Η κορύφωση του δράματος του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας
ΚΕΡΚΥΡΑ. Πάνω από ένας χρόνος πέρασε για τις διαδικασίες προκήρυξης της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.
Αποτελούσε από καιρό προτεραιότητα να καλυφθεί η θέση, η οποία "χήρεψε" το 2015, μετά την λήξη της θητείας του Πέτρου Γάλλια. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο τέλος του 2016 η αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού, ώστε να προβλέπεται η διαδικασία πρόσληψης, η οποία αποτελούσε εμπόδιο. Από το Μάρτιο του 2017 το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από όλα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της Ελλάδας να καταγράψουν τις ανάγκες τους, για την υπέρβαση της περίφημης ΠΥΣ 33 (Αναστολή διορισμών και προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα), έτσι ώστε να φθάσει η στιγμή της πλήρωσης της θέσης και για το ΔΗΠΕΘΕ της Κέρκυρας. Μιλώντας τότε στην Ενημέρωση ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Στεφ. Κυπριώτης, είχε δηλώσει αισιόδοξος ότι η στιγμή αυτή θα ερχόταν κάπου στον Ιούνιο του 2017.
Τα τυπικά προσόντα
Τα ταξίδι όμως μέσα από τα συναρμόδια Υπουργεία, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.λπ. κράτησε πολύ περισσότερο. Έτσι φθάσαμε στο σήμερα, 4 Γενάρη 2018, να δημοσιεύεται στη σελ. 14 της Ενημέρωσης η προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή, η έλλειψη του οποίου, σημειωτέον, ήταν και ένας από τους λόγους που το Υπουργείο Πολιτισμού εξαίρεσε την Κέρκυρα από την επιχορήγηση του 2017.
Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει, γιατί τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται βάσει νόμου, είναι τέτοια και τόσα, που δύσκολα βρίσκει κανείς σε καλλιτέχνες όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον άνθρωποι του χώρου. Εκτός του ότι πρέπει ο υποψήφιος καλλιτεχνικός Διευθυντής να προέρχεται από το χώρο του Θεάτρου ή να έχει ασχοληθεί επαγγελματικά, πρέπει να έχει αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες , γνώσεις Αγγλικών και Υπολογιστών.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30 Ιανουαρίου, μετά έχουν σειρά οι προθεσμίες των ενστάσεων, η εξέταση των τυπικών προσόντων και οι συνεντεύξεις. Πηγές του ΔΗΠΕΘΕ αισιοδοξούν ότι το Μάρτιο του 2018, το θέατρο θα αποκτήσει καλλιτεχνικό διευθυντή.
Μόνον η αρχή
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το Θέατρο βγαίνει από τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, καθώς στερείται μια σειρά ακόμα από άλλες προϋποθέσεις ώστε να θεωρηθεί και να λειτουργήσει ως πραγματικά Περιφερειακό, όπως π.χ. η αποκλειστική στέγη (το Δημοτικό Θέατρο χρησιμοποιείται από όλους), η απασχόληση επαγγελματιών ηθοποιών, η υλοποίηση καλλιτεχνικών παραγωγών που να ταξιδεύουν εκτός Κέρκυρας κ.α.
Το αν φέτος θα τύχει επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ζήτημα τυπικό και όχι οικονομικό, αφού τα ποσά είναι πλέον αισθητά μειωμένα (30 έως 40 χιλιάδες ευρώ περίπου). Ο συμβολισμός του αποκλεισμού από τον κρατικό κορβανά είναι ισχυρός, ωστόσο οι άνθρωποι του ΔΗΠΕΘΕ υπογραμμίζουν ότι σε μεγάλο ποσοστό οι καλλιτεχνικές ανάγκες καλύπτονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, στις οποίες υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και ικανοποιητική απορροφητικότητα. Μετά το επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα I.C.E.χάρη στο οποίο πραγματοποιήθηκαν πολλές καλλιτεχνικές παραγωγές, το ΔΗΠΕΘΕ τώρα “τρέχει” δύο διασυνοριακά προγράμματα: Το ένα υπάγεται στο “Ελλάδα-Αλβανία” σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κέρκυρας και το Δήμο Φοινίκης και το άλλο στο “Ελλάδα-Ιταλία” σε συνεργασία με το Teatro Pubblico Pulieze και την Όπερα Petruzzelli του Μπάρι.