Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση «Αναδρομή στο Μέγαρο» 20-21 Μαΐου 2017 από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Μέγαρο Μουσικής
18 Μαΐου 2017 / 09:45

ΑΘΗΝΑ. Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας και το Εργαστήριο Hλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Eφαρμογών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΕΡΗΜΕΕ), παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,

στις 20 και 21 Μαΐου 2017, το 11ο ΦεστιβάλΟπτικοακουστικώνΤεχνών. Το Φεστιβάλ, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2006 στην Κέρκυρα, έχει καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς για τις ψηφιακές τέχνες του ήχου και της εικόνας.
Το διήμερο περιλαμβάνει ένα πυκνό πρόγραμμα εκθέσεων, προβολών, συναυλιών, ειδικών εργαστηρίων, εισηγήσεων και masterclasses. Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας παρουσιάζει σε μια αναδρομική έκθεση ψηφιακής τέχνης την πορεία του μέσα στο χρόνο, με  επιλεγμένα έργα αποφοίτων, μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και καθηγητών του. Παράλληλα με την έκθεση, έχουν οργανωθεί προβολές έργων των διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, Eija – Liisa Ahtila, Barry Purves και Theodore Ushev. Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνεται από εργαστήρια, master classes και ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων γύρω από την τέχνη, την τεχνολογία και την αισθητική της videoart και του animation (Τέχνη & Ψηφιακός Πολιτισμός).
Η έκθεση θα περιλαμβάνει διαδραστικές οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα animation και videoart, τρισδιάστατες χαρτογραφικές προβολές (projectionmapping), ηχητικά περιβάλλοντα, διαδραστικά και ηχητικά παιχνίδια (audiogames), εκθέσεις κόμικ και φωτογραφίας.
Tα εργαστήρια θα είναι ανοικτά για το κοινό, και θα έχουν ως αντικείμενο τη δυσδιάστατη και τρισδιάστατη εμψύχωση (2D& 3Danimation), τις διαδραστικές οπτικοακουστικές τεχνολογίες (interactive audio visual platforms), τις χαρτογραφικές προβολές στο χώρο (projectionmapping), και την έρευνα γύρω από ψηφιακά υβριδικά υλικά.
Στο πρόγραμμα masterclasses και ομιλιών, τιμώμενο πρόσωπο θα είναι η διεθνούς φήμης videoartist, Eija-LiisaAhtila, η οποία θα εισάγει το κοινό στη σχέση του έργου της με τον κινηματογράφο την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι animators, BarryPurves και TheodoreUshev, που προσκαλέσαμε σε συνεργασία με το BETHERE! CorfuAnimationFestival, θα μιλήσουν για την τέχνη, τις τεχνικές τους και τη σχέση τους με την τεχνολογία. Η ομιλία του DanLejerskar, EON-RealityChairman, έχει τίτλο «Η Εξέλιξη της Αγοράς Αυξημένης Πραγματικότητας & το Πρόβλημα Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή» και ο Καθηγητής Νικόλαος Κανελλόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα «Από τον υπολογιστή των Αντικυθήρων στον Κβαντικό υπολογιστή: Επαυξημένη πραγματικότητα και Τέχνη». O διευθυντής του Bethere!και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Βασίλης Κρουστάλλης θα μιλήσει για τη σχέση του animation με την πολιτική και ο καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Human[e]ducation για μια "αρκετά καλή" οθόνη».
Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών  (ΕΡΗΜΕΕ) θα παρουσιάσει  έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πολυκαναλικό σύστημα ηχητικής διάχυσης που προσφέρει στον ακροατή μια μοναδική ακροαματική εμπειρία. To πρόγραμμα με γενικό τίτλο ΑΚΟΥSΜΑΤΑ 2017, περιλαμβάνει πέντε συναυλίες με έργα συνθετών ηλεκτροακουστικής μουσικής. Προσκεκλημένοι για το διήμερο αυτό είναι οι VolkmarKlein και ΤhomasGorbach. 
Το διήμερο αυτό είναι μια συμπαραγωγή της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του προγράμματος Γέφυρες και σε συνεργασία με το Animasyros και το BETHERE! Corfu Animation Festival.
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (έτος ιδρύσεως 2004)παρέχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές για τους καλλιτέχνες των Νέων Μέσων, και μαζί με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών αποτελούν τη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Ερευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ )του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (έτος ιδρύσεως 2003), είναι μια ερευνητική μονάδα που υποστηρίζει το πρόγραμμα της Τεχνολογίας της Μουσικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, και παράγει πρωτότυπο έργο στον ευρύτερο τομέα της χρήσης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στη μουσική και γενικότερα στην ηχητική τέχνη.
 
Η Eija – Liisa Ahtila ανήκει στους πλέον καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες ταινιών βίντεο. Στο έργο της, που αποκαλεί “ανθρώπινα δράματα”, έχει εστιάσει σε υπαρξιακά ζητήματα και στην κινηματογραφική γλώσσα, και, πιο πρόσφατα, σε βαθύτερα θεωρητικά και φιλοσοφικά ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη και τον πολιτισμό. Έχει εκθέσει, μεταξύ άλλων, σε ατομικές και αναδρομικές εκθέσεις στην TateModern, στο MoMA, στο Guggenheim, Bilbao, Jeu de Paume, στη NeueNationalgalerie στο Βερολίνο, στο Kiasma στο Ελσίνκι, στο ModernaMuseet στη Στοκχόλμη, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκθέσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας. www.tate.org.uk/context-comment/video/moving-images-eija-liisa-ahtila
www.crystaleye.fi/
Ο Barry J. C. Purves είναι Bρετανός σκηνοθέτης, σκηνογράφος, σεναριογράφος και παραγωγός, κυρίως – αλλά όχι αποκλειστικά, ταινιών animation. Ο Purves έχει τιμηθεί με περισσότερες από εξήντα διεθνείς διακρίσεις καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου φιλμ, grandprix, και με υποψηφιότητες για βραβεία Oscar και BAFTA. Αναδρομικές εκθέσεις του έργου του, μεταξύ άλλων, διοργανώθηκαν από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (Edinburgh International Festival), το Φεστιβάλ Μαριονέτας του Bristol (BristolPuppetFestival), το Διεθνές Φεστιβάλ Animationτου Λονδίνου (London International AnimationFestival). www.barrypurves.com.
O TheodoreUshev είναι animator, γραφίστας, εικονογράφος και πολυμεσικός καλλιτέχνης. Σπούδασε στο Kjustendil και στη Εθνική Ακαδημία Τεχνών στη Σόφια, animation, σκηνογραφία και γραφικές τέχνες. Για τον Ushev, το animation έχει κοινωνικοπολιτική και ανθρωπιστική σημασία και θεραπευτική δύναμη. Στο έργο του διερευνά τη σχέση του μέσου του με τις εικαστικές τέχνες και τα κινήματα των ιστορικών πρωτοποριών.
www.ushev.com www.nfb.ca/explore-all-directors/theodore-ushev/
Ο Βασίλης Κρουστάλλης είναι Κερκυραίος, εμπνευστής και διευθυντής του BeThere! CorfuAnimationFestival, εκδότης του animationportal, zippyframes.com και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Το 2016 τιμήθηκε από το Society for AnimationStudies με το βραβείο NormanMcLaren – EvelynLambartAward για το καλύτερο επιστημονικό άρθρο του 2014-2015. Πρόσφατα επιλέχθηκε ως πρέσβης για την Ελλάδα, του νεοσύστατου θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation.
Ο Δρ Νικόλαος Κανελλόπουλος, B.Sc., M.Sc., Ph.D., είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Υπολογιστικά Συστήματα & Εφαρμογές Πληροφορικής στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει τρία διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας και περίπου 100 επιστημονικές εργασίες/μελέτες. Σήμερα, κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του είναι η εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στην οπτικοακουστικό τέχνη διαδραστικών συστημάτων (VR/AR).  
avarts.ionio.gr/gr/department/professors-lecturers/323-kanellopoulos/
 
Ο Δρ Μιχάλης Μεϊμάρης, Καθηγητής Νέων Τεχνολογιών και Μ.Μ.Ε. στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση, με σημαντικό έργο στον τομέα της ψηφιακής αφήγησης, έχει υπηρετήσει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Είναι ο Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, ενώ στο παρελθόν ίδρυσε και διεύθυνε το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Chevalier del’Ordredes Palmes Academiques (Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα). Ο Δρ Μιχάλης Μεϊμάρης συμμετέχει από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου για τις Τεχνολογίες της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση (InstituteforInformation Technologiesin Education) της UNESCO.
mmeimaris.gr
Ο Dan Lejerskar ξεκίνησε την καριέρα του στη Volvo Aerospace ως διαχειριστής προγράμματος για τον κύριο κινητήρα του πυραύλου Arianne 5. Ο Lejerskar κατέχει διπλό πτυχίο Masters of Science στη Μηχανολογία και στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Στα βραβεία του συγκαταλέγονται το «Πιο Επιτυχημένος Επιχειρηματίας για την Ταχύτερα Αναπτυσσόμενη Εταιρεία στη Σουηδία», και συν-νικητής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo AB το «ChalmersUniversity of TechnologyDaleenPrize&Entrepreneur of the Year».
www.eonreality.com/dan-lejerskar
Ο Thomas Gorbach είναι συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής. Έχει σπουδάσει παραδοσιακή κλασική μουσική στην Ελβετία με εξειδίκευση στο όμποε, τη σύνθεση και τη μουσική διεύθυνση καθώς και σπουδές στην ανάλυση, την ερμηνεία και την σύνθεση ηλεκτροακουστικής μουσικής στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης. Έχει δώσει ποικίλες διαλέξεις για την Ηλεκτροακουστική Μουσική τόσο στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης όσο και στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης. To 2007, ξεκίνησε να κατασκευάζει το πρώτο Acousmonium της Αυστρίας, το Vienna Acousmonium με το οποίο πραγματοποίησε περισσότερες από 40 συναυλίες.
www.theacousmaticproject.at
Μεγαλωμένος στη Βιέννη, ο VolkmarKlien πέρασε την παιδική του ηλικία μέσα στην πλούσια μουσική ζωή της πόλης με όλες τις ένδοξες παραδόσεις και τις μουσικές τελετουργίες της. Εργαζόμενος σε αυτό το πλαίσιο, ο Klien προσπαθεί σήμερα να επεκτείνει τις παραδοσιακές πρακτικές σύνθεσης, παραγωγής και ακρόασης πολύ πέρα από τα καθιερωμένα πλαίσια της μουσικής συναυλιών. ΕίναικαθηγητήςσύνθεσηςκαιδιευθυντήςτουΙνστιτούτουγιατησύνθεσηκαιτηδιεύθυνσηστοΠανεπιστήμιοAntonBruckner (Linz, Αυστρία). www.volkmarklien.com
Επιτροπή Φεστιβάλ:
Επίτιμη Πρόεδρος:  Μαριάννα Στραπάτσακη
Πρόεδρος:  Κωνσταντίνος Τηλιγάδης
Μέλη: Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Έλενα Χαμαλίδη, Απόστολος Λουφόπουλος, Ανδρέας Μνιέστρης, Θοδωρής Λώτης, Ιουστίνη Αντιγόνη Ελούλ, Νίκος Κόκκαλης, Βασίλης Ψαρράς, Βασίλης Κρουστάλλης
avarts.ionio.gr/gr/music.ionio.gr/gr/research/laboratories/
email: [email protected]