Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση ελληνικών χαρτονομισμάτων

Εκθέσεις
16 Σεπτεμβρίου 2016 / 11:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η μόνιμη έκθεση με τον τίτλο “Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες”, του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα.

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων στεγάζεται στον πρώτο όροφο του διατηρητέου κτηρίου, όπου λειτούργησε, το 1840, το πρώτο Κατάστημα της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα.
Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν καθ’ όλη την ιστορία του νεωτέρου Ελληνικού Κράτους: τραπεζογραμμάτια, κερματικά γραμμάτια και σχετικό υλικό, και καλύπτει 180 έτη ιστορίας. Στον μόνιμο εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί στο κτήριο, παρουσιάζονται, σε μορφή χρονολογίου, οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη νομισματική κυκλοφορία. Η επίσκεψη αρχίζει με τα επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος που εκδόθηκαν το 1822, και τον φοίνικα,
που εξέδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας, το 1831, και ολοκληρώνεται με τα τελευταία τραπεζογραμμάτια σε δραχμές, τα οποία αποσύρθηκαν το 2002 με την έλευση του Ευρώ.
Στον χώρο της Εκθέσεως πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις. Η είσοδος είναι δωρεάν.