Τετάρτη 02.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επέτειος & επιστροφή στις ρίζες για τη Φιλαρμονική Κυνοπιαστών

Φιλαρμονική Κυνοπιαστών
04 Δεκεμβρίου 2016 / 10:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μια κοινή συναυλία με την παλαιότερη εκ των φιλαρμονικών του νησιού, τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, γιόρτασε την επέτειο των 50 ετών από την ίδρυσή της η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών.

Ο λόγος για την πανηγυρική συναυλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το Μουσικό Σώμα της εορτάζουσας Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Νίκα, άνοιξε το πρόγραμμά του με μια επιλογή γνωστών μελωδιών από το κλασικό ρεπερτόριο, του Douglas Wagner. Στη συνέχεια, ήταν η σειρά δύο νεαρών μουσικών της Φιλαρμονικής να αποσπάσουν το χειροκρότημα του κοινού για την πολύ καλή τους παρουσία ως soloists. Επρόκειτο για τον κλαρινετίστα Κωνσταντίνο Ανυφαντή στο Clarinet polka του Henry Davis, και τη φλαουτίστρια Όλγα Μητσοπούλου στο Russisches Zigeunerlied του Wilhelm Popp.

Ακολούθησε μια ενότητα αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν κατά σειρά τα μουσικά θέμα των Nicola Piovani, Randy Edelman & Trevor Jones και Βαγγέλη Παπαθανασίου, από τις ταινίες La vita è bella, The last of the Mohicans και 1492: Conquest of paradise, αντίστοιχα.

Αν θα θέλαμε να κάνουμε ένα σχόλιο επ’ αυτών, θα λέγαμε πως η ερμηνεία της μουσικής από το Η ζωή είναι ωραία, θα μπορούσε να ήταν πολύ …ωραιότερη, όπως ήταν εκείνη στον Τελευταίο των Μοϊκανών αμέσως μετά. Το πρώτο μέρος της συναυλίας έκλεισε με άλλη μια επιλογή· το Instant concert του Harold Walters.

Το δεύτερο μέρος άνηκε στο Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής το οποίο, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη, ξεκίνησε το πρόγραμμά του με το Βασιλικό εμβατήριο του Richard Strauss. Ακολούθησαν η ουβερτούρα Celtic Ritual του John Higgins και τρεις από τους Τσιγγάνικους χορούς της σουίτας Puszta του Jan Van Der Roost, για να επιστρέψουμε σε ρυθμούς εμβατηρίου με το Εμβατήριο των Βέλγων αλεξιπτωτιστών, του Pieter Leemans.

Αμέσως μετά θα λέγαμε ότι η συναυλία έφτασε στο αποκορύφωμά της, με το εξαιρετικό α΄ μέρος (Ιλιάδα) από τη Συμφωνία αρ.2 «Οδύσσεια» του Robert Smith. Soloists οι Τόνια Τόμπρου (φλάουτο), Κωνσταντίνα Καρύδη (κόρνο), Κώστας Κοσκινάς (κόρνο) και Γιάννης Καρανικόλας (πιάνο). Η Παλαιά Φιλαρμονική ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της με το Iberian Escapades του Robert Sheldon, καθώς και μια διασκευή του Yo Goto στο διάσημο Funiculi-Funicula, αρκετές παραλλαγές του βασικού μελωδικού του μοτίβου.

Η βραδιά έκλεισε και με τα δύο Μουσικά Σώματα επί σκηνής να ερμηνεύουν το Waltz No.2 από την Τζαζ σουίτα αρ.2 του Dmitri Shostakovich, υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Νίκα και το εμβατήριο Γεώργιος Αρκούδης, που φέρει το όνομα του παλαιού αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών προς τιμήν του οποίου και το συνέθεσε ο Σπύρος Προσωπάρης, ο οποίος και το διεύθυνε.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εορτασμός των 50 ετών της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών δεν έγινε τυχαία σε συνεργασία με την Παλαιά Φιλαρμονική, καθώς οι σχέσεις των δύο σωματείων ξεκινούν ήδη από την περίοδο της ίδρυσης του πρώτου, οπότε και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας του είχε παραχωρήσει υλικοτεχνική υποδομή για την ομαλή, τουλάχιστον αρχικά, λειτουργία του.

Πέραν αυτού όμως, οι δεσμοί των δύο σωματείων ανάγονται και σε ατομικό επίπεδο. Ο μεν αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών, Σπύρος Νίκας, έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στην Παλαιά Φιλαρμονική, ενώ ο νυν αρχιμουσικός της τελευταίας είχε ιδρύσει το πλαίσιο της πρώτης, το μουσικό σύνολο «Φιλόμουσοι Νέοι». Αυτή ήταν η δεύτερη συνεργασία των δύο σωματείων στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Φιλαρμονικής Κυνοπιαστών. Η προηγούμενη σχετική εκδήλωση είχε λάβει χώρα το περασμένο καλοκαίρι.