Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

To 3o Διεθνές Σεμινάριο της Παλαιάς Φιλαρμονικής

Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας
08 Σεπτεμβρίου 2016 / 04:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη συναυλία χάλκινων οργάνων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου,

ολοκληρώθηκε το αντίστοιχο σκέλους του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου Πνευστών και Κρουστών Οργάνων που διοργάνωσε και φέτος η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά).
Στα σεμινάρια χάλκινων πνευστών δίδαξαν ο Nigel Boddice (τρομπέτα) και η κόρη του Holly Boddice (τρομπέτα), αμφότεροι από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκωτίας, όπως επίσης και οι διακεκριμένοι Κερκυραίοι μουσικοί, Νάσος Ιωάννου (κόρνο) και Γιώργος Ραράκος (ευφώνιο & τούμπα). Αυτοί επιμελήθηκαν και τα μουσικά σύνολα που συμμετείχαν στη συναυλία της Τετάρτης. Πιο συγκεκριμένα, εκεί εμφανίστηκαν σύνολα τρομπετών, σύνολο κόρνων και σύνολο βαθέων χαλκίνων τα οποία παρουσίασαν έργα από ένα ευρύτατο φάσμα ρεπερτορίου, όπως κινηματογραφική μουσική, διασκευές παραδοσιακών έργων, καθώς και έργα γραμμένα ειδικά για σύνολα χάλκινων πνευστών. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με περί τους 40 μουσικούς επί σκηνής στο σύνολο χάλκινων, υπό τη διεύθυνση του Nigel Boddice. Το σύνολο αυτό ερμήνευσε κατά σειρά, το εμβατήριο Crown Imperial του William Walton, το Sleep του Eric Whitacre, μια διασκευή κυπριακών παραδοσιακών χορών από τον Κύπριο συνθέτη Ανδρέα Θεοχάρους και το Fraternity prayer του Thierry Deleruyette.
To κανονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με αποσπάσματα από την Μουσική των Βασιλικών Πυροτεχνημάτων του George Frederic Handel, ενώ η βραδιά έκλεισε με την πρώτη εκτέλεση του εμβατηρίου Sir Nigel Boddice. Το έργο αυτό συνετέθη από τον αρχιμουσικό της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρο Προσωπάρη, προς τιμήν του σημαντικού αυτού μουσικού που τα τελευταία χρόνια επισκέπτεται σταθερά την Κέρκυρα με τη διδακτική του ιδιότητα.
Των σεμιναρίων χάλκινων πνευστών, είχαν προηγηθεί τα αντίστοιχα σεμινάρια για τα ξύλινα πνευστά, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε και συναυλία το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, με σύνολα όμποε, κλαρινέτων και σαξοφώνων. Διδάσκοντες στα σεμινάρια αυτά ήταν οι Κώστας Γιοβάνης, Guy Dangain (κλαρινέτο), Άγγελος Πολίτης (κλαρινέτο) και Διονύσης Ρούσσος (σαξόφωνο).
Ο κύκλος εργασιών του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου Πνευστών και Κρουστών Οργάνων που ξεκίνησε στις 28 Ιουλίου, θα κλείσει στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνονται τα σεμινάρια φλάουτου που βρίσκονται σε εξέλιξη, με διδάσκουσα την καθηγήτρια φλάουτου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ρία Γεωργιάδου. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Παλαιάς Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς, στο 3ο Διεθνές Σεμινάριο έλαβαν μέρος συνολικά περί τους 180 σπουδαστές διαφόρων ηλικιών. Αυτοί προήλθαν τόσο από την Κέρκυρα, όσο και από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά ακόμη και από την Βενετία.