Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Τάκη Μεταλληνού (φωτορεπορτάζ)

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
19 Σεπτεμβρίου 2017 / 08:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλήθος κόσμου παρευρέθη στα εγκαίνια της έκθεσης του Τάκη Μεταλληνού στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Ανάμεσά τους εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου,

της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, πολλοί καλλιτέχνες και φιλότεχνοι, και βέβαια οι συντελεστές της διοργάνωσης από την πλευρά του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας και η διευθύντρια κ. Δέσποινα Ζερνιώτη. Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος κ. Νικολούζος.
 
Σε μια, κατά κοινή ομολογία, υψηλού επιπέδου διοργάνωση, ο Τάκης Μεταλληνός παρουσίασε στο κερκυραϊκό κοινό την έκθεσή του με θέμα «Καμπαναριά της Κέρκυρας και της νήσου των Παξών». Περιλαμβάνονται περίπου 75 έργα με μελάνη και παστέλ, όπου απεικονίζονται καμπαναριά από εκκλησίες των Παξών, της πόλης και χωριών της Κέρκυρας, με χρονολογία κατασκευής από τον 4ο αιώνα μ.Χ.
 
Ο «πολυπράγμων» κ. Μεταλληνός, όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί από τους παρευρεθέντες, δήλωσε ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα αλλά και από το γεγονός ότι «τόσος πολύς κόσμος αγκάλιασε αυτή την έκθεση».
 
Λεύκωμα
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης δημιουργήθηκε ένα λεύκωμα 120 σελίδων, όπου περιλαμβάνονται φωτογραφίες των έργων και πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή τους, ως αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια. Το βιβλίο προλογίζει ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σπυρίδων Ραυτόπουλος, ο οποίος μίλησε για την έκθεση τη βραδιά των εγκαινίων.
 
Ωράριο
 
Η έκθεση συνεχίζεται έως τις 16 Νοεμβρίου 2017 και είναι επισκέψιμη καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) 08.00-20.00, στο χώρο Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης.
 
Λίγα λόγια για τον Τάκη Μεταλληνό
 
Ο Τάκης Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε τη Γεωπονική Επιστήμη και φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλωρεντίας. Για ένα μεγάλο διάστημα αφιερώθηκε στη Γεωπονική Επιστήμη, ως γεωπόνος του Δήμου Κέρκυρας. Παράλληλα δραστηριοποιείται στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας. Το 1989 το μικρόβιο της ζωγραφικής επανέρχεται και μέχρι σήμερα παράγει σε έντονους ρυθμούς εικαστικό έργο.
 
Διοργάνωσε το πρώτο και δεύτερο «Κερκυραϊκό Εικαστικό Φθινόπωρο» το 1990 και 1992, με τη συμμετοχή άνω των εκατό εικαστικών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εικαστικής Κερκυραϊκής Ένωσης και του Εικαστικού Κέντρου Κορακιάνας. Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.
 
Ασχολείται κυρίως με την υδατογραφία, το παστέλ και το σχέδιο μέσα από το κάρβουνο, το μολύβι και τη μελάνη. Τα περισσότερα έργα του υδατογραφίας έχουν ζωγραφισθεί ζωντανά. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρο κ.α.).
 
Τον Οκτώβριο του 2012 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Υδατογραφίας που συνδιοργανώθηκε από την Ακαδημία Υδατογραφίας της Μόσχας και το Εικαστικό Κέντρο Κορακιάνας, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ακόμα ομαδικές εκθέσεις.
 
Πολύ επιτυχημένες ήταν οι τέσσερις τελευταίες ατομικές του εκθέσεις, το 2000 και 2015 στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας και το 2008 και 2011 στον εκθεσιακό χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας.
 
Το 2015 βραβεύτηκε για το εικαστικό του έργο από τη διοίκηση της Χ.Ε.Ν. Πολλά έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Δημοτικές Πινακοθήκες και σε τράπεζες. Έργα του επίσης αξιοποιήθηκαν σε εξώφυλλα περιοδικών, στις λογοτεχνικές εκδόσεις «ΠΟΡΦΥΡΑΣ», σε διαφημιστικά φυλλάδα του κερκυραϊκού Πάσχα και σε θεατρικές παραστάσεις.
 
Ελένη Ψαρράκη, υπεύθυνη Τύπου της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ