Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βραδιά με lieder, από την Ρόζα Πουλημένου και τον Παναγιώτη Πράτσο

Liederabend
28 Αυγούστου 2017 / 09:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφιερωμένη στο lied, ήταν η συναυλία που διοργάνωσε η Όπερα Δωματίου Κέρκυρας, την Τρίτη 22 Αυγούστου, με τη μέτζο σοπράνο Ρόζα Πουλημένου και τον μπάσο-βαρύτονο Παναγιώτη Πράτσο.

Στο πιάνο τους συνόδευσε η Elenora Pertz. Και οι τρεις τους ειδικεύονται στο lied, το δημοφιλέστερο ίσως είδος έντεχνης φωνητικής μουσικής που άνθησε στις γερμανόφωνες περιοχές κατά τον 19ο αιώνα σε άμεση σύνδεση με τη ρομαντική ποίηση.

Το πρόγραμμα της συναυλίας, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας», άνοιξε με την Ρόζα Πουλημένου να ερμηνεύει το Ganymed (D.544) του Franz Schubert, για να ακολουθήσει ο Παναγιώτης Πράτσος με τα Ständchen (D.957, No.4) και Gruppe aus dem Tartarus (D.583) του ίδιου συνθέτη. Ο Schubert -από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώνονται 220 χρόνια- θεωρείται ο «πατέρας» του lied, καθώς έχει συνθέσει μερικές εκατοντάδες τέτοιων τραγουδιών ποιητικών καταβολών.

Στη συνέχεια, η Ρόζα Πουλημένου ερμήνευσε τέσσερα lieder του έτερου πολυγραφότατου συνθέτη στο εν λόγω είδος, Johannes Brahms. Ο λόγος για τα Wie Melodien zieht es mir (Op.105, No.1), Immer leise wird mein Schlummer (Op.105, No.2), Ständchen (Op.106, No.1) και Die Mainacht (Op.43, No.2). Ακολούθως, ο Παναγιώτης Πράτσος ερμήνευσε τη σειρά των πέντε lieder (WWV91) που συνέθεσε ο Richard Wagner επάνω στα ισάριθμα ποιήματα της Mathilde Wesendonck. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τους δύο ερμηνευτές να συμπράττουν παρουσιάζοντας την σειρά των Έξι Lieder Op.63 του Felix Mendelssohn, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 170 χρόνια.