Το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της «Μάντζαρος», στο Ληξούρι
Μάντζαρος
29 Ιανουαρίου 2018
/ 15:12
Αφιερωμένη στην επτανησιακή μουσική ήταν η συναυλία που πραγματοποίησε το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, το βράδυ του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου.
ΛΗΞΟΥΡΙ. Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο αναπαλαιωμένο κτίριο της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης Ληξουρίου Ληξουρίου συνδυάστηκε με την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου, που ήταν και αυτό που απηύθυνε την σχετική πρόσκληση στην Φιλαρμονική «Μάντζαρος» και που επιμελήθηκε την όλη διοργάνωση και φιλοξενία, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς.
Η δραστηριότητα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» στο Ληξούρι ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου, με δασκάλους της να δίδουν σεμινάρια ξύλινων και χάλκινων πνευστών σε διαφόρων ηλικιών μαθητές της Φιλαρμονικής Ληξουρίου, η ανταπόκριση των οποίων υπήρξε αξιοσημείωτη. Εξάλλου, διαπιστώθηκε ότι η εκεί Φιλαρμονική και η δράση της αποτελεί σημείο αναφοράς ευρύτερα για την τοπική κοινωνία, κάτι πολύ αισιόδοξο ως προσπάθεια ανάκαμψής της, αν αναλογιστεί κανείς και το γεγονός ότι οι πληγές που της έχουν αφήσει οι σεισμοί είναι ακόμη ιδιαίτερα εμφανείς στην καθημερινότητά της γενικότερα.
Επιστρέφοντας στα της συναυλίας του Συνόλου Ξύλινων Πνευστών της «Μάντζαρος», που διεύθυνε ο υπαρχιμουσικός της, Σπύρος Ρουβάς, αυτή ήταν αφιερωμένη σε έργα Επτανησίων μουσουργών του 19ου και του 20ου αιώνα, όπως προαναφέρθηκε. Τιμής ένεκεν, το πρόγραμμα άνοιξε με το Εμβατήριο, του πρωτεργάτη της επτανησιακής μουσικής, Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου. Ακολούθησαν, κατά σειρά, έργα των Ευγένιου Μαρτινέλλη, Ιωσήφ Καίσαρη, Λεωνίδα Ραφαήλοβιτς, Διονυσίου Βισβάρδη, Αλέξανδρου Γκρεκ, Σπύρου Δουκάκη και Σπύρου Σαμάρα. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με τη σύμπραξη των ξύλινων πνευστών της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» και της Φιλαρμονικής Ληξουρίου σε δύο ακόμη έργα, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της τελευταίας, Χαράλαμπου Μακρή. Το πρώτο έργο που ερμήνευσαν από κοινού ήταν μια επιλογή μελωδιών του Πέτρου Σκαρλάτου (ο οποίος υπήρξε πολύ σημαντική προσωπικότητα για την Φιλαρμονική Ληξουρίου αλλά και για όλη την πόλη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα), για να ακολουθήσει αμέσως μετά η πόλκα La Pettegola του Παύλου Καρρέρ για το τέλος του μουσικού προγράμματος. Η εκδήλωση έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών, αλλά και την ευχή των εκπροσώπων και των δύο Φιλαρμονικών η συνεργασία αυτή να έχει και συνέχεια.