Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Se yon istwa men ansanm» - Μια διαδραστική performance στον κήπο του Μουσείου Καποδίστρια

Se yon istwa men ansanm
01 Ιουλίου 2021 / 11:47
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, 11:00-14:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Μουσείο Καποδίστρια φιλοξενεί στον Κήπο του μουσείου αυτό το Σαββατοκύριακο 3-4/7 την διαδραστική performance της ηθοποιού, θεατρολόγου-θεατροπαιδαγωγού, Μαρίας Παπαγιαννάκη, με τίτλο" Se yon istwa men ansanm - Αυτή είναι μία ιστορία αλληλεγγύης".

Η διαδραστική performance με την Μαρία Παπαγιαννάκη σε ρόλο performer, θα πραγματοποιείται σε επανάληψη από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 στον κήπο του Μουσείου. To έργο αναφέρεται στην ιστορία αλληλεγγύης μεταξύ της επαναστατημένης Ελλάδας και της επίσης επαναστατημένης Αϊτής. Τις δύο χώρες φαίνεται να συνδέει μία παρόμοια ιστορία υποδούλωσης και μία έντονη ανάγκη για ανεξαρτησία και ελευθερία. Η ιστορία αλληλεγγύης των δύο χωρών τιμάται σ’ αυτή την performance μέσα από την δημιουργία ενός ισχυρού συμβόλου, μίας συμμαχικής σημαίας.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη εστιάζει στην ιστορία των σημαιών των δύο χωρών, που ως ισχυρά σύμβολα καθορίζουν την ανεξαρτησία και την ενότητα. Μέσα από μια συμμετοχική εικαστική δράση, που δημιουργεί συνδέσεις ανάμεσα στην ιστορία και τη σύγχρονη τέχνη, θα ξεδιπλωθούν οι ιστορίες των δύο χωρών, οι ομοιότητες που παρουσιάζουν στον αγώνα τους για ανεξαρτησία και ο συγκινητικός δεσμός που τις ενώνει, όπως δημιουργήθηκε μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης εν καιρώ επαναστάσεων. Η performance επιχειρεί να αναδείξει αυτή την διάσταση, κάνοντας συμμέτοχους τους θεατές της, οι οποίοι κατά τη διάρκεια θα συμβάλουν στην δημιουργία αυτής της συμμαχικής σημαίας των δύο χωρών.

Το έργο «Se yon istwa men ansanm - Αυτή είναι μία ιστορία αλληλεγγύης» αποτελεί την εργασία της Μαρίας Παπαγιαννάκη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο συμμετέχει στην επετειακή έκθεση "Αϊτή - Ελλάδα 1821-2021: Ταξίδι προς την Ελευθερία", υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, τον Αύγουστο 2021, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσών.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι ηθοποιός, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός. Γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως ηθοποιός από το 2011 σε σταθερή συνεργασία με την θεατρική ομάδα NόVan Theatre Group σε παιδικές παραστάσεις και παραστάσεις ενηλικών. Ως θεατρολόγος συμμετείχε σε παραγωγές των εργαστηρίων ενηλίκων της ομάδας NόVan Theatre Lab, ενώ ως θεατροπαιδαγωγός από το 2016 απέκτησε εμπειρία με ομάδες παιδιών από προσχολική μέχρι εφηβική ηλικία.

Τον τελευταίο χρόνο εργάζεται στην Κέρκυρα στην δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα το διάστημα αυτό φοιτά στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, "Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πρακτική και Διδακτική", όπου αφορμή υπήρξε η δημιουργία της συγκεκριμένης performance.

Πώς θα έρθετε στο Μουσείο
Με δικό σας όχημα:
Από Εθνική Οδό Παλαιοκαστρίτσας, στρίβετε στον εσωτερικό του Νοσοκομείου και στη συνέχεια ακολουθείστε πινακίδες για Μουσείο Καποδίστρια/ Ευρωπούλους.
Η είσοδος του Μουσείου είναι πάνω στο δρόμο.
Με λεωφορείο: Αστικό ΚΤΕΛ, γραμμή Νο4. Στάση "Κουκουρίτσα" (αφετηρία: Πλατεία Σαρόκο) - www.capodistriasmuseum.gr


ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.