Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συναυλία της Παλαιάς Φιλαρμονικής το Σάββατο του Λαζάρου

Παλαιά Φιλαρμονική
24 Απριλίου 2016 / 18:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, οι τρεις Φιλαρμονικές της πόλης της Κέρκυρας, πραγματοποιούν τις καθιερωμένες συναυλίες τους εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η αρχή έγινε με την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά») στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο το Σάββατο του Λαζάρου, 23 Απριλίου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη. Τη συναυλία προλόγισε ο μουσικολόγος Κώστας Καρδάμης, καθηγητής του ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μετά την Εισαγωγή από την όπερα La forza del destino του Giuseppe Verdi που σήμανε την έναρξη της συναυλίας, η ταλαντούχα Βάντα Αθηναίου ερμήνευσε το Κονσερτίνο για τρομπόνι και μπάντα του Ernst Sachse. Ακολούθησε ο διακεκριμένος πιανίστας Σωτήρης Λουίζος, που συνέπραξε με την Παλαιά Φιλαρμονική στο Κονσέρτο της Βαρσοβίας, που συνέθεσε ο Richard Addinsell, ως μουσική επένδυση στην κινηματογραφική ταινία Dangerous Moonlight. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν διασκευές για μπάντα ορισμένων εκ των χαρακτηριστικότερων έργων του διεθνούς συμφωνικού ρεπερτορίου. Όπως και το πρώτο, έτσι και το δεύτερο αυτό μέρος της συναυλίας ξεκίνησε με Verdi και, συγκεκριμένα, με δύο μέρη (Dies Irae και Tuba Mirum) από το περίφημο Requiem του. Στη συνέχεια, το Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής παρουσίασε κατά σειρά, την εισαγωγή από το Ρωσικό Πάσχα του Nikolay Rimsky-Korsakov, το α΄ μέρος (πένθιμο εμβατήριο) από τη Συμφωνία Αρ.5 του Gustav Mahler και το δ΄ μέρος από τη Φανταστική Συμφωνία του Hector Berlioz. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το Bacchanale από την όπερα Samson et Dalila του Camille Saint-Saëns.

Παρά τις όποιες μικροατέλειες στην ερμηνεία ορισμένων εκ των έργων, όπως επί παραδείγματι στο Ρωσικό Πάσχα (οι οποίες μικροατέλειες όμως σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τις γενικότερα θετικές εντυπώσεις), όλα τους απετέλεσαν εξαιρετικές επιλογές για την κατάρτιση του προγράμματος μιας τέτοιας συναυλίας, όντας ταυτόχρονα και ιδιαίτερα απαιτητικά για τη μπάντα. Πέραν από το αμιγώς καλλιτεχνικό σκέλος, αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία μεγάλου αριθμού μαθητών ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την εν λόγω συναυλία.