Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το βιβλίο του Γερ.Βλάχου για τη ναυτιλία την περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας

Βιβλιοπαρουσίαση
11 Ιουλίου 2016 / 12:53

ΑΘΗΝΑ. Κυκλοφόρησε, πριν από λίγες ημέρες, ένα νέο βιβλίο για τη ναυτιλία την περίοδο της Επτανήσου Πολιτείας, έργο πολυετών ερευνών και μόχθων του διακεκριμένου Κεφαλλονίτη ερευνητή Γεράσιμου Βλάχου,

ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις νομικές και τεχνικές του γνώσεις προσφέρει, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και σε κάθε ερευνητή, μία πρωτότυπη μελέτη μίας άγνωστης, σχετικά, περιόδου της Επτανήσου και της δημιουργικότητας του μεγάλου πρωταγωνιστή της περιόδου Ιωάννη Καποδίστρια, όπως τεκμαίρεται από την πληθώρα των αρχειακών εγγράφων που δημοσιεύονται το καθένα με περιεκτικό επεξηγηματικό υπομνηματισμό.
 
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην λειτουργία των θεσμών του Νηολογίου, για πρώτη φορά στον ελληνικό ιστορικό - γεωγραφικό χώρο, των Προξενείων της Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας, με τις εκθέσεις τους την ίδια περίοδο, την παροχή εγγυήσεων, όπως και την προληπτική και κατασταλτική παρακολούθηση της ναυτιλίας των νησιών στον ευρύτερο χώρο του Ιονίου Πελάγους. Τέλος παρέχει πλήρη στοιχεία για τον από χιλιετίας σταθερό μηχανισμό αμοιβής των πληρωμάτων στα κέρδη της ναυτιλιακής επιχειρήσεως, ως αναγνωρισμένων πολιτών της κοινωνίας, κατ’ αντίθεση προς τον ραγιαδισμό των νησιών του Αιγαίου. Ο συγγραφέας αντλεί τις πηγές του από τα διάφορα επτανησιακά αρχεία, κυρίως το Γ.Α.Κ. της Κέρκυρας, καθώς και από αυτά της Ύδρας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, Τουρκίας, Ρωσίας κ.α.
 
Η πολυτελής αυτή δερματόδετη έκδοση 590 σελίδων, σε μεγάλο σχήμα, ξεκινάει με ένα κατατοπιστικό χρονοσυμβαντολόγιο της Ευρώπης με τις κύριες εξελίξεις επιρροής στον Ιόνιο χώρο και ολοκληρώνεται με ένα πλούσιο παράρτημα φωτογραφιών και εικόνων σπάνιων ιστορικών χειρογράφων και τεκμηρίων.

Πρόλογος: Όλγα Κατσιαρδή - Ηering
 
Αποτελεί μία έκδοση των Αναστατικών Εκδόσεων Διονυσίου Νότη Καραβία στην Αθήνα ([email protected]) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την αναζητήσουν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στον εκδότη.