Δήμος Βορρά: Ανακαλύπτοντας τους Κρυμμένους Θησαυρούς της Λιμνοθάλασσας Αντινιώτη (photos)

Με μαθητές από την Ιταλία και την Πολωνία μέσω του ERASMUS KA210 και το 3ο Γ.Ε.Λ. Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ). Σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA210 "Our Future in one water drop" ( Το μέλλον μας σε μια σταγόνα νερό), είχαμε τη χαρά να συνοδεύσουμε μαθητές από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία σε μια μοναδική περιήγηση στη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, υπό την αιγίδα και την οργάνωση του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.
Με την πολύτιμη βοήθεια και παρουσία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και ιδιαίτερα του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργου Μαυρόπουλου, ξεκινήσαμε από τη Μπούκα της Λιμνοθάλασσας στον Άγιο Σπυρίδωνα και καταλήξαμε στην Παλιομπούκα στον Αλμυρό.

Στη διαδρομή μας:
Περάσαμε μέσα από τον Νήσο
Μιλήσαμε για τη Lutra Lutra (βίδρα) και την άποδη σαύρα, που μεταναστεύουν από τη λίμνη του Βουθρωτού στην Αλβανία για να ζευγαρώσουν στη λιμνοθάλασσά μας
Θαυμάσαμε το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης και το Πολυβολείο
Επισκεφθήκαμε τις παραλίες Γυαλισκάρι και τον κολπίσκο της Αγίας Αικατερίνης

Μιλήσαμε για τη μοναδική χλωρίδα της περιοχής:
Asphaka (Phlomis fruticosa): Γνωστό και ως «φλομίς» ή «ασφάκα», αυτός ο ανθεκτικός θάμνος με τα κίτρινα άνθη του είναι ένα αγαπημένο φυτό των μελισσών και χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.Τα ξερά κλαδιά της ασφάκας χρησιμοποιούνταν ως βασικό υλικό για την παραγωγή κάρβουνου, το οποίο ήταν σημαντικό συστατικό για την κατασκευή μπαρουτιού κατά την Επανάσταση του 1821. Το κάρβουνο από ασφάκα είχε την ιδιότητα να καίγεται ομαλά και αποτελεσματικά, κάτι που το έκανε ιδανικό για την κατασκευή πυρίτιδας.
Spartium junceum (Spanish Broom): Η «σπάρτο» με τα έντονα κίτρινα άνθη του είναι ένα φυτό που αντέχει στις ξηρές συνθήκες και το άρωμά του είναι χαρακτηριστικό της μεσογειακής φύσης. Παραδοσιακά, οι ίνες του χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή υφασμάτων και σχοινιών.

Asphodelus (Ασφόδελος): Ένα μυθικό φυτό που συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα, καθώς οι αρχαίοι πίστευαν πως οι ψυχές των νεκρών περιπλανιόνταν στα «Ασφοδελά Πεδία».
Orchis (Ορχιδέα, Orchidaceae – Σαλέπι): Οι βολβοί κάποιων άγριων ορχιδέων χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του σαλεπιού, ενός ροφήματος γνωστού από την αρχαιότητα για τις θερμαντικές και ευεργετικές του ιδιότητες. Το σαλέπι θεωρείται δυναμωτικό και ήταν δημοφιλές ιδιαίτερα στους περιπλανώμενους καραβανιστές και τους ορεσίβιους λαούς.
Narcissus (Νάρκισσος, Daffodil): Αυτό το όμορφο, αρωματικό λουλούδι έχει εμπνεύσει τον μύθο του Νάρκισσου, του νεαρού που ερωτεύτηκε την ίδια του την αντανάκλαση. Στη φύση, είναι ένα φυτό ανθεκτικό και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο 3ο ΓΕΛ Κέρκυρας, τη Διευθύντρια κα. Ιφιγένεια Ρακοπούλου και τους καθηγητές κ. Κοντοστάνο Σπυρίδωνα, κα. Χονδρογιάννη Φωτεινή, κα. Κούδα Σταματέλλα, κ. Γαστεράτο Γεράσιμο, κα. Κομπολίτη Ιωάννα και κ. Πολυμέρη Γεράσιμο για την προτίμησή τους και τη συνεργασία τους στη σημερινή μας δράση.
Συνεχίζουμε να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε τη φυσική μας κληρονομιά!