Τρίτη 24.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκαν οι «Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής»

Μουσική
27 Σεπτεμβρίου 2022 / 11:03

Ακολουθεί ο β΄ κύκλος εορταστικών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του Τ.Μ.Σ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ολοκληρώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε ο κύκλος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής 2022», που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 22 έως και 25 Σεπτεμβρίου, αποτελώντας την ετήσια συνάντηση των συνθετών του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (EΣΣHM). Με τη φετινή διοργάνωση ο θεσμός των «Ημερών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής» επέστρεψε και πάλι στην Κέρκυρα, δηλαδή στο μέρος όπου ξεκίνησε πριν από μία εικοσαετία ακριβώς. Έκτοτε ο ΕΣΣΗΜ έχει πραγματοποιήσει 51 ανάλογες διοργανώσεις ή συμμετοχές σε εκδηλώσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό, ενώ τελευταία φορά που εκδήλωση του έλαβε χώρα στην Κέρκυρα ήταν το 2018.

Την ευθύνη της φετινής διοργάνωσης είχε το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας & Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Παραστατικών Περιβαλλόντων στις Τέχνες [PEARL] του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, πάντοτε υπό την αιγίδα του ΕΣΣΗΜ. Μάλιστα  η διοργάνωση συνέπεσε με την επέτειο των 20 ετών από την ίδρυση του τελευταίου, αλλά και των 30 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Οι «Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής 2022» περιλάμβαναν συνολικά τέσσερις τριάδες συναυλιών, οι οποίες έλαβαν χώρα στο αίθριο Χαλεπά (κτίριο Ασκληπιός - Παλαιό Ψυχιατρείο Κέρκυρας). Στην πρώτη ενότητα, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, νέοι και παλαιότεροι δημιουργοί από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και όχι μόνο, παρουσίασαν έργα τους (ηχοτοπία).

Στη δεύτερη βραδιά επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο Χάρης Ξανθουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών αλλά κι ένας από τους παλαιότερους συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα. Ο τιμώμενος, μετά από τη θερμή προσφώνηση από τον Καθηγητή Ανδρέα Μνιέστρη, μίλησε στους παρισταμένους για την προσωπική του πορεία στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά και για το σκεπτικό και τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιούργησε τα σχετικά έργα του. Παρουσιάστηκαν τέσσερα εξ αυτών, με την εξής σειρά: Σπουδή (είχε συμπεριληφθεί στον πρώτο δίσκο βινυλίου με έργα ηλεκτρονικής μουσικής Ελλήνων συνθετών, που είχε κυκλοφορήσει το 1974 με τίτλο «Ελληνική Ηλεκτρονική Μουσική»), Το δάσος των συμβόλων, Motetus (βασισμένο στην ανάγνωση αποσπασμάτων από την Αποκάλυψη του Ιωάννη) και Η αλληγορία των ωρών. Ακολούθησαν άλλες δύο συναυλίες με έργα νεότερων δημιουργών, μεταξύ των οποίων και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η συνέχεια δόθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου με συναυλία τεσσάρων δημιουργών – μελών της Βελγικής Ομοσπονδίας Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (FeBeME), αδελφού σωματείου του ΕΣΣΗΜ. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν έργα των Gildas Bouchaud, Thibault Madeline, Stéphanie Laforce και Daniel Perez Hajdu. Ακολούθησαν και πάλι παρουσιάσεις έργων νεότερων δημιουργών, μελών και υποψήφιων μελών του ΕΣΣΗΜ, φοιτητών και άλλων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (CIME)  -στην οποία παρουσιάστηκαν έργα των Νίκου Κανελάκη, Marcelo Carneiro,  João Pedro Oliveira που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό CIME PRIX CIME 2021-  αλλά και το live jam των Ανδρέα Μνιέστρη, Θάνου Πολυμενέα και Φίλιππου Θεοχαρίδη.
[Για μία σύντομη περιγραφή τους είδους της ηλεκτροακουστικής μουσικής, βλ. Καθημερινή Ενημέρωση, 22/09/2022, αρ.φυλ. 5671, σελ. 12]
Β΄ εορταστικός κύκλος
Τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο β΄ κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Επιγραμματικά, οι κυριότερες εξ αυτών θα είναι οι εξής:

•2 Οκτωβρίου 2022 (ώρα 19.00, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Παλαιό Φρούριο) - Παρουσίαση της σύγχρονης εκδοχής του έργου Miserere του Gregorio Allegri, με τη συμμετοχή αποφοίτων του Τ.Μ.Σ. στο φωνητικό σύνολο αλλά και ως soloists, υπό τη διεύθυνση της Μιράντας Καλδή, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ιερής Μουσικής.
•4 – 5 Νοεμβρίου 2022 (Ιόνιος Ακαδημία) - «Μια σύντομη ιστορία της μουσικής: από το Μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», με την παρουσίαση χαρακτηριστικών έργων όλων των εποχών  της δυτικής μουσικής από το 1000μ.Χ.  έως σήμερα, από το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής, σε διδασκαλία Δημήτρη  Κούντουρα.
•11 – 13 Νοεμβρίου 2022 (Ιόνιος Ακαδημία) – Συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών συνεδρίου με θέμα «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ: Κι αν θα διψάσεις για νερό/θα στύψουμε ένα σύννεφο»
•19/11/2022, 19/02/2023, 29/04/2023 - Κύκλος τριών διαδικτυακών ημερίδων με τίτλο «Μουσικοί διάλογοι, εκπαιδευτικοί προβληματισμοί», στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική Παιδαγωγική στο σχολείο και στην κοινότητα»
•14 – 15 Ιανουαρίου 2023 (Ιόνιος Ακαδημία) - Διημερίδα του τομέα της Μουσικολογίας με θέμα «Η μουσικολογία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του 21ου αιώνα».