Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα άκρα η διαμάχη της «Μάντζαρος» με το Σπ. Δολιανίτη - Τι ανταπαντά ο πρόεδρος Ι. Τριβυζάς

Μάντζαρος
24 Απριλίου 2018 / 09:03

«Διαβάζοντας την από 20/4 ε.ε επιστολή του κου Σπύρου Δολιανίτη εξεπλάγην

για τις αοριστολογίες, τους αίολους ισχυρισμούς, αλλά κυρίως για το θράσος του γράφοντος, το οποίον παραπέμπει την σκέψη στο γνωστό γνωμικό:
 «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχαρίστου».
Αχαριστία έναντι ενός από τα αρχαιότερα πολιτιστικά σωματεία της Ελλάδος, την Φιλαρμονική «Μάντζαρος», την οποίαν επί σειράν δεκαετιών διηύθυνε με μεγάλη προσφορά και επιτυχία ο αείμνηστος πατέρας του, Στέφανος Δολιανίτης, ο οποίος καταξιώθηκε ως αρχιμουσικός της «Μάντζαρος» και έγινε γνωστός ανά την Ελλάδα και σε πολλές πόλεις του εξωτερικού.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι ο αείμνηστος Στέφανος Δολιανίτης ουδέποτε και σε καμία περίπτωση δεν  θα προέβαινε σε μία τέτοια ενέργεια, να αφαιρέσει το μουσικό αρχείο της Φιλαρμονικής, ούτε ποτέ θα ενέκρινε μια τέτοια πράξη.   
Αχαριστία αποτελεί το γεγονός ότι ο κος Σπυρος Δολιανίτης έγινε  αρχιμουσικός με πρωτοβουλία του γράφοντος. Η επιλογή αυτή οφείλονταν κυρίως στην εκτίμηση και το σεβασμό, που είχαν και έχουν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής, προς τον εκλιπόντα πατέρα του Στέφανο και διότι πίστευαν ότι ο υιός, τόσα χρόνια κοντά στον πατέρα του, θα είχε αποκτήσει κάποια εμπειρία σχετικά με την Δ/νση της Φιλαρμονικής.  
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σπύρος Δολιανίτης ουδέποτε προσκόμισε, διότι προφανώς στερείται, πιστοποιητικά τυπικών προσόντων τα οποία να δικαιολογούν την ιδιότητα του αρχιμουσικού. Μία ιδιότητα, που του εδόθη για τους ανωτέρω λόγους και είχε την  ευκαιρία να αποδείξει ότι ίσως άξιζε την θέση αυτή. Όμως για λόγους που ο ίδιος, αν δεν γνωρίζει θα πρέπει να αναρωτηθεί, η θητεία του  ως αρχιμουσικού της ΦΕΜ, υπήρξε ιδιαιτέρως βραχεία.
Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κος Σπύρος Δολιανίτης ότι, τα τυπικά προσόντα δεν αποκτώνται, δεν αποδεικνύονται και δεν κατοχυρώνονται  από την ανάρτηση ενός βιογραφικού σε ιστοσελίδα, την ευθύνη της εγκυρότητας του οποίου είχε και έχει ο ίδιος ο συντάξας, αλλά από την προσκόμιση σχετικών πιστοποιητικών και πιστοποιητικά προσόντων Αρχιμουσικού ουδέποτε παρουσίασε ο κος Δολιανίτης στο Δ.Σ. της Φιλαρμονικής.
Μεγάλη αχαριστία προσβολή και βλάβη προς την Φιλαρμονική που τον ανέδειξε, αποτελεί το γεγονός της υπεξαγωγής, εκ μέρους του, όλου του μουσικού αρχείου της Φιλαρμονικής των τελευταίων 50 ετών, ώστε μετά την αποχώρηση του να μην υπάρχει στο αρχείο της «Μάντζαρος» ακόμη και η παρτιτούρα του εθνικού ύμνου.
 
Στο αρχείο αυτό συμπεριλαμβάνονται πρωτότυπα έργα τα οποία ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Φιλαρμονική και όλα τα αντίγραφα, από τις παρτιτούρες των έργων τα οποία η Φιλαρμονική έχει εκτελέσει και τα οποία ο εκάστοτε αρχιμουσικός υποχρεούται να καταθέτει στο Αρχείο της Φιλαρμονικής, ανεξαρτήτως της ιδιοκτησιακής ιδιότητας των έργων αυτών ( Άρθρο 47 του καταστατικού της Φ.Ε. «Μάντζαρος»). Αυτό είναι το «θεμέλιο» στο οποίον στηρίζεται το αίτημα της Φιλαρμονικής και το οποίον ο κος Δολιανίτης εσκεμμένα προσποιείται  ότι αγνοεί και  σκοπίμως ουδέποτε αναφέρει.
Αυτά ζητάμε από τον κο Σπύρο Δολιανίτη, ο οποίος με την αχαριστία και την εκδικητική του στάση προς την Φιλαρμονική, μας αναγκάζει να προσφεύγουμε στην δικαιοσύνη για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και αυταπόδεικτα δικαιώματα μας, όταν αρχιμουσικοί άλλων Φιλαρμονικών της πόλεως, οι οποίοι όταν για οποιονδήποτε λόγο απεχώρησαν από τις Φιλαρμονικές που υπηρετούσαν, δεν πήραν από το αρχείο των Φιλαρμονικών ούτε ένα από τα εκατοντάδες έργα που αυτοί όντως είχαν συνθέσει και είχαν ενορχηστρώσει. Συγκρινόμενη η συμπεριφορά του κου Σπύρου Δολιανίτη προς την Φιλαρμονική που έκανε το παν για να τον αναδείξει και να τον τιμήσει, με εκείνη των άλλων αρχιμουσικών, πως μπορεί να χαρακτηρισθεί? 
«Ο Συντάκτης της προηγούμενης επιστολής» που είναι, όπως και της παρούσης, ο Πρόεδρος της Φ.Ε. «Μάντζαρος» Ιωάννης Τριβιζάς, ούτε αοριστολογεί ούτε υβρίζει, ούτε συκοφαντεί. Με τους έμμεσους και άστοχους αυτούς χαρακτηρισμούς ο κος Σπύρος Δολιανίτης  επιδεικνύει  αχαριστία, αγνωμοσύνη και εμπάθεια προς το πρόσωπο του προέδρου, από τον οποίο, αυτός και η οικογένεια του, έλαβαν πλείστες  ευεργεσίας κατά το χρονικό διάστημα που ο κος Δολιανίτης υπηρετούσε στην Φιλαρμονική.
Ακόμη και μέχρι πρότινος, όταν ο κος Σπύρος Δολιανίτης,στις 11 Δεκεμβρίου 2017,  δικάζονταν για αυθαίρετη αφαίρεση μίας προθήκης της ΦΕΜ από τον εξωτερικό χώρο της Παναγίας των Ξένων, η αθώωση του από το δικαστήριο, εν πολλοίς και κατά την γνώμη μας απολύτως, οφείλονταν στο γεγονός τής μη παρουσίας του Προέδρου ή κάποιου εκπροσώπου της Φιλαρμονικής στην Δίκη. Αυτό βέβαια δεν έγινε από αμέλεια ή αδιαφορία. Όταν την παραμονή εκείνης της δίκης,  ο συνήγορος της Φ.Ε.Μ υπενθύμισε στον Πρόεδρο ότι την επομένη εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση, ο Πρόεδρος, που σήμερα φέρεται ως  υβριστής και συκοφάντης από τον κο Σπ.Δολιανίτη, είπε στον συνήγορο: «Την παραμονή της ονομαστικής εορτής του Σπύρου Δολιανίτη δεν πηγαίνω να καταθέσω εναντίον του».
Ο Πρόεδρος, είχε και έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ο κος Δολιανίτης αφαίρεσε την προθήκη της Φιλαρμονικής αυθαίρετα, σκόπιμα και κακοπροαίρετα, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το γεγονός, ότι ήταν κακόβουλη και κακοπροαίρετη η αφαίρεση της προθήκης εκ μέρους του κου Δολιανίτη, αποδεικνύεται από το ότι ο κος Δολιανίτης, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου πριν η Φιλαρμονική καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων, ενώπιον του Προέδρου και 6 μελών του Δ.Σ.,δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με την απολεσθείσα προθήκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και στο παρελθόν είχε συμβεί κάτι ανάλογο.
Σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα δημόσια αναφορά του γεγονότος αυτού. Αναγκάζομαι όμως, διότι ο κος Σπύρος Δολιανίτης και μερικοί φίλοι του, επαίρονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αθώωση του  και κατηγορούσαν την Φιλαρμονική ως διώκουσα τον πρώην αρχιμουσικό της, χωρίς να αναρωτηθούν όμως, γιατί δεν παρέστη κανείς από τη Φιλαρμονική ως μάρτυρας κατηγορίας.
 
Τέλος να επισημάνω εδώ, ότι τη δίωξη κατά του κ. Δολιανίτη, την άσκησε αυτεπαγγέλτως η Αστυνομική Δ/νση Κέρκυρας, κατόπιν καταγγελίας κατ’ αγνώστου που είχε υποβάλλει η Φιλαρμονική και σχετικών βίντεο, που συνέλεξε από καταστήματα της περιοχής, στα οποία απεικονίζεται καρέ-καρέ ο τρόπος της αφαίρεσης της προθήκης και το άτομο που προέβαινε στην πράξη αυτή.
Η απόρριψη προ ημερών της αγωγής της Φ.Ε.Μ. για το αρχείο, «οφείλεται σε δικονομικό λόγο», όπως με τα ίδια λόγια και ο κος Δολιανίτης παραδέχεται στην προηγούμενη επιστολή του. Δηλαδή σε ένα νομικό κώλυμα πολύ συνηθισμένο στις αίθουσες των δικαστηρίων. Το Δ.Σ. θα επανέλθει άμεσα, όπως δικαιούται από το νόμο και όπως οφείλει από το καταστατικό της Φιλαρμονικής, παρέχοντας στο δικαστήριο περισσότερα  στοιχεία, προκειμένου να εκδοθεί η δίκαιη οριστική απόφαση που θα προασπίζει και θα διαφυλάσσει το συμφέρον της φιλαρμονικής.
Λυπούμαστε βαθύτατα για τη στάση του κου Σπύρου Στ. Δολιανίτη. Τον καλούμε να καλλιεργήσει λίγο περισσότερο το «Γνώθι σαυτόν» και  ακόμη και τώρα να μεταμεληθεί για αυτήν του την πράξη και να επιστρέψει το αρχείο εκεί που ανήκει, δηλαδή στη φιλαρμονική «Μάντζαρος» και κατ’ επέκταση στον Κερκυραϊκό λαό.
Επαναλαμβάνουμε και με την παρούσα ότι, εάν ο κος Δολιανίτης δεν επιστρέψει το αρχείο στην Φιλαρμονική το Δ.Σ, πιστό στο ρόλο του, ως φύλακα και συνεχιστή της τεράστιας παράδοσης και προσφοράς της «Μάντζαρος», θα συνεχίζει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης το συμφέρον της φιλαρμονικής.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία της παρούσας επιστολής.  Είναι η τελευταία φορά που αναγκαζόμαστε να δημοσιεύσουμε μία απάντηση, σε όσα μη αληθή δημοσιοποιεί ο κος Δολιανίτης. Το πράττουμε αποκλειστικά για την πλήρη ενημέρωση, περί της αλήθειας, του Κερκυραϊκού λαού στον οποίον ανήκει, η απογυμνωθείσα από το μουσικό της αρχείο, Φιλαρμονική «Μάντζαρος».  
  
Ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Μ
 
Δρ. Ιωάννης Τριβιζάς