2014 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Έχει πραγματοποιήσει δώδεκα ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ομαδικές. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με την ξυλογλυπτική και τη φωτογραφία.
Ο Νίκος Ξυδάκης γράφει για το έργο του: «Ο αγροτικός κόσμος που ζωγραφίζει ο Γιάννης Καστρίτσης, είναι ένας αρχαίος κόσμος, θνήσκων. Ο καλλιτέχνης τον ανασυστήνει ακέραιο, επικό, σαν αιωνόβιο δέντρο, χωρίς να καταφεύγει σε φολκλορικά κλισέ. Απεναντίας, τα πράγματα αυτού του κόσμου μέσω μιας ρωμαλέας, μοντέρνας ζωγραφικής, αναδύονται εξίσου ρωμαλέα και αληθινά, αυθύπαρκτα, λάμποντα».
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 29 Ιανουαρίου 2017 και είναι επισκέψιμη καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10.00- 16.00.