Παρουσίαση βιβλίου του Δ. Στρατούλη «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές: Δωρεά οργάνων – δώρο ζωής»
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, στις 6:30 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Δήμου Κέρκυρας (Δ.Ο.Π.Α.Π.Κ.) στο Φαληράκι (πύλη Αγίου Νικολάου)
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βιβλιοπωλείο ΠΛΟΥΣ και οι εκδόσεις ΤΟΠΟΣ καλεί το κερκυραϊκό κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη: «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές: Δωρεά οργάνων – δώρο ζωής».
Συντονίστρια παρουσίασης θα είναι Μαρίνα Μοσχάτ, δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Ομιλητές:
Βακιάνης Παντελής, Νεφρολόγος, Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Μίλτος Βασιλείου, Πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας.
Πατρίτσια Ντούττο - Σαμοϊλη, Βιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Στάθης Κουλουρίδης, Νεφρολόγος. Διατέλεσε για πολλά χρόνια Διευθυντής του Νεφρολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Θα κλείσει την συζήτηση με σύντομη παρέμβαση ο συγγραφέας του Βιβλίου Δημήτρης Στρατούλης, μεταμοσχευμένος εκ νεφρού δύο φορές, διδάκτορας Νομικής στις εργασιακές σχέσεις, πρώην Βουλευτής και Υπουργός.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για το νέο (τρίτο κατά σειρά) βιβλίο του γνωστού στελέχους της Αριστεράς και πρώην βουλευτή και υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, που όπως ο ίδιος έχει δημοσιοποιήσει, εκτός από τη φυσιολογική του γέννηση, έχει ουσιαστικά γεννηθεί άλλες δύο φορές, με δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού στις οποίες υποβλήθηκε σε διάστημα μίας δωδεκαετίας.
Ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ότι το έγραψε με παρότρυνση φίλων, συντρόφων και των γιατρών του πρώτα απ΄ όλα για να διαδώσει, όσο μπορεί καλλίτερα και πιο παραστατικά, μέσα από τη δική του προσωπική εμπειρία, τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής και πράξη ύψιστης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού σε σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας. Δηλαδή, όπως αναφέρει, για να χρησιμεύσει ως ζωντανό παράδειγμα, για να καταλάβουν και να πειστούν οι συμπολίτες μας για το πόσο βοηθούν οι μεταμοσχεύσεις να «ξαναγεννηθούν» συνάνθρωποί μας. Και, επομένως, γιατί αξίζει να συμμετέχουν στη διαδικασία προσφοράς ελπίδας με τη δωρεά οργάνων, που είναι η γέφυρα μεταξύ του θανάτου αγαπημένου μας προσώπου και της ζωής άλλων συνανθρώπων μας και η βασική προϋπόθεση για να γίνονται μεταμοσχεύσεις. Μ’ αυτό εκτιμά ότι θα συμβάλλει αφενός στην διεκδίκηση δημόσιων πολιτικών για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων και αφετέρου στη σχετική καμπάνια, που κάνουν διαχρονικά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ιατρικοί - επιστημονικοί φορείς, καθώς και συλλογικοί φορείς των νεφροπαθών και των μεταμοσχευμένων νεφρού, καρδιάς και ήπατος, ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις.
Επίσης, μέσα από το βιβλίο στέλνει ένα μήνυμα σε όσους και όσες πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, στις οικογένειες και στους φίλους τους ότι «όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» και «όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ζωή». Ότι, επίσης, όταν βρίσκουμε μπροστά μας το θηρίο της αρρώστιας, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, αλλά να δίνουμε τη μάχη για «να γυρίσουμε το παιχνίδι» και «να φάμε το θηρίο, πριν αυτό μας φάει» με βασικά όπλα όχι μόνο τις δικές μας δυνάμεις και την ιατρική επιστήμη αλλά και την αλληλεγγύη των άλλων.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο Σύλλογο Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών ως συμβολή στη διαρκή καμπάνια τους για τη δωρεά οργάνων.