Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαββατιάτικη βραδιά υπό τους ήχους Θεοδωράκη και Λώλη

Μίκης Θεοδωράκης
16 Ιουλίου 2023 / 10:02
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Από την ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής και τη Χορωδία «Δημόδοκος»

Έργα Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Λώλη ερμήνευσε η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά), στη συναυλία που πραγματοποίησε το Σάββατο 15 Ιουλίου έξωθεν του Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Συνέπραξε η Δημοτική Χορωδία Κερκύρας «Δημόδοκος» (διεύθυνση/προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου). Τη διεύθυνση της συναυλίας αλλά και την ενορχήστρωση των έργων που ακούστηκαν, είχε ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα το έργο «Ύμνος εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναϊου και Διώνης» του Κώστα Λώλη, σε ποίηση της Γιώτας Παρθενίου. Πρόκειται για ένα έργο, αφιερωμένη στο αρχαίο μαντείο της Δωδώνης, που υμνεί τη λατρεία του Δία και της Διώνης, αλλά και της Μητέρας Γης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τον αρχαίο λόγο. Soloist ήταν ο τενόρος Φίλιππος Μπουμπάρας. Με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου της στην Κέρκυρα, η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου έδωσε το παρόν και ευχαρίστησε θερμά όλους τους συντελεστές της συναυλίας.

Στο δεύτερο μέρος ακούστηκε το έργο «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού». Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό έργο το οποίο συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης την περίοδο 1960-61, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε και κυκλοφόρησε ως αυτοτελές album το 1962. Στη συναυλία του Σαββάτου παρουσιάστηκε σε συναυλιακή μορφή, με την ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής να πλαισιώνει τους soloists Μαργαρίτα Συγγενιώτου (mezzo soprano), Γιώργο Άνθη (βαρύτονος) και Αστέριο Πούφτης (μπουζούκι), ενώ ρόλο αφηγητή (και στα δύο έργα) είχε ο Χρήστος Μπογδάνος.

Υπενθυμίζεται ότι αμφότερα τα έργα είχαν παρουσιαστεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής και τη Χορωδία «Δημόδοκος» και πριν από έναν χρόνο, στη συναυλία που είχαν δώσει στον εμβληματικό χώρο τους Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης, όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς, στον πρόλογό του.

Σεμινάριο τραγουδιού από την Φ.Ε. «Καποδίστριας»

Η συναυλία τη Παλαιάς Φιλαρμονικής δεν ήταν η μόνη καλλιτεχνική εκδήλωση του Σαββάτου, καθώς την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η καταληκτική συναυλία των συμμετεχόντων στο masterclass λυρικού τραγουδιού που διοργάνωσε η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας». Συμμετείχαν οι: Ελπίδα Ζαβιτσάνου, Ανδρέας Γκούσης, Στέλλα Ζαβόλη, Μαργαρίτα Στάντλερ, Γιώργος Κεραμιδάρης, Δέσποινα Βελλιανίτη, Ινώ Παπασταμούλη, Ευαγγελία Λυρίτη, Γεωργία Κουτσουνιά, Ευρύκλεια Τσίμα, Άντζελα Καλούδη, Βασιλική Πολυχρόνου, Ιφιγένεια Δασκαλοπούλου και Κέλλυ Καλαϊτζίδου.

Το masterclass έλαβε χώρα το διάστημα 10-15 Ιουλίου, με διδάσκουσες τη mezzo soprano Ρόζα Πουλημένου και την πιανίστα Μπήλιω Μωραϊτου – Καβαλιεράτου.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

 
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».