Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυτό είναι το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας

ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
07 Nov 2018 / 13:30

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Βαρβάρα Δούκα και το νέο Δ.Σ ανακοίνωσαν το ρεπερτόριο και τις δράσεις το 2018-2019

Η  φιλοσοφία του ρεπερτορίου για το  2018 , λαμβάνει υπ’ όψιν τα εξής στοιχεία:
1) Την ειδική σχέση της Κέρκυρας, αλλά και όλων των Επτανήσων, με τη μουσική και το λυρικό τραγούδι.
2) Τη φρέσκια ματιά σε εμβληματικές μορφές, όπως ο Διονύσιος Σολωμός  και η Μαρία Κάλλας και σε έργα κλασσικών, όπως ο Κων/νος Θεοτόκης.

Α.     ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στις  18 Νοεμβρίου, και ώρα 12.00 π.μ.,  στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  θα ξεκινήσει παραστάσεις η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ, με το έργο : «ΣΟΛΩΜΟΣ» σε πρωτότυπη σύνθεση-δραματουργία Ελένης  Ζαραφίδου, και σκηνοθεσία Γιάννη Σοφολόγη, με τους ηθοποιούς Νίκο Νικολαϊδη και Κρίστη Παπαδοπούλου.
Αναλυτικά οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία:               Γιάννης Σοφολόγης
Δραματουργία:          Ελένη Ζαραφίδου
Σκηνικός Χώρος - Κοστούμια:   Άννα Φαφαλιού
Κινησιολογία:             Νατάσα Σαραντοπούλου
Μουσική:                   Μίμης Νικολόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη:   Γιώργος Μακρής
Ηθοποιοί:                   Νίκος Νικολαΐδης
                                  Κρίστη Παπαδοπούλου
Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, και θα μπορεί να επισκεφθεί τάξεις και  σχολεία ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της Κέρκυρας, αλλά και της ευρύτερης  Περιφέρειας.
Το έργο θα παίζεται για το κοινό της Κέρκυρας κάθε Κυριακή 12.00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο


Β.  ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στις 2 Δεκεμβρίου,  ημέρα γενεθλίων της Μαρίας Κάλλας, η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του ΔΗΠΕΘΕ, θα μεταφερθεί στην ΙΟΝΙΟ ΒΟΥΛΗ με την Πανελλήνια Πρώτη του έργου:
‘ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΑ’, βασισμένου στο ομώνυμο αφήγημα του Μένη Κουμανταρέα.

Το έργο, μυθοπλαστική ιστορία, του πρόσφατα αδικοχαμένου συγγραφέα Μένη        Κουμανταρέα,  διαδραματίζεται στην Κέρκυρα, και πρωταγωνιστεί ο Αλφρέδο, ο οποίος λόγω της σχέσης του με τη  μουσική, και της καταγωγής του από νησί που αγαπούσε την όπερα, κατάφερε να γνωρίσει την Κάλλας, όταν ήταν 19 χρονών, σερβιτόρος στη Μεγάλη Βρεττάνια, όταν εκείνη είχε έρθει στην Αθήνα για το κονσέρτο της στο Ηρώδειο.
Πρωταγωνιστούν οι : ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ- ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Η  παράσταση, ενταγμένη σε μία εγκατάσταση, με πρωτότυπο  εικαστικό και οπτικοακουστικό υλικό, ειδικά φτιαγμένο για την Ιόνιο Βουλή, (Σκηνικό: ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ, Μουσική  Σύνθεση- Ηχοτοπία: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ, Σκηνοθεσία Οπτικού Υλικού : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΝΙΚΟΛΑΣ ), θα μας μεταφέρει στον φανταστικό κόσμο της Ντίβας, στα όρια του προσώπου και του θρύλου, μεταξύ Τέχνης, Πραγματικότητας και Μυθοπλασίας.

Αναλυτικά οι συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
ΣΚΗΝΙΚΑ- ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ  και Ηχητικό Περιβάλλον: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΟΠΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΛΗΝΙΚΟΛΑΣ (Εmpty Film)
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΡΟΧΑΣ
                    ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡIA
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ  ΦΙΓΑΛΙΑ
Συμμετέχουν φοιτητές του Ιόνιου Πανεπιστημίου

Γ.  ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Μέσα στο Δεκέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα παιχτεί σε επανάληψη  η περσινή επιτυχία του ΔΗΠΕΘΕ  «Η ΥΠΟΛΗΨΗ» του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ  σε δραματουργία - σκηνοθεσία  και μουσική επιμέλεια Νέστορα Κοψιδά, με τις ηθοποιούς Ναταλία Καποδίστρια, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Σοφία Τόμπρου.
Η παράσταση συνδύασε με πειραματικό τρόπο, δύο διηγήματα του αγαπητού Κερκυραίου  συγγραφέα, από  τις «Κορφιάτικες ιστορίες» του : την «Υπόληψη» και το «Αμάρτησε;», για να αναδείξει  την κοινωνική αδικία σε βάρος των γυναικών , αλλά και  τον στιγματισμό των ξεπερασμένων ιδεών και αντιλήψεων που επικρατούσαν στην ελληνική ύπαιθρο, που επεδίωξε με το έργο και τη ζωή του ο συγγραφέας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
α)  Στις  11 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ολοήμερο σεμινάριο – εργαστήριο στην Υποκριτική και ειδικότερα στη σχέση Σώματος και Φωνής, από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια κα Βαρβάρα Δούκα, με θέμα ‘Που Κατοικεί η Φωνή;’
β)  Στις  7 και 8 Δεκεμβρίου, επισκέπτεται την Κέρκυρα η ομάδα ‘Mind the Fact’, με εμψυχώτριες  και καθοδηγήτριες την Γιολάντα Μαρκοπούλου και την Ιωάννα Βαλσαμίδου, για το πρώτο στη σειρά εργαστήριο, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, που απευθύνεται σε καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, χορογράφους, εικαστικούς, performer, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και τους καθοδηγεί πώς να φτιάξουν καλλιτεχνικό προϊόν, με βάση το Θέατρο-Ντοκυμαντέρ.
γ) Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, σειρά έχουν οι μικροί μας φίλοι, με μία σειρά εργαστηρίων για όλες τις ηλικίες από τη Δήμητρα Νικολοπούλου, ειδικό συνεργάτη για παιδιά και εφήβους του Εθνικού Θεάτρου , και Κερκυραία, η οποία θα απασχολήσει  τους μικρούς ΄, έως και …πάρα πολύ μικρούς  φίλους του Θεάτρου , με τις ακόλουθες  θεματικές:

α) Πρόγραμμα για πολύ μικρά παιδιά και βρέφη, (18-36 μηνών) με γονείς.
(45’ διάρκεια) (έως 10 παιδάκια και συνοδοί) .
β) Ένα  workshop για Προσχολική (ηλικία 4-7) με θέμα τον Ουρανό , σε κείμενα του Ελύτη, (1 ½  ώρα) (έως 15 παιδιά)
γ) Ένα  workshop  για  ηλικίες Δημοτικού (7- 12) με θέμα τον Matisse και τον Stravinsky (1 ½ ώρα) (15-20 παιδιά)
δ) Ένα δίωρο απογευματινό για Εφήβους , πάνω στο Σώμα, το Χρώμα και τη Μουσική ( έως 20 νέοι)
δ ) Εργαστήριο Δραματουργίας , υπό τη διεύθυνση του κ. Αχιλλέα Ζουρίδη. Θα καλύψει θεμελιώδεις αρχές κατανόησης της θεατρικής  γραφής και θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα. Θα επικεντρωθεί στη Θεατρική Γραφή, τη Θεατρική Διασκευή, καθώς και στη σημασία και γνώση της Δραματουργίας στην Ιστορία του Θεάτρου.
ε)  Σε συνεργασία με τον Πολυχώρο ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ, ο Κυριάκος  Κωλέσης, κοινωνιολόγος, με ερευνητικό αντικείμενο τη Συμβολική της Εικόνας, ξεκινάει με τη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ,  εργαστηριακό κύκλο διαλέξεων με θέμα: « Δυναμική της Εικόνας», που απευθύνεται σε όσους τους ενδιαφέρουν οι εφαρμοσμένες τέχνες.
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ
ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ στηρίζει τις ομάδες , οι οποίες προέκυψαν από τα εργαστήρια του, τα τελευταία χρόνια, και οι οποίες ως το τέλος του χρόνου, φιλοδοξούν να παρουσιάσουν το έργο τους.
Η Ερασιτεχνική Σκηνή, με την καθοδήγηση της κας Ναταλίας Καποδίστρια, θα παρουσιάσει το έργο ‘Κερκυραϊκή Επιθεώρηση’, με πρωτότυπα κείμενα που γράφουν οι συμμετέχοντες, και με πολύ κέφι,  χορό και τραγούδι.
Η ομάδα Doc Theater, υπό την καθοδήγηση της  εμψυχώτριας Ευγενίας Ζάγουρα, θα παρουσιάσει το έργο: ‘Caesium - 133 / Το Γαλάζιο του Ουρανού’, μία παράσταση Ντοκουμέντο πάνω στο Χρόνο, με χρήση Τεχνολογίας και  Ηλεκτρο –Ακουστικής  Μουσικής, σε συνεργασία με τον  εικαστικό Νίκο Κόκκαλη Μέλος Ε.Ε.Π. του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και τον μουσικό και ερευνητή Απόστολο Λουφόπουλο, επίκουρο καθηγητή επίσης στο ίδιο τμήμα. Συνεργάζονται σε μία πρωτότυπη σύλληψη, σύνδεσης της performance, του εικαστικού περιβάλλοντος και των ηχοτοπίων, καθώς και της Φιλοσοφίας , και της Πραγματικότητας που βιώνει ο Ανθρωπος στα γρανάζια της συγκεκριμένης χρονικότητας που είναι δεμένη η ζωή του σε αυτόν τον πλανήτη. Η συγκεκριμένη παράσταση έχει επιλεγεί από την δρ. Κική Σελιώνη, research fellow στο Royal School of Speech and Drama –University London στα πλαίσια  συνεδρίου στο Παρίσι τον Ιούνιο του 2019, ως υπόδειγμα εργασίας στο Amateur Theater.

Μερικές από τις δράσεις του 2019
α)  ‘Τα Κακορίζικα’, μία παράσταση που στηρίζεται στη λαϊκή παράδοση των παραμυθιών, που λειτουργούν συμβολικά στη συλλογική μνήμη, και  αντανακλούν  τα μηνύματα και τις ιστορίες τους στη σημερινή πραγματικότητα.
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία της Κερκυραίας σκηνοθέτιδας, Θάλειας Γρίβα, έλαβε επιδότηση από το ΥΠΠΟ, και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2019, σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας. Ολοκληρώνοντας τις εμφανίσεις της, θα επισκεφθεί την Κέρκυρα, στις  5, 6. Και 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ.
Τη μουσική διδασκαλία της παράστασης, θα κάνει η  Μαρίνα Σάττι, και θα την έχουμε μαζί μας εδώ στην Κέρκυρα, για ένα φωνητικό και μουσικό workshop, κατά τη διάρκεια της παράστασης.
β ) Το Φεστιβάλ ΠΟΛΗ-ΣΚΗΝΗ, θα σχεδιαστεί από τώρα για την Ανοιξη του 2019, ενώνοντας όλες τις καλλιτεχνικές δυνάμεις  του νησιού, αλλά και του Ιόνιου Πανεπιστημίου, φορείς καλλιτεχνικούς της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας.
Η ΠΟΛΗ-ΣΚΗΝΗ, από 9 Απριλίου έως 19 Μαϊου, θα μεταμορφώσει την Πόλη σε ένα μεγάλο σκηνικό, και θα δώσει βήμα σε πολλές από τις καλλιτεχνικές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, αλλά και θα κατατεθούν ειδικά για αυτό το Φεστιβάλ. (βλ. Παράρτημα)
γ) Το ΔΗΠΕΘΕ, εκπονεί ένα έργο μελέτη πάνω στην Αρχαία Δραματουργία, το οποίο  θα ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και περιλαμβάνει και τα 45 έργα της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας και Κωμωδίας, των οποίων οι υποθέσεις, θα παρουσιαστούν σε αφηγηματική μορφή, από μία ομάδα γνωστών ηθοποιών , όπως η Μαριέττα Σγουρδαίου, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Ελλη Τρίγγου, η Παρθενόπη Μπουζούρη, η Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, η Ντίνα Αβαγιανού, η Ευγενία Αποστόλου, ο Νίκος Αρβανίτης , η Ελένη Μολέσκι, ο Μάριος Παναγιώτου κ.ά.
Το έργο θα ξεκινήσει με παρουσίαση στα Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας, από την επόμενη χρονιά, με την ομάδα του ΔΗΠΕΘΕ , που θέλουμε να αναδείξουμε και να κρατήσουμε κοντά μας ως ανσάμπλ: Τη Μαριέττα Σαβανή, τη Νότα Δαρμανή, την Αλεξάνδρα Παγιατάκη, τη Ναταλία Καποδίστρια, τη  Σοφία Τόμπρου, το Σωτήρη Γιαννούλη και άλλους ηθοποιούς όχι μόνον από την Κέρκυρα , αλλά και από τα υπόλοιπα Επτάνησα.


«Είναι βασικό για μας», λέει η Βαρβάρα Δούκα «οι επαγγελματίες ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ να αποτελέσουν τη βάση για τις παραγωγές μας, και μέσα από αυτές να εξελίσσεται το ρεπερτόριο και το δυναμικό μας».

«ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ είναι : από τη μία να  συσπειρώσει  όλες τις πολιτιστικές δυνάμεις της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας των Επτανήσων, και από την άλλη να διασφαλίσει συμμαχίες και  συμπαραγωγές   με άλλα θέατρα και θεσμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Ηδη, προχωράει στην εκτέλεση των δύο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ελλάδα – Αλβανία και σύντομα στο Ελλάδα-Ιταλία, τα οποία και θα αποτελέσουν την ευκαιρία για  τη συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ, όχι μόνον σε αμιγώς καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά σε δράσεις που  θα αναδείξουν τη σημασία της επικοινωνίας του καλλιτεχνικού προϊόντος  με τον παραγωγικό ιστό, τις νέες  θέσεις εργασίας, την καινοτομία και την εφευρετικότητα, τη μάθηση και τη νεωτερικότητα.
Το πρόγραμμα που θα σας παρουσιάσουμε , αλλά και οι υπόλοιπες  μελλοντικές δράσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα,  αντανακλούν τη φιλοσοφία της  καλλιτεχνικής γραμμής που το ΔΗΠΕΘΕ θέλουμε να ακολουθήσει:
Ητοι:
1) Να παντρέψει την Παράδοση με τις  Σύγχρονες, Νεωτερικές τάσεις στο θέατρο.
2) Να βρει  νέες φόρμες  δημιουργικής συνομιλίας του κλασικού με το σύγχρονο, του τοπικού με το παγκόσμιου, και να συστήσει  νέα, πρωτότυπη δραματουργία.
3) Να τονίσει την ανάγκη της μίξης των παραστατικών τεχνών μεταξύ τους στη σύγχρονη, παραστασιακή φόρμα,  και ειδικά την ολοένα και αυξανόμενη σχέση τους με την Τεχνολογία και τα Νέα Μέσα.
4) Nα αναδείξει το τοπίο της Κέρκυρας, και των ειδικών σημείων μέσα στην πόλη, σε χώρο παράστασης και  μετατόπισης του ενδιαφέροντος από την κλασσική σκηνή.
5) Και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, να ενώσει  τον καλλιτεχνικό ιστό της Πόλης γύρω από αυτό, και να δημιουργήσει μία ομάδα επαγγελματιών γύρω του (ηθοποιών, συγγραφέων, μουσικών, σκηνογράφων, χορευτών και άλλων καλλιτεχνών) με τους οποίους να αποτελέσει ένα δυναμικό ανσάμπλ καλλιτεχνικής παραγωγής».