Τετάρτη 02.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση της Αναστασίας Γκινάκη «Τα τοπία του Νοτιά»

Κήπος Παλαιών Ανακτόρων
20 Ιουνίου 2017 / 10:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καθώς οι ημέρες του έτους μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, γίνονται πιο λαμπερές και μας προτρέπουν σε δράση, η διάθεσή μας για δημιουργία αλλά και ονειροπόληση

μας δείχνει και πάλι τον δρόμο της τέχνης, γεμάτης πάντα φως - πολύ κοντά μας, γύρω μας- να μας πολιορκεί με τις προκλήσεις της. Νοιώθουμε την έντονη επιθυμία να συναντηθούμε μαζί της και να νοιώσουμε και πάλι την ψυχική χαρά που μας χαρίζει. Η δουλειά των νέων μας καλλιτεχνών σε όλη την χώρα μας επιβεβαιώνει, ανθίζει και μας γεμίζει ευωδίες και αισιόδοξα μηνύματα για τις ποικίλες επιλογές της, την ευρεσιτεχνία  και την ψυχική της δύναμη σε μία περίοδο πολύ δύσκολη κυρίως για τους ίδιους τους δημιουργούς. Πολλές και αξιόλογες οι παρουσίες και οι φωνές τους. Στην οικογένειά μας, των Επτανησίων εικαστικών, προστίθεται συνεχώς ο νέος λόγος τους, ακμαίος, δυνατός. Τις απόψεις του γνωρίζει η Ευρώπη μέσω των πολλών καλλιτεχνικών δράσεων των καλλιτεχνών μας που διαδίδουν την τέχνη τους εκτός της χώρας μας. 
 
Το πέρασμα του Νοτιά
 
Σύντομα στην Κέρκυρα, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας, τον χώρο τον ανοικτό και φιλόξενο για κάθε νέα επιλογή και πρόταση, θα έχουμε την δυνατότητα και την ευχαρίστηση να συναντηθούμε με μία από τις παραπάνω αξιόλογες περιπτώσεις δημιουργών,  την Αναστασία  Γκινάκη, με καταγωγή κερκυραϊκή. Ζωγράφος, απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ.,  δραστηριοποιείται ως εικαστικός αλλά και ως εκπαιδευτικός με εκκίνηση την Αθήνα. Ακαταπόνητη, με ένα πλούσιο σε παρουσιάσεις βιογραφικό έρχεται να εκθέσει τα έργα της στην πατρίδα της με μία ατομική έκθεση  που αποτελεί αυτονόητα ένα κομβικό σημείο στην πορεία της και αφορά τα περιβάλλοντα στα οποία η τέχνη αυτή ανδρώθηκε και θερμαίνεται. Η ίδια μας μιλά μέσω αυτών και μας παρασύρει σε ένα ταξίδι γέφυρα μεταξύ εικόνας εξωτερικής και εσωτερικής μας, ορατής και αόρατης, βιωματικής σε όλες τις όψεις της.

Εμπρός μας αναδεικνύονται τόποι και χώροι του συναισθήματός μας που αποκτούν ύπαρξη σε μεγάλου μεγέθους πεδία. Ο αυθορμητισμός της προσέγγισης, ενστικτώδης σχεδόν και οι σπίθες ενός πάθους που έχει μεταλλαχθεί σε αιώνια δόνηση μιλούν την γλώσσα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, μίας μεγάλης ανάγλυφης επιφάνειας που αποκαλύπτεται στο πέρασμα ενός καυτού ανέμου, ενός νοτιά. Το ύφος της τέχνης της καταφέρνει να μεταπλάσσει κάθε αναπόφευκτη ένταση σε ένα ελαφρύ φτερούγισμα αναδεικνύοντας μία στωικότητα που μετακυλά τις εξπρεσιονιστικές επιλογές σε κάτι πιο φευγαλέο και σχεδόν ιμπρεσιονιστικό. Χωρίς να το επιδιώκει συνεχίζει την παράδοση της τέχνης του τόπο της όπου οι οξείες ακρότητες αποφεύγονται  

Με χαρά επομένως υποδεχόμαστε ΤΑ ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΑ και τον λυρισμό της διήγησής τους που προέρχεται από τις πολλές αναζητήσεις και αναμετρήσεις κατά την χρήση των τεχνικών. Απολαμβάνουμε να συμμετέχουμε ως θεατές και λάτρεις της ζωγραφικής  στην αισθητική πρόταση της Αναστασίας καθώς αισθανόμαστε απελευθερωμένοι από τα βαρίδια θεωριών και ερμηνειών και έτσι μπορούμε να κοιτάμε από τα ανοικτά παράθυρά της τέχνης της στον μακρινό μας ορίζοντα.
 
Χωρίς ερμηνείες και ταυτίσεις
 
Την ιστορία της αύρας των εσώτερων διαδρομών μας, ενός νοτιά που αποδίδει μαγευτικά τα αισθήματά μας περιγράφουν τα τοπία της Αναστασίας Γκινάκη. Μας ανοίγουν απλόχερα τα παράθυρά τους να τα κοιτάξουμε στο βάθος τους. Με οδηγό τον νοτιά των χρωμάτων η δημιουργός σμιλεύει τα χαρακτηριστικά της κοινής μας οντότητας, αυτής της ψυχής που ταξιδεύει σε πορείες αιώνιες. Στα μεγάλα πλάνα της η παλέτα με ευαισθησία αναπλάθει ένα κόσμο ελεύθερο που αποβάλει ερμηνείες και επίμονες ταυτίσεις όπως ακριβώς μας ορίζει η «πατρίδα» της τέχνης της ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός.  Συναισθήματα πάλλονται και δημιουργούν. Οι σημάνσεις τους, συμβολικά στοιχεία, αλλού αιωρούνται, πετούν και αλλού κυλούν, ρέουν σε μία αξεπέραστη παλίρροια.  Όσο πιο συνοπτικά, τόσο πιο δυνατά, αυθόρμητα, με πάθος και γόνιμη επιμονή. Προσεγγίζουμε τα έργα της Αναστασίας όπως αρμόζει, χωρίς οδηγούς. Ο νοτιάς, ο άνεμος μας συνοδεύει και μας βοηθά εδώ με μία βαθειά αναπνοή να αισθανθούμε. Ελεύθερα, θερμά, ανακουφιστικά. 

Τόπος «Αίθουσα Τέχνης», Κήπος Παλαιών Ανακτόρων, 
Διάρκεια 7 Ιουλίου-6 Αυγούστου 2017
Έναρξη, 7 Ιουλίου 2017, 20.00.
Ώρες λειτουργίας 10.00-16.00 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας)