Τρίτη 21.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Μίκης, η Κέρκυρα και ΄μεις!

μίκης θεοδωράκης
02 Σεπτεμβρίου 2021 / 09:59
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ελληνικό νησί της μουσικής, η Κέρκυρα, θρηνεί έναν δικό του άνθρωπο. Κλίνει ευλαβικά το γόνυ στον «ψηλό» της ελληνικής μουσικής.

Θυμάται τις περιοδείες του ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Την πρώτη μεταδικτατορική συναυλία του στο γήπεδο, ώρες ολόκληρες από το απόγευμα έως το βράδυ, παρουσιάζοντας τη λαϊκή ορχήστρα «που τιμήθηκε με διωγμούς από τη χούντα» (δικά του λόγια). Με support τον Σπύρο Σαμοΐλη και το συγκρότημά του (σ.σ. Να μην περάσει ο μαύρος φασισμός γρηγορείτε. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!).



Θυμάται το Κάντο Χενεράλ, σ' όλη την εντυπωσιακή μουσική του εξέλιξη. Τις αφηγήσεις του Πέτρου του Πανδή από την συναυλία στην Αβάνα. Τον εναγκαλισμό με τον Φιντέλ.

Συναυλία που έζησε την επανεκτέλεση της με τους πρώτους συντελεστές, τη Φαραντούρη και τον Πανδή, τη δεκαετία του 2000 στον Λυκαβητό.

Μια συναυλία που ο Πανδής απειλήθηκε από αφωνία, διηύθηνε ο Πυλαρινός (από τους καλύτερους νεότερους διευθυντές ορχήστρας) και την παρακολουθήσαμε μάλλον με σφιγμένο το στομάχι διότι δεν ξυπνούσε όπως περιμέναμε το '75 και το Καραϊσκάκη. Μέχρι το τελευταίο κομμάτι, το nuestra tierra.

Δυο σήκωσαν τον ψηλό από την πρώτη σειρά των καθισμάτων. Κι αυτός με μεγάλη δυσκολία στην κίνηση, ανέβηκε με τα χίλια βάσανα στο πόντιουμ, κατά γενική απαίτηση και μέσα σε μια θύελλα χειροκροτημάτων! Και μόλις σήκωσε τα χέρια του, ωωω. Ξεβούλωσε η φωνή του Πέτρου, άλλαξε η συμπεριφορά της ορχήστρας και της χορωδίας. Άνοιξε η ψυχή μας.


Με τον βιογράφο του, δημοσιογράφο, Γ. Λογοθέτη, πρ. δήμαρχο Βασιλικής στην Λευκάδα

Κι ύστερα ήταν οι ανέκδοτες αφηγήσεις του Θάνου, από τις συναντήσεις τους. Και οι παλιές εκτελέσεις από δίσκους, κασέτες, βίντεο, ταινίες. Ο Άντονι Κουίν, ο Νερούδα, ο αιρετικός Σωτήρης Πέτρουλας, ο Παναγούλης, ο Κάλβος. 
Οι αφηγήσεις του Ισμάτ, ο Μίκης στην Παλαιστίνη.
Όλοι, όλα. Ο Μίκης! Σ' ευχαριστούμε!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.