Τρίτη 25.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στην Ηχώ του Αγώνα» η Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας

200 χρόνια
17 Μαΐου 2021 / 16:05

Επετειακή Έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ανοίγει και πάλι τις πόρτες της για το κοινό, με την έναρξη της επετειακής έκθεσης για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η έκθεση «Στην Ηχώ του Αγώνα» που αποτελεί την κύρια δράση της Πινακοθήκης για το έτος του εθνικού εορτασμού, επιχειρεί μια ιστορική αφήγηση με εικαστικά μέσα, αναδεικνύοντας πτυχές του ρόλου που διαδραμάτισε η Κέρκυρα και οι Επτανήσιοι λόγιοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Αγώνα του 1821, κυρίως μέσω της καλλιέργειας των ιδεών, της παιδείας, της γλώσσας, του γένους και της ελευθερίας.

Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε εμβληματικές προσωπικότητες του Έθνους και του Αγώνα,  που συνέβαλαν στην απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αποκλειστικά, έργα των Συλλογών της Πινακοθήκης.
Μερικά από αυτά, τα πλέον εμβληματικά, είναι ήδη γνωστά στο κοινό καθώς αποτελούν εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης, όπως είναι «Η δολοφονία του Καποδίστρια» του Χαράλαμπου Παχή, «Πολεμιστής του 1821» του Σπυρίδωνος Προσαλέντη, «Σουλιώτισσες» του Γεωργίου Μηνιάτη και η προσωπογραφία του Ανδρέα Μουστοξύδη.

Από το κτήριο του Ιστορικού Δημαρχείου San Giacomo, μεταφέρθηκαν ελαιογραφίες που απεικονίζουν πρόσωπα-σύμβολα του Ελληνικού Γένους: Ιωάννης Καποδίστριας, Διονύσιος Σολωμός, Ευγένιος Βούλγαρης, Νικηφόρος Θεοτόκης κ.ά.

Μέσω της εκθεσιακής αφήγησης που είναι δομημένη σε τρεις περιόδους, την προεπαναστατική  (περίοδος προετοιμασίας του Αγώνα), την επαναστατική (περίοδος του πολέμου και της κατάκτησης της εθνικής ανεξαρτησίας) και την μετεπαναστατική (περίοδος του Αγώνα των Επτανησίων για  την Ένωση με την Ελλάδα και την  εθνική ολοκλήρωση) ο επισκέπτης προσλαμβάνει ιστορικές πληροφορίες που αφορούν στη ζωή και το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων που έδρασαν κατά τη διάρκεια των τριών ιστορικών περιόδων.

Παράλληλη ενότητα της έκθεσης, αποτελεί η παρουσίαση χαρακτικών ξένων -κυρίως- καλλιτεχνών, που παρουσιάζουν όψεις της Κέρκυρας κατά την ίδια περίοδο (18ο και 19ο αι.) όταν  καλλιεργείται και αναπτύσσεται ο επτανησιακός πατριωτισμός, ο οποίος συμβάλει ουσιαστικά στην προετοιμασία και την ευόδωση του μεγάλου Αγώνα.

Εκτός όμως των έργων τέχνης, ξεχωριστή θέση κατέχει ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο, που ανήκει στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων από το 1931, και το οποίο δανείστηκε η Πινακοθήκη για τις ανάγκες της παρούσας έκθεσης. Πρόκειται για το πρωτότυπο ιδιόγραφο της πολυφωνικής μελοποίησης του σολωμικού ποιήματος "Ύμνου εις την Ελευθερίαν" που συνέθεσε το 1844 ο Κερκυραίος μουσουργός Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος, διαρθρωμένη σε 46 μέρη, με χρήση διαφορετικών μελωδιών από εκείνη του 1829.

Η έκθεση που παρουσιάζεται σε δύο αίθουσες του Τμήματος Μόνιμης Έκθεσης της Πινακοθήκης, είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Πινακοθήκης.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η Ιστορικός Τέχνης - Επιμελήτρια Ροζαλία Αδαμοπούλου, με την ευγενική συνδρομή της Μαρίνας Παπασωτηρίου, Επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Κέρκυρας.
Την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση, έχουν οι Ιστορικοί Δημήτρης Ζυμάρης, Διευθυντής Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας και Σπύρος Γαούτσης, Γραμματέας Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας.

Η έκθεση “Στην Ηχώ του Αγώνα» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Μαΐου, με περιορισμένο αριθμό ατόμων, λόγω των μέτρων προστασίας που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19.

Θα είναι ανοιχτή για το κοινό από το Σάββατο 22 Μαΐου, θα διαρκέσει έως το τέλος του επετειακού έτους και θα είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως και Κυριακή, 10:00 – 16:00 (Δευτέρα & αργίες κλειστά).

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, και εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πραγματοποιούνται μικρές, ομαδικές ξεναγήσεις από τους επιμελητές, που θα ανακοινώνονται σε σχετικά δελτία τύπου.

Τέλος, σύμφωνα με την ισχύουσα Κ.Υ.Α., τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που ισχύουν κατά την επίσκεψη στην Πινακοθήκη, είναι τα εξής:

- Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.
- Κατά την προσέλευση των επισκεπτών, πραγματοποιείται ανέπαφη θερμομέτρηση.
- Οι επισκέπτες πρέπει να φροντίζουν την υγιεινή των χεριών τους. Στο χώρο διατίθεται υγρό αντισηπτικό χεριών.
- Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν την επιβαλλόμενη απόσταση δύο (2) μέτρων, ο ένας από τον άλλον.
- Οι ομαδικές επισκέψεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα οκτώ (8) άτομα.