Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενθουσίασε η «Αρχαιολόγος» στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη

Κερκυραϊκή Πινακοθήκη
25 Μαΐου 2016 / 13:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η προβολή της ταινίας «Η Αρχαιολόγος» στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016.

Η προβολή προσέλκυσε άτομα από διαφορετικούς κλάδους, ανάμεσά τους και πολλούς αρχαιολόγους.
 «Όπως οι ηθοποιοί θέλουν να πεθαίνουν πάνω στο σανίδι, έτσι και οι αρχαιολόγοι θέλουν να είναι στον τόπο που τον διάλεξε η πατρίδα τους»
 
Η άλλη όψη της ανάπτυξης
 
Η ταινία- ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη «Η Αρχαιολόγος» (2015), η οποία έχει βραβευθεί στο 8ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο, ασχολείται με μια ανασκαφή που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης, στη Δυτική Μακεδονία.
 
Σε μια περιοχή εκατοντάδων στρεμμάτων δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα, εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία στον τόπο, ήδη από την προϊστορική εποχή. Βρέθηκαν κατάλοιπα ναών, αγγεία, εργαλεία, έργα τέχνης, ακόμα και τάφοι, με τους σκελετούς διατηρημένους σε πολύ καλή κατάσταση. Το 2012, όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, η Γεωργία Καραμήτρου και οι συνεργάτες της είχαν μόλις ελάχιστους μήνες μπροστά τους, για «να σώσουν ό, τι προλάβουν» από τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.  Αιτία η κατασκευή του φράγματος Ιλαρίωνα της ΔΕΗ, η οποία βρισκόταν σε τελικό στάδιο. Η σωστική ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από τη ΔΕΗ.
 
Η Γεωργία Καραμήτρου- Μεντεσίδη, προϊσταμένη της Λ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση των αρχαιοτήτων, ενώ συνέβαλε επίσης στη δημιουργία ενός αξιόλογου μουσείου στην περιοχή. Η ιστορία που ξετυλίγεται στο ντοκιμαντέρ του Τσακίρη αποτελεί ουσιαστικά ένα πορτρέτο της πρωταγωνίστριας, το οποίο καταγράφει την αγωνία, τις προσωπικές θυσίες, το «αίσθημα ευθύνης» και τους αγώνες που έδωσε η ίδια, προκειμένου να παραμείνει πιστή στο σωστικό έργο της.
 
Εντυπώσεις του κοινού
 
Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κοινού, την οποία συντόνισε η αρχαιολόγος και επιμελήτρια της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Εύη Πολυμέρη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς για κάθε τόπο, κάτι που γίνεται περισσότερο αντιληπτό όταν αντιμετωπίζουμε την απώλεια μεγάλου μέρους της, λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών κλπ. Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων άλλωστε, όπως ορίστηκε από τον ICOM, ήταν «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»- αφιερωμένο στον ρόλο των μουσείων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, και ίσως σε πολιτιστικά τοπία που χάθηκαν για πάντα ή αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο. Στη συζήτηση μάλιστα αναφέρθηκε και το θέμα της Πόρτας Ρεάλε, η οποία πρόσφατα «σκεπάστηκε» από τον πεζόδρομο της Γεωργίου Θεοτόκη.
 
Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Δουκάκης