Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφιερωμένη στον Ιωάννη Αργαλιά, η επόμενη έκθεση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Έκθεση ζωγραφικής
25 Οκτωβρίου 2017 / 12:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η επόμενη έκθεση της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη σε μια σημαντική προσωπικότητα

του κερκυραϊκού πολιτισμού, τον Ιωάννη Αργαλιά (1912-2005).


 
Αφοσιωμένος μουσικοδιδάσκαλος
 
Ο Ιωάννης Αργαλιάς γεννήθηκε το 1912 στην Οδησσό. Ο πατέρας του καταγόταν από το Γαστούρι, μετανάστευσε όμως στην Οδησσό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς του με την Κέρκυρα. Οι γονείς φρόντισαν ώστε τα πέντε παιδιά της οικογένειας να έχουν μια ποιοτική γενική και κυρίως μουσική παιδεία. Στις αρχές του 1919, οι Έλληνες της Οδησσού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας των γεγονότων που ακολούθησαν τη Ρωσική Επανάσταση, και έτσι η οικογένεια Αργαλιά βρέθηκε και πάλι στην Κέρκυρα, χωρίς χρήματα, με μόνο εφόδιο την πνευματική τους καλλιέργεια.
Ο Γιάννης Αργαλιάς από πολύ μικρή ηλικία είχε εκφράσει την κλίση του στη μουσική, και δεν άργησε να εξελιχθεί περισσότερο. Σε ηλικία εννέα ετών γράφτηκε ως μαθητής στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (ΦΕΚ), ενώ ήδη από το 1925 έπαιζε σε ορχήστρες και ως σολίστ. Το μουσικό όργανο που επέλεξε ήταν το γαλλικό κόρνο. Συμμετέσχε αργότερα στη «Σχολή Ρομποτή» του οικογενειακού του φίλου Γεράσιμου Ρομποτή, με τη βοήθεια του οποίου διεύρυνε ακόμα περισσότερο τις θεωρητικές γνώσεις του.
Στην Αθήνα, όπου βρέθηκε αργότερα, δε στάθηκε δυνατό να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες του για περαιτέρω εξέλιξη των σπουδών του. Η οικονομική δυσχέρεια τον έστρεψε προς το Ορειβατικό Πυροβολικό, όπου κατατάχθηκε εθελοντικά. Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα το 1934, στα χρόνια του πολέμου, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά τη μουσική του καριέρα και να ασκήσει διάφορα επαγγέλματα προκειμένου να επιβιώσει. Μετά τον Εμφύλιο επέστρεψε στη «μάνα» ΦΕΚ, όπως την αποκαλούσε ο ίδιος, όπου αφοσιώθηκε με πάθος στη διδασκαλία των νέων μουσικών. Το 1981, μαζί με τον Τάσο Καζιάνη, ίδρυσε τη Φιλαρμονική Κάτω Κορακιάνας.
Για το μουσικό του έργο και τη συνολική προσφορά του στην τέχνη τού απονεμήθηκαν τιμητικοί τίτλοι και βραβεία από τη ΦΕΚ, από τη Φιλαρμονική Γαστουρίου και από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο μάλιστα πρόσφερε σημαντικό μέρος του αρχείου του.
 
Ζωγραφικό έργο
 
Όπως προκύπτει από τη μελέτη του υλικού που άφησε πίσω του, ο Ιωάννης Αργαλιάς ήταν ένας άνθρωπος που εκφραζόταν μέσα από την τέχνη σε διάφορες μορφές της, φροντίζοντας πάντοτε να διατηρεί ένα σωστά οργανωμένο αρχείο των δραστηριοτήτων του, ώστε να το παραδώσει στις επόμενες γενιές. Κατά τη διάρκεια της ζωής του μάλιστα, δημιούργησε περισσότερες από 800 ακουαρέλες και πολλά άλλα έργα. Τα έργα αποτελούν μια αφήγηση, ένα, θα λέγαμε, «ζωγραφικό ημερολόγιο της ζωής του». Καταγράφει όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα που τον στιγμάτισαν, καθώς επίσης εικόνες από την καθημερινότητα των κατοίκων της Κέρκυρας αλλά και από την ίδια την πόλη, την οποία «ερωτεύτηκε» από την πρώτη ματιά, όπως εξομολογούνταν ο ίδιος.
 
Η έκθεση
 
Η αναδρομική έκθεση του Ιωάννη Αργαλιά εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 19.00, στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης. Τη βραδιά των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, προβολή βίντεο με την τελευταία συνέντευξή του στον Νίκο Βουτυρά, ενώ το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας θα παρουσιάσει κάποια μουσικά έργα του Ιωάννη Αργαλιά.