Δευτέρα 18.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου του κ. Χρήστου Διονυσόπουλου, «Η Μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση»

Χρήστος Διονυσόπουλος
04 Μαΐου 2018 / 11:16
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του φιλολόγου - αρχαιολόγου κ. Χρήστου Διονυσόπουλου, «Η Μάχη του Μαραθώνα.

Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση» (εκδόσεις Καπόν), το οποίο έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο αναπληρωτής πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, κ. Θεόδωρος Παπάς, ενώ  ο συγγραφέας κ. Διονυσόπουλος θα μιλήσει με θέμα: «Η μάχη του Μαραθώνα και τα γλυπτά του Παρθενώνα».
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας, την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018 ώρα 20:00.
Δυο λόγια για το βιβλίο:
Το έργο «Η Μάχη του Μαραθώνα», έτυχε ευμενέστατης κριτικής από τη διεθνή και ελληνική επιστημονική κοινότητα καθώς και από τον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο.
Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών η οποία έκρινε ότι «αποτελεί την πληρέστερη και πλέον διεξοδική πραγμάτευση της μάχης του Μαραθώνος» καθώς και ότι «ο συγγραφεύς με συνθετικές και κριτικές ικανότητες μας προσφέρει σημαντική αρχαιολογική και ιστορική μονογραφία για το ζήτημα της μάχης η οποία θα παρέχει υπηρεσίες στην επιστήμη επί μακρά έτη».
Στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών στις 23/10/2013, ο Βασίλειος Πετράκος, Γενικός Γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Κύριο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η εξαρχής εξονυχιστική εξέταση κάθε ζητήματος που έχει τεθεί για τον τόπο και τη μάχη από την αρχαιότητα: εξετάζει τις ιστορικές και σοφιστικές διηγήσεις, την ποίηση, τα επιγράμματα, την κωμωδία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη μυθολογία και συνεχίζει με τους περιηγητές, τη σοβαρή ιστοριογραφία από την πρώτη έως την τελευταία μελέτη που γράφτηκε ή ανακοινώθηκε έως σήμερα. Αναγκαστικά εξετάζει και τις σύγχρονες παλινωδίες, γιατί πολλοί σημερινοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι, στην περίπτωση του Μαραθώνος, δεν ακολούθησαν την επιστημονική αλήθεια… Το έργο του κ. Διονυσόπουλου θα μείνει στη βιβλιογραφία ως μόνιμο βοήθημα στη μελέτη και τη γνώση του αρχαίου Μαραθώνος και της μεγάλης μάχης».
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του κ. Χρήστου Διονυσόπουλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μόνιμος κάτοικος Βουλιαγμένης από το 1980. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγυπτιολογία, με διακρατική υποτροφία Ελλάδος-Αιγύπτου στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, Επιγραφική, Παπυρολογία και Νομισματολογία, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης. Εργάσθηκε αρχικά ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές και αργότερα ως καθηγητής και διευθυντής γυμνασίων και λυκείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών για τη σύνταξη έργων που η έκδοσή τους είχε αποφασιστεί από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημιών, καθώς και Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων.
Με δική του πρόταση, πέρασε η Θεατρική παιδεία και η Τοπική ιστορία στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η Νεοελληνική Λογοτεχνία ως εξεταστέο μάθημα στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Υπήρξε μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Πανελλήνιων Αγώνων μαθητικού θεάτρου, μέλος της Επταμελούς Γραμματείας του Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, και ιδρυτής της Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης. Πήρε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο για τη μάχη του Μαραθώνα, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008, στον Μαραθώνα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του οικείου δήμου. Άρθρα του και μελέτες ιστορικού, αρχαιολογικού, φιλοσοφικού και παιδαγωγικού περιεχομένου έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Ο Χρήστος Διονυσόπουλος από το 1990 μοιράζεται τον χρόνο του μεταξύ Βουλιαγμένης και Κέρκυρας.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.