Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημερίδα της Αναγνωστικής Εταιρείας:«Το μέλλον της επτανησιακής ταυτότητας»

Επτάνησα
23 Nov 2016 / 10:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας από την ίδρυσή της,

σας προσκαλεί σε ημερίδα με θέμα:
 
«Το μέλλον της επτανησιακής ταυτότητας: οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα επτανησιακά πνευματικά Ιδρύματα και οι Επτανήσιοι για τη μελέτη, τη διάδοση και την εξέλιξη του επτανησιακού πολιτισμού».
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας στις
26 Νοεμβρίου 2016 ημέρα Σάββατο και ώρα 10.30-13.00 και 18.30-20.30.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Πρωινή Συνεδρία (10:30-13:30) 
 
Εισηγήσεις των προέδρων ή εκπροσώπων των επτανησιακών σωματείων (κατά σειρά έτους ιδρύσεως των σωματείων):
 
10:30-10:45: Χαιρετισμοί.
10:45-11:00: Γιάννης Πιέρης, Πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας
11:00-11:15: Θεόδωρος Παπάς, Αναπληρωτής Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου
11:15-11:30: Περικλής Παγκράτης, Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών
11:30-11:45: Αθανάσιος Μελάς, Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών
11:45-12:00 Γεώργιος Μοσχόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών
12:00-12:15: Γιώργος Λεοντσίνης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος και μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών
12:15-12:30: Νίκος Κουρκουμέλης, εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών Ιονίου
12:30-12:45: Μενέλαος Χριστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών  
12:45-13:00: Νίκιας Λούντζης, Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων  
13:00-13:15: Σπύρος Μπογδάνος, Πρόεδρος της Εταιρείας Παξινών Μελετών
 
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Απογευματινή Συνεδρία (18:30-20:30)
Συζήτηση σε στρογγυλή τράπεζα με το ίδιο θέμα.
 
Συντονίζει ο Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας των Επιστημών
Συμμετέχουν οι κ.κ.:
Γιάννης Πιέρης, Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας
Νίκιας Λούντζης, νομικός-συγγραφέας, πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων
Νικόλαος Κουρκουμέλης, υποστράτηγος ε.α., Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Δημήτρης Αρβανιτάκης, Δρ. Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος των εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη
 
Σκεπτικό διοργάνωσης της Ημερίδας
 
Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας ιδρύθηκε το 1836 με πρότυπό της την ομώνυμη Εταιρεία της Γενεύης (Societé de Lecture de Genève).
Γέννημα των φιλελεύθερων ευρωπαϊκών ιδεών του 19ου αιώνα, καθώς ιδρύθηκε από νέους Κερκυραίους αστούς, που είχαν μόλις επιστρέψει από τις σπουδές τους σε Γαλλικά κι Ιταλικά Πανεπιστήμια και που επιθυμούσαν να μεταλαμπαδεύσουν στον τόπο τους τα νέα ευρωπαϊκά πολιτισμικά ρεύματα, σήμερα πορεύεται ως ένα κέντρο μελέτης του επτανησιακού πολιτισμού και ως ένας θεματοφύλακας της δυναμικής παράδοσης του Ιόνιου χώρου. 

Η Αναγνωστική Εταιρία με την ευκαιρία του εορτασμού των 180 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας της,  με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και διαβλέποντας την ανάγκη να αναπτυχθεί ένας διάλογος και μια προσπάθεια πιο συστηματικής συνεργασίας με αντίστοιχους επτανησιακούς φορείς και σύγχρονες προσωπικότητες της Επτανήσου που έχουν αντίστοιχη αγωνία και μεριμνούν για τα ίδια ζητήματα, οργάνωσε την ημερίδα με το παραπάνω θέμα.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων θα παρουσιάσουν σε αδρές γραμμές τους σκοπούς και τις δράσεις τους, θα μεταφέρουν τον προβληματισμό τους για το πώς αντιλαμβάνονται την επτανησιακή ταυτότητα σήμερα και θα εκθέσουν τις σκέψεις τους για το εάν και με ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια πιο στενή συνεργασία για μια σειρά από κοινά ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό του Ιόνιου χώρου.      
Θα συζητηθεί η σχέση του Ιόνιου χώρου με τον Δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και θα διερευνηθεί ποιος είναι ο Λόγος που αρθρώνεται σήμερα στα νησιά μας για τα τοπικά πνευματικά πράγματα, καθώς και ποιος είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν σήμερα οι τοπικοί πνευματικοί παράγοντες. 
 
Η πρώτη αυτή συνάντηση -στο πλαίσιο της ημερίδας έχει κυρίως αναγνωριστικό χαρακτήρα, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις γύρω από το περιεχόμενο της σύγχρονης επτανησιακής πολιτισμικής έκφρασης, να αναζητηθούν τρόποι συμβολής στη διάδοση και εξέλιξή της, καθώς και να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό υπάρχει η δυνατότητα μιας ουσιαστικής και -ει δυνατόν- θεσμοθετημένης τακτικής επικοινωνίας μεταξύ των πνευματικών φορέων του Ιόνιου χώρου.