Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο δημοσιογραφικός λόγος της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα

βιβλιοκριτική
18 Φεβρουαρίου 2020 / 12:33

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες το νέο βιβλίο της Αναπλ. Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικολέττας Τσιτσανούδη, «Ο δημοσιογραφικός λόγος. Από τη μεταπολίτευση έως τα μνημόνια».

Το βιβλίο εκδίδεται από το Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου Harvard και τις εκδόσεις Gutenberg για την Ελλάδα.
Η έκδοση ξεκινά με προλογικό σημείωμα του Gregory Nagy, Καθηγητή της έδρας Francis Jones της Κλασικής Ελληνικής Λογοτεχνίας, Καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard και Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ίδιου  Πανεπιστημίου.


 
Σύμφωνα με τον Gregory Nagy, «η νοερή κάμερα της κοινωνιογλωσσολόγου δεν εστιάζει μόνο στην ελληνική γλώσσα, όπως αυτή εξελίχθηκε μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνικής κρίσης, με εκπληκτικά διορατική ανάλυση του ρόλου της δημοσιογραφίας και των μέσων μαζικής επικοινωνίας εν γένει, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του ύστατου «οπιούχου» που είναι η τηλεόραση. Όχι. Η «κάμερα» αυτής της εξαιρετικής γλωσσολόγου ανοίγει επίσης και διευρύνεται  προσεγγίζοντας παγκοσμίως τη συνάφεια της ελληνικής κρίσης - που μπορεί να θρυμματίζει την ψυχή με τον δικό της τρόπο - με την παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα».
Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις με τις οποίες είμαστε όλοι αντιμέτωποι στη σημερινή Εποχή του Σιδήρου, αυτό το εφευρετικό βιβλίο της Νικολέττας Τσιτσανούδη - Μαλλίδη μου δίνει λόγο να ελπίζω, παρά τους κινδύνους που υφίστανται σήμερα εκείνοι που απευθύνονται στην εξουσία, αναλύοντας τη δύναμη της γλώσσας. Στη γλωσσολογική ανάλυση της συγκεκριμένης συγγραφέως εντοπίζω τα θεμέλια αυτού του είδους του ανθρωπισμού που, όπως προβλέπω με μεγάλη σιγουριά, θα οδηγήσουν στην έγκαιρη διάσωση της ανθρωπότητας. Αυτό το είδος του ανθρωπισμού παραμένει ζωντανό και ακμαίο στην ελληνική γλώσσα, η οποία πάντοτε συντηρεί και υποστηρίζει, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, τα ιδανικά της δημοκρατίας».