Παρασκευή 15.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μνήμες Πολυτεχνείου αναβιώνουν στο γλυπτό του Γ. Μέγκουλα

Νομαρχία
16 Nov 2017 / 08:20

Ο διακεκριμένος γλύπτης, μιλά στην «Ενημέρωση» για το έργο, τους συμβολισμούς του και την εθελοντική συμμετοχή στη δημιουργία του.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Χωρίς δεύτερη σκέψη έκανε δεκτή την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Νικολέτας Πανδή, ο εμπνευσμένος γλύπτης Γιώργος Μέγκουλας, να δημιουργήσει ένα έργο αφιερωμένο στο Πολυτεχνείο. Και πλέον, η ιδέα έγινε πράξη και όλοι απολαμβάνουμε ένα διακριτικό αλλά εντυπωσιακό έργο τέχνης στο προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας. Το έργο εναρμονίστηκε με το γύρω περιβάλλον, χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα που έχουμε όλοι συνηθίσει στο σημείο.
Όπως δήλωσε στην «Ενημέρωση» ο Γιώργος Μέγκουλας, όταν του έγινε η πρόταση, σκέφτηκε τον τρόπο με τον οποίο θα απέδιδε καλύτερα το θέμα. Μνημείο όπως ανέφερε, αφορά κάτι το οποίο μας έρχεται στη μνήμη. Προσπάθησε όπως είπε, το θέμα να παραπέμπει στο γεγονός, χωρίς να γίνεται αποκρουστικό. Καθώς οι εικόνες του Πολυτεχνείου είναι αρνητικές, ενώ από ένα μνημείο που συγχρόνως είναι και άγαλμα, πρέπει κανείς να αγάλλεται και να ευφραίνεται. 
Επιθυμία του, ήταν να δημιουργηθεί ένα διακριτικό μνημείο, το οποίο να μην ενοχλεί την αρμονία του χώρου (από το προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας μέχρι την είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου). Ήθελε το έργο του, να είναι σύγχρονο και να μαρτυρά τη γυμνή αλήθεια της εποχής.
 Η ιδέα πάνω στην οποία δούλεψε; To Πολυτεχνείο να αναδύεται, να βγαίνει από το έδαφος. Όπως είναι άλλωστε και η κεντρική όψη του κτηρίου στην Αθήνα. 
Αποτελείται από τρία κομμάτια, συμβολίζοντας το σύνθημα  «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», δημιουργώντας παράλληλα την αίσθηση συντριμμιών.  Το  «σπάσιμο» αυτό, συμβάλλει και στο να υπάρχει καλλιτεχνική αισθητική, όπως μας είπε ο κ. Μέγκουλας. Να έχει το σωστό κόψιμο φόρμας και φωτός.
Χρησιμοποίησε απλά υλικά, όπως σκυρόδεμα/ τσιμέντο καθώς όπως μας είπε, τα πολυτελή υλικά δεν πάνε μαζί με την οικονομική κρίση που βιώνουμε.
Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώθηκε το έργο από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας, ήταν μικρό. Αυτό, βέβαια, οφείλεται και στην τόσο μεγάλη εμπειρία του καλλιτέχνη Γιώργου Μέγκουλα, του οποίου τα έργα κοσμούν μεταξύ άλλων τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε σπουδαίους χώρους στο εξωτερικό. Η τελετή τυπικών αποκαλυπτηρίων του έργου, θα γίνει στο πλαίσιο εκδηλώσεων της Περιφέρειας για το Πολυτεχνείο, το πρόγραμμα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Μέγκουλας δημιούργησε επίσης το «Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών», το οποίο κοσμεί από τον Ιούνιο τον προαύλιο χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου Κέρκυρας.
Ο κ. Μέγκουλας, θέλησε να στείλει μέσω της εφημερίδας μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους βοηθούς του Προκόπη Νικητόπουλο (ο οποίος ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό του έργου) και Γιάννη Νικολούζο (ο οποίος βοήθησε ως προς την τεχνική πλευρά).
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του έργου, το έκαναν αφιλοκερδώς, χωρίς δαπάνες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Φίλοι και συνεργάτες του Γιώργου Μέγκουλα, λάτρεις της τέχνης, εθελοντές, όλοι προσέφεραν ό,τι μπορούσαν.  Όραμά τους, να δημιουργηθεί ένα έργο που αν και μνημείο, αν και άγαλμα, θα μιλάει σε όσους το αντικρίζουν, περνώντας σημαντικά μηνύματα. Και τα κατάφεραν.