Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πρωτάκουστες, βαριές με ζώνουν Αρμονίες…»

Ηλίας Γκογκίδης
30 Ιουλίου 2022 / 11:21

Συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών πραγματοποίησε η Συμφωνική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

ΚΕΡΚΥΡΑ: Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στο Παλαιό Φρούριο, η Συμφωνική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», πραγματοποίησε Συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Γκογκίδη. H εκδήλωση είχε τίτλο «200 χρόνια Ελλάδα – Αφιέρωμα στην ελληνική συμφωνική μουσική» και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και του Συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΣΥ.Π.Α.Π.) Κέρκυρας, ενώ παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Σπύρος Βέργης.

 



Η Συμφωνική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» υπό τη διεύθυνση του Ηλία Γκογκίδη


Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με το Los Libertadores από το Canto General του Μίκη Θεοδωράκη, για να ακολουθήσει το Μητέρα μεγαλόψυχη από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Γιάννη Μαρκόπουλου, με soloist την Ρόζα Πουλημένου. Στη συνέχεια ακούστηκαν κατά σειρά αποσπάσματα από την οπερέτα Κρητικοπούλα του Σπύρου Σαμάρα, το Ελλάδα – Πατρίδα – Μάνα της Χριστίνας Καλλιάρα με soloist τον Σπύρο Σουέρεφ και -από κοινού με την Δημοτική Χορωδία «San Giacomo»- τα Ασπασμός προς τη Μητέρα Ελλάδα και Μυθωδία του Σπύρου Σαμάρα και του προσφάτως εκδημήσαντα Βαγγέλη Παπαθανασίου, αντίστοιχα. Το πρώτο μέρος της συναυλίας έκλεισε με ένα ακόμα έργο του Θεοδωράκη: το Ναοί στο σχήμα του ουρανού, από το Άξιον Εστί.



Η Συμφωνική Ορχήστρα μπροστά στο ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας


Παράλληλα, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προσωπογραφίας του συνθέτη που
φιλοτέχνησε η Στεφανία Καρύδη. Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπης Υδραίου, ακολούθησε το δεύτερο μέρος της συναυλίας με το Πνευματικό Εμβατήριο (στην αρχική του μορφή από πλευράς ενορχήστρωσης). Το οκταμερές αυτό έργο συνέθεσε ο εξόριστος Θεοδωράκης το 1969, μελοποιώντας τα λόγια που είχε γράψει ο Άγγελος Σικελιανός 24 χρόνια νωρίτερα. Στο μέρος αυτό της συναυλίας, οι 40 και πλέον νέοι μουσικοί της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» συνέπραξαν και πάλι με την Χορωδία «San Giacomo» (προετοιμασία: Antoniy Ivanov, φωνητική διδασκαλία: Ανδρέας Γκούσης, πιανιστική συνοδεία: Μαριλένα Ελούλ). Μαζί τους, ως soloists, εμφανίστηκαν η mezzo soprano Ρόζα Πουλημένου, ο βαρύτονος Πέτρος Καρύδης και ο Γιώργος Άνθης ως λαϊκός τραγουδιστής.



Ο βουλευτής Α. Αυλωνίτης ήταν παρών κατά τη διάρκεια της συναυλίας


Η βράδιά έκλεισε υπό τους ήχους της Μυθωδίας του Βαγγέλη Παπαθανασίου και πάλι. Η επόμενη εκδήλωση της Συμφωνικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» είναι
προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου, επίσης στο Παλαιό Φρούριο. Θα είναι
αφιερωμένη στους λαϊκούς κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, με
προσκεκλημένους ερμηνευτές την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μπάμπη Βελισσάριο.
 
*Τα λόγια αυτά του Άγγελου Σικελιανού προτιμήθηκαν αλληγορικά για την περίσταση, αντί κανονικού τίτλου και οποιουδήποτε περαιτέρω σχολιασμού.