Κυριακή 29.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βιβλιοπωλείο «Πλούς»: 30 χρόνια στην καρδιά του πολιτισμού

Πλους
20 Nov 2017 / 11:17

Το βιβλιοπωλείο «Πλους» κλείνει τα τριάντα του χρόνια και έχει ακόμα πολλά ταξίδια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βιβλιοπωλείο Πλους είναι το πρώτο βιβλιοπωλείο στην Κέρκυρα που έχει συνδέσει την ύπαρξή του με προτάσεις πολιτισμού. Ένα βιβλιοπωλείο από μιαν άλλη εποχή. Έργο παραμυθάδων. Δεν αντέχεις να μην περάσεις το κατώφλι του. Την είσοδό σου την αναγγέλλει το καμπανάκι της πόρτας. Στο cd ένα τζαζ compilation. Στο βάθος το καφέ - αναγνωστήριο.
Αρχίζεις το ταξίδι στα ράφια και στους πάγκους, η ηλικία των οποίων είναι περίπου εκατόν δέκα ετών. Έπιπλα παλιού φαρμακείου, στο χρώμα του έβενου.
Ο Πλους δημιουργήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1987 σε ένα στενό της Νικ. Θεοτόκη, από τον Μιχάλη Τσιριγώτη. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, Δήμος Καλάκος, λέει γι΄αυτόν «ήμουν μικρός, δεν τον θυμάμαι καλά. Θυμάμαι μόνο ότι ήταν ένας πολύ ωραίος τύπος, που μάζευε παλιά πράγματα και διάβαζε βιβλία...».
 
Η εποχή της Ουρανίας
 
Το καλοκαίρι του 1992 περνάει στην Ουρανία Μεταλληνού, τη μητέρα του Δήμου, ξεφεύγει από το πλαίσιο της φιλικής παρέας και αρχίζει μια πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα πολιτιστική δραστηριότητα. Γίνεται πλέον ένα στέκι δημιουργών και διανοουμένων, ένα μικρό σύμπαν συνάντησης απόψεων και ανθρώπων, με παρουσιάσεις βιβλίων, ταινιών, μουσικών έργων. Θόδωρος Αγγελόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης, Ελένη Καραΐνδρου, Φρέντυ Γερμανός, Costanzo Preve, Μένης Κουμανταρέας, Κώστας Μουρσελάς, Άλκη Ζέη, Βασίλης Άνθης, είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των Γραμμάτων και των Τεχνών που φιλοξενήθηκαν στο μικρό αυτό κύτταρο πολιτισμού. 



 


Από το 2008 το Βιβλιοπωλείο έχει μεταφερθεί σε νέο χώρο, επί της οδού Νικηφόρου Θεοτόκη, κοντά στην εκκλησία του Άγ. Αντώνη στη Σπηλιά. Εκεί πλέον στεγάζει και καφετέρια, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει με ακόμα μεγαλύτερη ζεστασιά τις πνευματικές αναζητήσεις των φίλων του. 
 
Εμπόλεμη ζώνη
 
Πώς επιβιώνει ένα μικρό "ψαγμένο" βιβλιοπωλείο στην εποχή του Public και του Amazon; «Μάλλον πρόκειται για άγνοια κινδύνου, για καθαρή τρέλα. Είναι μια κανονική εμπόλεμη ζώνη» λέει ο Δήμος. «Για τις πολυεθνικές, το βιβλίο είναι απλά ένα προϊόν, ένας κωδικός. Ο στόχος είναι η πώληση με οποιοδήποτε μέσο. Στην πραγματικότητα όμως, το βιβλίο είναι η σχέση του συγγραφέα με το αναγνωστικό κοινό και ο βιβλιοπώλης είναι ο κρίκος. Εμείς θέλουμε οι συγγραφείς να συνυπάρχουν με τους αναγνώστες όχι μόνο πνευματικά αλλά και βιολογικά, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες, να βρισκόμαστε, να γνωριζόμαστε». Ο «Πλους» κλείνει τα τριάντα του χρόνια και έχει ακόμα πολλά ταξίδια...