Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλία συνόλου κόρνων

Καποδίστριας
23 Αυγούστου 2016 / 01:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα κόρνα ήταν οι πρωταγωνιστές στη συναυλία που διοργάνωσε η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας» στη Πλατεία των Αγίων Πατέρων, την Δευτέρα 22 Αυγούστου.

Το σύνολο κόρνων  απαρτιζόταν από μουσικούς διαφόρων ηλικιών, μεταξύ των οποίων και διακεκριμένοι Έλληνες κορνίστες που στελεχώνουν σημαντικά ορχηστρικά σχήματα. Την προετοιμασία του συνόλου επιμελήθηκε ο Κώστας Σίσκος, κορυφαίος μουσικός (1ο κόρνο) της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Μαζί τους συνέπραξαν σε ορισμένα έργα και άλλοι δύο διακεκριμένοι Κερκυραίοι μουσικοί της ίδιας ορχήστρας· ο Ανδρέας Θεοδώρου (basso τρομπόνι) και ο Γιώργος Ραράκος (τούμπα).

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν έργα σε διασκευή για σύνολο κόρνων, προερχόμενα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από το ύστερο μπαρόκ έως την κινηματογραφική μουσική. Το πρόγραμμα άνοιξε με την διασκευή της άριας Ombra mai fu, από την όπερα Xerxes (HWV40) του George Frideric Handel. Ακολούθησε το γ΄ μέρος από το 4ο Κονσέρτο για κόρνο του Wolfgang Amadeus Mozart, με soloists τους Ελίνα Λευθεριώτη και Άγγελο Κοσκινά. Αμέσως μετά παρουσιάστηκαν το β΄ μέρος από το Κονσέρτο σε Μιb μείζονα του Johann Baptist Georg Neruda, με soloist τον τρομπετίστα Γιώργο Χονδρογιάννη, καθώς και δύο μέρη από την Εισαγωγή της όπερας Guillaume Tell του Gioachino Rossini. To δεύτερο μέρος περιλάμβανε νεότερα έργα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν κατά σειρά το Moon River του Henry Mancini, το Payadora του Julian Plaza, το New York – New York του John Kander και το βασικό μουσικό θέμα του John Williams, από την ταινία Superman. Τελευταίο έργο του προγράμματος, Ο καλπασμός των Βαλκυριών του Richard Wagner. H συναυλία ολοκληρώθηκε με το Moon River να επαναλαμβάνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κώστας Σίσκος ήταν ένας εκ των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών οι οποίοι συμμετείχαν ως διδάσκοντες στα σεμινάρια πνευστών οργάνων, που διοργάνωσε η Φιλαρμονική «Καποδίστριας» για το διάστημα 21-23 Αυγούστου. Τα υπόλοιπα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που δίδαξαν στα εν λόγω σεμινάρια, ήταν οι Βαγγέλης Σταθουλόπουλος (φλάουτο), Γαληνός Κιοσόγλου (κλαρινέτο), Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα), Ανδρέας Θεοδώρου (τρομπόνι), Μαρία Φωτιά (σύνολα με νεαρούς μουσικούς).