Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ψάχνει τον βηματισμό της η Δημοτική Πινακοθήκη, μετά τη «λαιμητόμο»

Δημοτική Πινακοθήκη
18 Ιανουαρίου 2024 / 09:17
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Το νέο καθεστώς λειτουργίας και οι αλλαγές που επιφέρει η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί τα ΝΠΔΔ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον βηματισμό της ψάχνει από τις αρχές του έτους η Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, με τις σαρωτικές αλλαγές που έφερε η νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών που κατήργησε όλα τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ.

Από 31/12/2023 είναι "ακέφαλη" καθώς το Δ.Σ. της έπαψε να υφίσταται, ενώ ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία της. Η δομή της πάντως αλλάζει ριζικά. Παύει να έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και οι αποφάσεις για τις δραστηριότητές της θα λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση του νέου Αντιδημάρχου Πολιτισμού Κώστα Βουσολίνου.

Τι αλλάζει

Οι διοικητικές της υπηρεσίες περνούν στον Δήμο, οπότε και οι οικονομικές στο μεγάλο «καλάθι» του Τμήματος Προμηθειών. Όσον αφορά το φυσικό της αντικείμενο, δηλαδή τις εκθέσεις έργων Τέχνης, ο νόμος προβλέπει τη σύσταση μια γνωμοδοτικής επιτροπής αντίστοιχης με την σημερινή καλλιτεχνική.  

Καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι οι διαδικασίες πλέον θα είναι πιο χρονοβόρες, λόγω της συγκέντρωσης των αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καταφέρνει να έχει την πυκνή δραστηριότητα που είχε μέχρι σήμερα, που φιλοξενούσε από 12 έως 14 εκθέσεις σε ετήσια βάση.

Στους εργαζόμενους που υπηρετούν μέχρι και σήμερα, που αριθμούν τα 9 άτομα, δεν αναμένονται ιδιαίτερες αλλαγές στο εργασιακό και μισθολογικό τους καθεστώς, εφόσον αποτελούν μόνιμο προσωπικό του Δήμου. 

Λαιμητόμος

Αλώβητοι έμειναν το ΔΗΠΕΘΕ, οι σύνδεσμοι ΣΥΚΟΙΠΑ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγυης) και ΣΥ.Π.Α.Π (Σύνδεσμος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος) και η ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Στην Κέρκυρα, η Πινακοθήκη έπεσε στην αυτοδιοικητική "σκούπα" του νέου νόμου, το ίδιο θα συμβεί και με τις σχολικές επιτροπές που υπάγονται στους δήμους, συνολικά 631, ωστόσο η κατάργησή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι σχολικές επιτροπές διαχειρίζονται τα κονδύλια που αφορούν τη θέρμανση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολείων που ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, αρμοδιότητα που όπως φαίνεται θα επιστρέψει στους διευθυντές των σχολείων έπειτα από πολλά χρόνια.

"Παραθυράκι" του Υπουργείου

Βέβαια το Υπουργείο είχε δώσει τη δυνατότητα για υποβολή αιτήματος εξαίρεσης, με τεκμηρίωση της δραστηριότητας από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης. Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις είχαν διατυπωθεί και από στελέχη της απελθούσας δημοτικής Αρχής.  

Προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Πινακοθήκη τον Νοέμβρη, όπως έκαναν ακόμα εκατοντάδες αντίστοιχες περιπτώσεις πανελλαδικά. Ωστόσο μόνο 8 ΝΠΔΔ και 8 κοινωφελείς επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή της νομοθεσίας κατάργησης και τελικά η Πινακοθήκη, μια δραστήρια και ολοζώντανη εστία Τέχνης και Πολιτισμού της Κέρκυρας, μπήκε στη "λαιμητόμο" μαζί με άλλα 620 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε όλη την επικράτεια.

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.