Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

18 χορωδίες στο 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής

Βυζαντινή Χορωδία Κερκύρας
04 Απριλίου 2016 / 17:07

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής που διεξήχθη το Σάββατο και την Κυριακή 2 και 3 Απριλίου στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Το φεστιβάλ συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, η Βυζαντινή Χορωδία Κέρκυρας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι χορωδίες που συμμετείχαν
 
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 18 χορωδίες από την Κέρκυρα αλλά και εκτός. Πιο συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους η μεικτή χορωδία Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων, η χορωδία γυναικών «Υμνωδία» του δημοτικού ωδείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και η χορωδία Παξών. Πλήθος χορωδιών βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής από την περιφέρεια της Κερκύρας έδωσαν επίσης το παρόν, γεγονός αξιέπαινο και αισιόδοξο για τη μουσική παράδοση του νησιού. Συμμετείχαν και έλαβαν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής οι χορωδίες Χωροεπισκόπων, Μουσικού Ομίλου Γύρου, Αφιώνα, Βαλανειού, Επίσκεψης, Μωραϊτικων, Καρουσάδων, Πεντατίου, Αργυράδων, Άνω Κορακιάνας, Ποταμού-Λακώνων και Εβροπούλων  ενώ την πόλη της Κέρκυρας εκπροσώπησαν η εκκλησιαστική χορωδία ενορίας Α. Ελευθερίου, η χορωδία της σχολής εκκλησιαστικής μουσικής Ι. Μητροπόλεως «Α. Αρσένιος» και η Βυζαντινή Χορωδία Κέρκυρας. Η χορωδία «Υμνωδία» και ο πρωτοψάλτης και χοράρχης κ. Ιωάννης Τσάμης έψαλλαν επίσης στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Γαρίτσας.
 
Το φεστιβάλ είχε απ’ όλα
 
Δεδομένου του πλήθους των συμμετεχόντων αλλά και του κοινού, ήταν χαρακτηριστική η τάξη με την οποία διεξήχθη το φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τα τρία είδη της ψαλτικής παράδοσης: το βυζαντινό μέλος, την οικεία σε μας κερκυραϊκή ψαλτική παράδοση και την ευρωπαϊκή πολυφωνία. Να σημειωθεί ότι η ακουστική του Ι.Ναού αποτέλεσε σημείο κλειδί για την ανάδειξη του μουσικού είδους των εκκλησιαστικών ύμνων. 
 
Το επόμενο ραντεβού
Το επόμενο ραντεβού ορίστηκε ήδη για τις 18 & 19 Μαρτίου 2017 και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει βρεθεί λύση για το ζήτημα της φιλοξενίας των χορωδιών εκτός Κερκύρας. Φέτος, πέντε χορωδίες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό δήλωσαν συμμετοχή στο Φεστιβάλ, ωστόσο, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η συνδιοργανώτρια Βυζαντινή Χορωδία Κέρκυρας, η συμμετοχή τους ματαιώθηκε, εξαιτίας της αδυναμίας της επιτροπής να τους εξασφαλίσει φιλοξενία με τη βοήθεια των τοπικών φορέων.