Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα τις υβριδικές τέχνες

1ο θερινό σχολείο
18 Μαΐου 2017 / 10:27

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας διοργανώνει φέτος το 1ο Θερινό Σχολείο στις Υβριδικές Τέχνες. Το πεδίο των Υβριδικών Τεχνών είναι ευρύ,

περιλαμβάνοντας από διαδραστική performance μέχρι και τη Bioart και βρίσκεται στην αιχμή των πιο πρόσφατων εξελίξεων της τεχνολογίας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το πρόγραμμα έχει διεθνή χαρακτήρα και οι συμμετέχοντες προέρχονται από διαφορετικές χώρες και γνωστικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα διεξάγεται  στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές εβδομάδες μαθημάτων, από 29 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου 2017. Τα μαθήματα του Θερινού Σχολείο είναι τα εξής: Εγκεφαλική Απεικόνιση, Διαδικτυακή Τέχνη, Εισαγωγή στις Υβριδικές Τέχνες, Ραδιοφωνική Τέχνη, Σημειολογία του Αλλόκοτου, Αλγοριθμική Σύνθεση, Μεθοδολογία της Ερευνάς στην Τέχνη, Σωματικότητα στη Διαδραστική Περφόρμανς, Creative Coding, Χώρος και Αφήγηση, και Εντοπισμένη Τέχνη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης προσκεκλισμένοι ομιλητές και καλλιτέχνες, όπως: Pauline Brooks, Mary Maggic, Adam Zaretsky και Leigh Landy.
H Pauline Brooks είναι υφηγήτρια στη Χορευτική Επιτέλεση και Παιδαγωγική στο Liverpool John Moores University, στην Αγγλία. Κατά τα τελευταία χρόνια, η έρευνά της περιλαμβάνει συνεργασία πάνω στη διαμεσική και τελεματική επιτέλεση με συναδέλφους της που ειδικεύονται στο χορό και τη μουσική από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.
Η Mary Maggic είναι μια καλλιτέχνιδα και biohacker της οποίας η δουλειά εστιάζεται στη διασταύρωση της βιοτεχνολογίας και τον ακτιβισμό. Δύο από τα πιο πρόσφατα έργα της, "Open Source Estrogen" και "Estrofem! Lab", στοχεύουν στη δημιουργία πρωτόκολλων DIY για την εξαγωγή και τον εντοπισμό οιστρογόνου ορμόνης από το σώμα και το περιβάλλον, επιδεικνύοντας την μικρο - επιτελεστικότητα τους καθώς και τη δυνατότητα μεταλλαξιγένεσης, όπως το gender - hacking.
Ο Adam Zaretsky είναι ένας καλλιτέχνης του Wet-Lab που συνδυάζει Οικολογία, Βιοτεχνολογία, Μη-ανθρώπινες σχέσεις, Σωματική Performance και Γαστρονομία. Η καλλιτεχνική του πρακτική επικεντρώνεται σε μια σειρά από νομικές, ηθικές, κοινωνικές και λιβιδινικές επιπτώσεις των βιοτεχνολογικών υλικών και μεθόδων, με έμφαση στο διαγονιδιακό άνθρωπο. Είναι σήμερα Καθηγητής στο Marist College της Νέας Υόρκης.
 
Ο Leigh Landy είναι συνθέτης και μουσικολόγος.  Κατέχει την έδρα της Έρευνας στο Πανεπιστήμιο De Montfort (UK),  όπου διευθύνει Μουσική, Τεχνολογία και το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας. Στις συνθέσεις του περιλαμβάνονται έργα για το βίντεο, το χορό και το θέατρο. Είναι εκδότης του διεθνούς περιοδικού της μουσικής τεχνολογίας Organised Sound (Cambridge University Press) και συγγραφέας πάνω από 100 άρθρων και έξι βιβλίων.
Οργανωτική Επιτροπή
Πρόεδρος: Μιχάλης Παναγόπουλος
Υπεύθυνη Σχεδιασμού Προγράμματος: Dalila Honorato
Μέλη: Ιωάννης Δεληγιάννης, Μαρίλυ Αργυροκαστρίτη, Δήμητρα Παπαχρήστου
Επίσημη Διαδικτυακή Τοποθεσία:  http://avarts.ionio.gr/summer/