Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση του εμπειρογνώμονα της Unesco καθ. Αλκ. Πρέπη με τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης

Unesco
26 Απριλίου 2018 / 11:11

Εδώ μένει κόσμος - Σύλλογος Κατοίκων Παλιά Πόλης: Ενεργός και δραστήριος

«… βασικοί στόχοι του σχεδίου διαχείρισης είναι η εξασφάλιση της ομαλής ζωής της πόλης, αλλά και η συνεχής βελτίωση της ζωής των κατοίκων της αποφεύγοντας τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις δημιουργεί η τουριστική ανάπτυξη σε αυτήν.»
 
Ο υπο σύσταση Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης θεωρώντας ότι η επιτυχία στην παρεμβάσεις του πρέπει να είναι  βασισμένη στην γνώση, την εμπειρία , και την συλλογική ευθύνη, δραστηριοποιείται  ήδη  με συναντήσεις  και δραστηριότητες που θα κλιμακωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
 
Με εμπειρογνώμονα της Unesco
 
Τις ημέρες του Πάσχα βρέθηκε στο νησί μας ο Κερκυραϊκής καταγωγής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλκιβιάδης Πρέπης, ο οποίος διδάσκει «Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» και «Αποκατάσταση- επανασχεδιασμό και αναβίωση ιστορικών κτηρίων και συνόλων». 

Είναι από 20ετίας εμπειρογνώμων της UNESCO για τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δραστηριοποίηση σε πλήθος χωρών, πλην της Ελλάδος, σύμφωνα με τον κανονισμό της UNESCO, αλλά και εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μνημεία των Βαλκανίων.
Το προσωρινό Δ. Σ. του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Κέρκυρας συναντήθηκε ανεπίσημα με τον κο Πρέπη και τον ενημέρωσε για τον υπό σύσταση Σύλλογο. Από την πλευρά του ο κος Πρέπης δήλωσε τη στήριξή του στις προσπάθειες των Μονίμων Κατοίκων, και επεσήμανε τη γενικότερη θέση της UNESCO, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι κάθε Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν σημαντικότατο παράγοντα σε κάθε Μνημείο και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσής τους και τις απόψεις τους επί του Μνημείου, καθώς, χωρίς τη δική τους σύμφωνη γνώμη, καμία σχετική με το Μνημείο δράση που τους επηρεάζει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Κέρκυρας του ζήτησε να συμμετάσχει σε ευρύτερη συζήτηση- ενημέρωση του Κερκυραϊκού κοινού που θα διοργανωθεί στο άμεσο μέλλον, πρόσκληση που αποδέχτηκε ο κος Πρέπης.
 
Η επιστολή του καθηγητή κου Αλκιβιάδη Πρέπη
 
Ο κος Πρέπης απεύθυνε την παρακάτω επιστολή στην πρόσφατη ενημερωτική συγκέντρωση των Ιδρυτικών μελών της 26ης Μαρτίου 2018:
 
Αγαπητοί μου συμπατριώτες
Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να χαιρετήσω από καρδιάς την αποψινή σας συγκέντρωση, όχι μόνον μέσα από την επιστημονική μου ιδιότητα αλλά πρώτα απ΄όλα ως Κερκυραίος, θεωρώντας ότι το εγχείρημα σας είναι ένα πολύ θετικό βήμα για  ενιαία εκπροσώπηση των κατοίκων του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Δίχως να θέλω να σας κουράσω, διότι ελπίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα πούμε και από κοντά στο μέλλον, επιθυμώ με το μήνυμά αυτό να ενθαρρύνω την κίνηση σας, θέτοντας υπόψη σας ορισμένα στοιχεία από την μακροχρόνια ενασχόληση μου με τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη ζωή μιας ιστορικής πόλης, που είναι ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO,  χωρίς την ύπαρξη και ουσιαστική λειτουργία του Σχεδίου Διαχείρισης (management plan) . Στα πλαίσια του Σχεδίου το ουσιαστικότερο στοιχείο, πέραν από τα μνημεία και τα κτήρια της πόλης είναι οι κάτοικοί της που ζουν και εργάζονται σε αυτήν. Διότι βασικοί στόχοι του σχεδίου διαχείρισης είναι η εξασφάλιση της ομαλής ζωής της πόλης, αλλά και η συνεχής βελτίωση της ζωής των κατοίκων της αποφεύγοντας τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις δημιουργεί η τουριστική ανάπτυξη σε αυτήν.
Η UNESCO μέσα από τις ετήσιες εκθέσεις που λαμβάνει υποχρεωτικά από το κράτος για την κατάσταση του ιστορικού τμήματος της πόλης, ελέγχει κατά πόσον εκφράζονται και ικανοποιούνται προβλήματα και αιτήματα των κατοίκων της, τα οποία διατυπώνονται  μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Επομένως είναι ουσιαστική ανάγκη   οι κάτοικοι ενεργοποιημένοι σε συλλογικότητες όπως η δική σας να παρέμβουν ουσιαστικά και οργανωμένα στην δημοτική αρχή και στον φορέα διαχείρισης του ιστορικού πυρήνα της πόλης. Απ΄ότι γνωρίζω έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο αναθεώρησης του προγράμματος διαχείρισης της πόλης μέχρι το έτος 2025.
Για όλους τους παραπάνω λόγους  επείγει το ξεπέρασμα των διαδικαστικών δυσκολιών προς τη  συγκρότηση ενός αποφασιστικού διοικητικού οργάνου που θα διεκδικήσει με τις προτάσεις και τα αιτήματά του την καλυτέρευση των όρων ζωής των κατοίκων του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Με θερμούς χαιρετισμούς
Αλκιβιάδης Πρέπης, Καθηγητής
του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
 
Νέα διάσταση στη διαχείριση της Παλιάς Πόλης
 
Είναι προφανές ότι ο νέος σύλλογος δίνει άλλη διάσταση στον τρόπο διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, αντίθετα με τη δημοτική αρχή που δρα έχοντας κατά νου μια άδεια πόλη ή, έστω, μια πόλη που πρέπει να αδειάσει. Παρά τις διαμαρτυρίες η δημοτική αρχή δεν αλλάζει τακτική και αυτό φάνηκε και πάλι στο πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το θέμα του ωραρίου της μουσικής στα μαγαζιά.
Ο νέος σύλλογος δρα με κυρίαρχο κριτήριο ότι η πόλη είναι μνημείο αλλά ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΑΙ και πρέπει να συνεχίσει να κατοικείται.