Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άνοιξε ο δρόμος για τον οβελίσκο στον κόμβο νέου Λιμένα Κέρκυρας

Οβελίσκος
21 Δεκεμβρίου 2021 / 13:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Πράσινο φως» πήρε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η τοποθέτηση οβελίσκου στο κόμβο του νέου Λιμανιού

μετά από την αρχική αρνητική γνωμοδότηση του Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κέρκυρας. Η δωρεά του χορηγού Σπύρου Φλαμπουριάρη, Προέδρου του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, έγινε αφορμή αντιδράσεων από μερίδα Κερκυραίων, όπως και ερωτημάτων, τα οποία έχουν εκφραστεί και μέσα από την αρθρογραφία του enimerosi.com. 

Ο οβελίσκος, ως μνημείο αφιερωμένο στο 1716 που οριοθετεί το τέλος της Οθωμανικής προέλασης στην Ευρώπη, τελικώς θα πάρει τη θέση της Απηδάλου Νεώς, συμβόλου της Ομηρικής Κέρκυρας στο κέντρο του νέου κυκλικού κόμβου με "σφραγίδα" του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Το ιστορικό

Το ίδρυμα Φλαμπουριάρη είχε δημοσιοποιήσει την τοποθέτηση του οβελίσκου, πριν ακόμα πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, και μάλιστα είχε ανακοινώσει την 21η Μαΐου 2021, ως την ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων - κάτι που δεν προχώρησε.

Η απάντηση είχε έρθει λίγες μέρες αργότερα από το πενταμελές Συμβούλιο Αρχικτεκτονικής και ήταν αρνητική για πέντε λόγους:

1) Ο κλασικιστικός και αναχρονιστικός χαρακτήρας του δεν εναρμονίζεται με την  περιοχή του νέου λιμένα, που πλαισιώνεται από τα σύγχρονης αρχιτεκτονικής αντίληψης κτίρια της περιοχής, την νέα πύλη του λιμένα, το κτιριακό συγκρότημα, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής έκφρασης του 1961 (επιβατικός σταθμός με το πτυχωτό κέλυφος του διαπρεπούς  αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλαρίου), απουσιάζουν δε από την περιοχή τα παραδοσιακά μορφολογικά στοιχεία της παλιάς πόλης της Κέρκυρας.

2) Η τοποθέτησή του ως τοπόσημο σ’ αυτήν την θέση, δεν μπορεί να υλοποιηθεί διότι εκλείπει η οπτική σύγκλιση των οδικών αξόνων.

3) Προτείνεται σε κόμβο κυκλικής κίνησης αυτοκινήτων, ο οποίος δεν έχει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή πρόσβαση πεζών και ως εκ τούτου δεν είναι αναγνώσιμη η επιγραφή.

4) Το εν λόγω μνημείο δημιουργήθηκε για να μνημονεύσει ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα σε θέση που δεν συνδέεται εμφανώς με τον κόμβο.

5) Είναι εκτός κλίμακας σε σχέση με το εγγύς αστικό περιβάλλον.

Ένσταση

Ωστόσο το "στοπ" ήταν μόνον πρόσκαιρο, όπως αποδείχθηκε, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανέλαβε να υπερκεράσει τις τοπικές ενστάσεις.

Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, άσκησε ενδικοφανή προσφυγή κατά της υπ’αρ. 10/2021 απόφασης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κέρκυρας που αφορά στην τοποθέτηση αναμνηστικού ενεπίγραφου οβελίσκου, επί του νέου κόμβου Λιμένα Κέρκυρας. 

Γνωμοδότηση

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσίασαν τη μελέτη οι Αθανάσιος Μακρής, πολιτικός μηχανικός και Δημήτριος Μουμούρης, αρχιτέκτων μηχανικός.

«Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και άκουσε τους παριστάμενους γνωμοδοτεί ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της ενδικοφανούς προσφυγής του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας κατά της υπ’αρ. 10/2021 απόφασης του ΣΑ Κέρκυρας που αφορά στην τοποθέτηση αναμνηστικού ενεπίγραφου οβελίσκου, επί του νέου κόμβου Λιμένα Κέρκυρας. Επισημαίνεται ότι η παρούσα γνωμοδότηση χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρίθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/11170/321/31.01.2020 Υπουργικής Απόφασης «Τεύχος Οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.)»




Το Υπουργείο Πολιτισμού

Σύμφωνα με πηγές του Υπ. Πολιτισμού, η τοποθέτηση του οβελίσκου πήρε στις 4/11/2021 και την έγκριση της στατικής μελέτης από τη Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αφήνοντας το δρόμο ανοικτό για τον εκτοπισμό της Απηδάλου...

Το μνημείο

Όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Φλαμπουριάρης τον Μάιο του 2021,  «ο Οβελίσκος, ύψους 8 μέτρων, σχεδιάστηκε από Κερκυραίο αρχιτέκτονα, και κατασκευάστηκε από μάρμαρο στα εργαστήρια της εταιρίας Pitardi Cavamonti στο Λέτσε της Ιταλίας.

Αποτελείται από 17 κομμάτια και ζυγίζει συνολικά 15 τόνους. Το μεγάλο του βάρος υποχρέωσε τον Πολιτικό Μηχανικό κύριο Θανάση Μακρή να κατασκευάσει ένα ειδικό υπόβαθρο. Τον χώρο στον οποίο τοποθετείται ο Οβελίσκος υπέδειξε η Έφορος Αρχαιοτήτων Κερκύρας κυρία Τένια Ρηγάκου. Ο Άγγλος αρχιτεκτονικός σχεδιαστής κύριος Άλαν Μπάρετ φιλοτέχνησε ένα μοντέλο υπό κλίμακα 1:10 που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς.

Ας ληφθεί υπόψη ότι το 1716 πάνω από 3,500 Κερκυραίοι και γενικά Επτανήσιοι αγωνίστηκαν κατά των Οθωμανών, υπό την αρχηγεία του στρατάρχη Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ, στη θέση του Προμαχώνα Σκάρπωνα στο Νέο Φρούριο, και νίκησαν τα οθωμανικά στρατεύματα. Η νίκη αυτή εορτάζεται ως νίκη κατά των Οθωμανών διότι εάν είχαμε ηττηθεί σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν ένα οθωμανικό κράτος.
Στη μνήμη λοιπόν αυτών που έχασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη χριστιανική Ευρώπη στήνεται ο Οβελίσκος αυτός» είχε σχολιάσει ο κ. Φλαμπουριάρης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ