Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεπιστημονικό συνέδριο «Ταμπού – Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη»

11ο Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
18 Μαΐου 2017 / 10:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Οπτικ/στικών Τεχνών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο 20 Μαΐου - 11 Ιουνίου 2017 το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το δεύτερο διεπιστημονικό συνέδριο «Ταμπού – Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη»,

 το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις θεωρητικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου καθώς και δύο εκθέσεις. Από τις 25 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2017, η διοργάνωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά σημεία της πόλης της Κέρκυρας.
Το συνέδριο «Ταμπού – Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη» επικεντρώνεται: α) σε ερωτήματα γύρω από τη φύση του Απαγορευμένου και την αισθητική του Οριακού όπως αυτά εκφράζονται στην τέχνη που χρησιμοποιεί – ή εμπνέεται από – την τεχνολογία και την επιστήμη και β) στο άνοιγμα ευκαιριών για τη δημιουργική συνάντηση της τέχνης με την επιστήμη. Εμπνέεται από τους πρωτοπόρους που αμφισβήτησαν τον γραμμικό τρόπο σκέψης για τις τέχνες του χώρου και τα media που εισάγουν τη διάσταση του χρόνου και από όσους κατάφεραν να υπερβούν την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας και τους περιορισμούς της τεχνολογίας ενώ αφιερώνεται σε όλους όσοι συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια πέρα από την επινόηση ενός ακόμη gadget και να κατανοούν τον ουσιώδη ρόλο που παίζει η φαντασία όταν συγχρονίζεται με την πραγματικότητα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Μαΐου στην Ιόνιο Ακαδημία (Ιονίο Πανεπιστημίου).
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι σημαντικά ονόματα της σύγχρονης τέχνης και επιστήμης, όπως οι GunalanNadarajan, IrinaAristarkhova, Luís Graça, Marta de Menezes, Roy Ascott, María Antonia González Valerio, Polona Tratnik και Kathy High.
Ο Gunalan Nadarajan, θεωρητικός και επιμελητής τέχνης, είναι Κοσμήτορας και Καθηγητής του Penny W. StampsSchool of Art and Design, του Πανεπιστημίου του Michigan. Έχει υπηρετήσει σε μια ποικιλία ακαδημαϊκών ρόλων σε διδασκαλία, διοίκηση και έρευνα για πάνω από δύο δεκαετίες.
Η Irina Aristarkhova γράφει και διδάσκει πάνω σε θέματα φεμινιστικής θεωρίας και σύγχρονης αισθητικής. Εντάχθηκε στο διδακτικό προσωπικό της Σχολής Τεχνών και Design ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια το 2012.
Ο Luís Graça είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Lisbon Medical School, όπου διευθύνει μια ομάδα έρευνας πάνω στη μοριακή και κυτταρική ανοσολογία, στο Instituto de Medicina Molecular του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας.
Η Marta de Menezes είναι Πορτογαλίδα καλλιτέχνης που εξερευνά τη διασταύρωση μεταξύ Τέχνης και Βιολογίας, δουλεύοντας σε ερευνητικά εργαστήρια και αναδεικνύοντας τον τρόπο που οι καινούργιες, σχετικές με τη βιολογία τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα νέο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης.
Ο Roy Ascott, καλλιτέχνης και ερευνητής στον τομέα της Κυβερνητικής και της Τηλεματικής, είναι πρόεδρος του Planetary Collegium, και του De Tao Master of Technoetic Arts at the De Tao Masters Academy της Σαγκάης. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
Η María Antonia González Valerio είναι καθηγήτρια στο Universidad Nacional Autónomade México (UNAM). Η έρευνά της αφορά την οντολογία και την αισθητική, καθώς και τη διεπιστημονικό όριο των Τεχνών, των Επιστημών και των ανθρωπιστικών σπουδών, ειδικά στον τομέα που χρησιμοποιεί bio-media.
H Polona Tratnik, Ph.D. είναι κοσμήτορας του Alma Mater Europaea – Institutum Studiorum Humanitatis, Faculty and Research Institute for Humanities, Ljubljana, όπου είναι επίσης καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας. Είναι πρόεδρος της Slovenian Societyof Aesthetics (από το 2011), και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Associationof Aesthetics.
Η Kathy High (ΗΠΑ) είναι διεπιστημονική καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, με αντικείμενο την τεχνολογία, την τέχνη και τη βιολογία. Στο έργο της εξετάζει τα ζώντα συστήματα, την ενσυναίσθηση, την ικανότητα συναίσθησης των ζώων, καθώς και τα κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη βιοτεχνολογία και τις περιβάλλουσες αυτήν βιομηχανίες. Η Kathy High είναι καθηγήτρια Τεχνών στο Rensselaer Polytechnic Institute, στο Troy της Νέας Υόρκης.
Εκτός από τις ομιλίες, το διεπιστημονικό συνέδριο «Ταμπού – Παράβαση - Υπέρβαση στην Τέχνη και την Επιστήμη» θα φιλοξενήσει δύο εκθέσεις. Η πρώτη έκθεση περιλαμβάνει επιστημονικές παρουσιάσεις μέσω πόστερς και διοργανώνεται από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το A-Club του Planetary Collegium στην Ιόνιο Βουλή στην Κέρκυρα από τις 26 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου, 2017. Η δεύτερη έκθεση, Body Esc, στοχεύει να προκαλέσει έναν συνοπτικό στοχασμό πάνω στην έννοια του σώματος, κατά την ψηφιακή και βιοτεχνολογική εποχή. Παρουσιάζει καλλιτεχνικά έργα από ποικίλα μέσα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες και από διεθνείς καλλιτέχνες σε διάφορες περιόδους. Μεταξύ άλλων, θα εκτεθούν έργα από τον Andrew Carnie, τον Joseph Nechtaval, την Kira O’Reilly και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η έκθεση Body Esc θα λάβει χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, από τις 25 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, 2017.
Ο Andrew Carnie είναι καλλιτέχνης και πανεπιστημιακός. Αυτή την περίοδο είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Winchester School of Art, του University of Southampton, στην Αγγλία. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συχνά μια ουσιαστική διάδραση με επιστήμονες σε διάφορους τομείς, κατά το στάδιο της αρχικής ανάπτυξης των έργων του.
Ο Joseph Nechtaval είναι μετα - εννοιολογικός ψηφιακός καλλιτέχνης και θεωρητικός τέχνης που δημιουργεί ζωγραφικούς πίνακες με τη βοήθεια υπολογιστή, καθώς και computer animations, συχνά μέσω της χρήσης ειδικά κατασκευασμένων ιών υπολογιστή.
H Kira O'Reilly είναι καλλιτέχνης έχοντας ως βάση της το Helsinki και πρόσφατα επικεφαλής του προγράμματος Master of Art στην Οικολογία και τη Σύγχρονη Επιτέλεση στη Θεατρική Ακαδημία του University of the Arts στο Helsinki. Η πρακτική της προέρχεται από ένα υπόβαθρο στην οπτική τέχνη, έχοντας εσκεμμένα μια διεπιστημονική και μη προσέγγιση. Τα ενδιαφέροντας της σχετίζονται με την επιτέλεση, τις βιοτεχνολογικές πρακτικές και τη γραφή με την οποία εξετάζει θεωρητικές αναδιαμορφώσεις γύρω από το Σώμα.
 
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, φωτογράφος, θεωρητικός και κριτικός της φωτογραφίας έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθηνών το 1986, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε όντας Καθηγητής Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, το 2012. Πρόσφατα, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Επιτροπές:
Συντονιστική Επιτροπή: Roy Ascott, Adam Zaretsky, Dalila Honorato, Leigh Landy, Melentie Pandilovski, Stelarc, Polona Tratnik, Ανδρέας Φλώρος
Επιστημονική & Καλλιτεχνική Επιτροπή: Greg Anderson, Σταύρος Βλίζος, Marco Maria Gazzano, Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, Τζίνα Γιωτάκη, Luis Graça, Ρενάτα Δαλιανούδη, Ιωάννης Ζάννος, Adam Zaretsky, Dalila Honorato, Ιωάννης Καναράκης, Νικολάος Κανελλόπουλος, Ασημίνα Κανιάρη, Andrew Carnie, Κατερίνα Καρούσου, Άννα Καφέτση, Αχιλλέας Κεντώνης, Απόστολος Λουφόπουλος, Γιώργος Μανιάτης, Πολυξένη Μάντζου, Ειρήνη Μαυρομμάτη, Marta de Menezes, Marc Mercier, Ξενοφών Μπήτσικας, Brenda Murphy, Αντωνία Πλέρου, Olga Pombo, Avi Rosen, Ειρήνη Στάθη, Μαριάννα Στραπατσάκη, Polona Tratnik, Τάνια Τσιρίδου, Ανδρέας Φλώρος, Μαρία Χάλκου, Έλενα Χαμαλίδη, Δημήτρης Χαρίτος, Άννα Χατζηγιαννάκη.
Οργανωτική Επιτροπή: Dalila Honorato, Ανδρέας Γιαννακουλόπουλος, Τάνια Τσιρίδου, Μιχάλης Παναγόπουλος, Μαρία Χάλκου, Γιώργος Δρόσος, Κατερίνα Κανελλοπούλου, Μαρίνα Παπασωτηρίου, Μαρία Σδρόλια. Επίσημη Διαδικτυακή Τοποθεσία:  http://avarts.ionio.gr/ttt/