Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναδρομική έκθεση του Κώστα Λούστα στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Έκθεση ζωγραφικής
17 Αυγούστου 2016 / 10:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη τιμά τον Κώστα Λούστα με μια αναδρομική έκθεση,

στόχος της οποίας είναι να αναδείξει το έργο του μεγάλου ζωγράφου και να δώσει την ευκαιρία στο κερκυραϊκό κοινό να το γνωρίσει από κοντά. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι στις 24 Αυγούστου.
 
Βιογραφικό
 
Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Φλώρινα, κοντά στον πατέρα του. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου μάλιστα πέρασε πρώτος, ενώ έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό. Η κληρονομιά που άφησε πίσω του αριθμεί περισσότερα από 17.500 έργα, μοιρασμένα σε γκαλερί, ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και πινακοθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αγάπησε την τέχνη σε όλες τις μορφές της. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη δημοσιογραφία, το θέατρο, ενώ το μεγάλο του πάθος υπήρξε το βιολί. Το 1997 η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών της Φλώρινας εξέδωσε τη συλλογή ποιημάτων του, ενώ το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Εκατό και Πλέον Δαχτυλίδια για Πρίγκιπες» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιανός το 2005.
 
Οι δυσκολίες και η καταξίωση
 
Η πολυκύμαντη οικογενειακή ζωή του, η εγκατάλειψη από τη μητέρα του στην τρυφερή ηλικία των δύο ετών, οι οικονομικές δυσκολίες που τον ανάγκασαν να κοιμάται ακόμη και σε παγκάκια κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του ζωής, συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του, η οποία αντανακλάται στο έργο του.
Πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στη Φλώρινα, το 1957. Από το 1962 και επί σειρά ετών, έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζοντας παράλληλα τη δουλειά του σε διεθνούς φήμης γκαλερί και ιδρύματα του εξωτερικού. Ο επαναπατρισμός του στη Θεσσαλονίκη συνοδεύθηκε από την αγάπη και την αναγνώριση του κοινού. Ακολούθησαν πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ για το έργο του έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων και βραβείων.
Μεταξύ άλλων, το 1991 ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε την τριαντάχρονη καλλιτεχνική του παρουσία με ατομική αναδρομική έκθεση, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το 1993 με τη σειρά «80+1 Πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης», ο Κώστας Λούστας προσέλκυσε πρωτοφανή αριθμό επισκεπτών και βραβεύθηκε και πάλι από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για την προσφορά του στα εικαστικά δρώμενα.
 
Τα χρόνια στην Κέρκυρα
 
Λίγοι γνωρίζουν πως από το 1958 έως το 1960 περίπου, ο άγνωστος ακόμη Κώστας Λούστας έμεινε στην Κέρκυρα, όπου εργάστηκε ως ζωγράφος. Ο ιδρυτής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης και πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μιχαήλ- Άγγελος Βραδής, αναφέρει σχετικά με την περίοδο αυτή: «…αυτό το διάστημα είναι σαν μετάβαση από τα άσχημα χρόνια που πέρασε σαν παιδί, σαν έφηβος και σαν φοιτητής, που κατά τη διάρκεια των σπουδών του κοιμόταν στην ύπαιθρο σε παγκάκια, στα χρόνια της χαράς, της αγάπης που πήρε από τη γυναίκα του, την οποία γνώρισε το 1960, και στη συνέχεια στις μεγάλες επιτυχίες στην καριέρα του».
 
Η έκθεση
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 20.00. Ώρες επίσκεψης 09.00- 14.00 και 18.00- 21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου 2016.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ