Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συναυλία κρουστών του σεμιναρίου της Παλαιάς Φιλαρμονικής

Πλατεία Δημαρχείου
02 Αυγούστου 2016 / 04:34

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Δημαρχείου συναυλία κρουστών,

στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου που διοργανώνει η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά). Στη συναυλία εμφανίστηκαν ποικίλα σύνολα μελωδικών και ρυθμικών κρουστών, αποτελούμενα από μαθητές διαφόρων ηλικιών οι οποίοι παρακολούθησαν το σεμινάριο και απέδειξαν έμπρακτα το υψηλό τους επίπεδο ενώπιον πολυάριθμου κοινού.
Τα σύνολα διεύθυναν o προσκεκλημένος διδάσκων του σεμιναρίου Wieland Welzel (κορυφαίος κρουστός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου), ο Ολλανδός μαέστρος και συνθέτης Ruud Mourik, καθώς επίσης και οι καθηγητές κρουστών της Παλαιάς Φιλαρμονικής Μάριος Μουζακίτης και Νίκος Μεταλληνός και, φυσικά, ο αρχιμουσικός της, Σπύρος Προσωπάρης. Συμμετείχαν ακόμη οι νεαροί μαθητές της σχολής φλάουτου της Φιλαρμονικής, με διδάσκουσα την Λουίζα Βέργη. Όλους αυτούς τους συντελεστές ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Παλαιάς, Σπύρος Παδοβάς στο τέλος της βραδιάς. Όσον αφορά το καθαρά μουσικό μέρος της συναυλίας, παρουσιάστηκαν έργα ειδικά γραμμένα για σύνολα κρουστών από συνθέτες όπως ο Ruud Mourik και ο Ney Rosauro, αλλά και διασκευές γνωστών έργων του Peter Ilyich Tchaikovsky, του Paul Linke, του Γιώργου Κατσαρού κ.ά.
Ωστόσο, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η ακατανόητη στάση του καταστηματάρχη ή του υπεύθυνου συγκεκριμένης καφετέριας της Πλατείας Δημαρχείου, που ελλείψει στοιχειώδους σεβασμού προς την εκδήλωση, δεν καταδέχθηκε ούτε καν να χαμηλώσει την ένταση της μουσικής στο κατάστημά του, καθ’ όλη τη διάρκειά της. Το συγκεκριμένο γεγονός μάλιστα, σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά και από τουρίστες που παρακολουθούσαν τη συναυλία, εμφανώς ενοχλημένοι από την απαράδεκτη αυτή στάση.
Όσον αφορά τη συνέχεια του 3ου Διεθνούς Σεμιναρίου της Παλαιάς Φιλαρμονικής, τη σκυτάλη από τα κρουστά παίρνουν τα χάλκινα πνευστά, με προσκεκλημένους διδάσκοντες τους Nigel Boddice, Holly Boddice, Νάσο Ιωάννου και Γιώργο Ραράκου. Θα ακουλουθήσουν τα σεμινάρια ξύλινων πνευστών με διδάσκοντες τους Κώστα Γιοβάνη, Ρία Γεωργιάδου, Guy Dangain, Άγγελο Πολίτη και Διονύση Ρούσσο, στις προγραμματισμένες ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.