Στοίχειωσε τις μέρες μας ο άλλος μας ο εαυτός! Μηνύματα για το Πολυτεχνείο
Ανατρέχουμε στον στίχο του ποιητή ανήμποροι να ταιριάξουμε τις δυο εκδοχές μας και τα γεγονότα...
ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ: Σήμερα, η καλύτερη τιμή σε όσους εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τη στρατιωτική δικτατορία είναι, να δυναμώσει το ρεύμα της λαϊκής αμφισβήτησης και της πάλης, κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Σε αυτή την ιστορική επέτειο, με την παρακαταθήκη των αγώνων του χθες, αναζητούμε τον δρόμο για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο, μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, που οι αδικίες βαθαίνουν και ο «εχθρός» έχει χιλιάδες πρόσωπα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.
Η ΓΣΕΕ: Η 17η Νοέμβρη, μας θυμίζει τη δύναμη της συλλογικής δράσης, τη σημασία του αγώνα για ελευθερία καθώς και την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.
ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΑΓΚΗ. Η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου δεν εγκλωβίζεται σε χρονολογικούς δείκτες και ημερολόγια, είναι πάντα επίκαιρη. Ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης για όλους μας. Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την αρχή για να αλλάξει την Ελλάδα. Το Πολυτεχνείο ζει και μας υπενθυμίζει πως ο αγώνας για την δημοκρατία είναι διαχρονικός.
Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η ελευθερία και η δημοκρατία κερδίζονται και διαφυλάσσονται καθημερινά, μέσα από τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και τη δέσμευσή μας στις αξίες που κράτησαν όρθια την κοινωνία μας.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ: Η θυσία τους μάς υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά κατακτάται καθημερινά με συμμετοχή, διάλογο και σεβασμό στη διαφορετικότητα. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολλές, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο, εμπνέοντάς μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Ας μην ξεχνάμε ότι για να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα του Πολυτεχνείου στη μνήμη μας απαιτείται επαγρύπνηση, υπεράσπιση της αλήθειας και σεβασμός στις αξίες και τους θεσμούς των δημοκρατικών κοινωνιών.
Η Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Συνεχίζουμε τον δρόμο που χάραξαν δεκάδες αγωνιστές όπως οι Κώστας Γεωργάκης, Γρηγόρης Λαμπράκης, Σωτήρης Πέτρουλας, και Νικηφόρος Μανδηλαράς. Η 17 Νοέμβρη του 1973 παραμένει φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης, θυσίας και αγώνα, για αξίες και ιδανικά, που συνεχίζει να μας καθοδηγεί στους σύγχρονους συλλογικούς αγώνες μας.
Η Τ.Ο. ΤΟΥ ΚΚΕ (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ): Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες να καταστεί ένα ανώδυνο σύμβολο, παρά την κατασυκοφάντησή του, συνεχίζει να συγκινεί μεγαλύτερες και νεότερες γενιές ως σύμβολο νέων αγώνων και ανυπακοής στα σχέδια της καπιταλιστικής εξουσίας. Αυτά τα 51 χρόνια, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά το γεγονός ότι καμία διαχείριση του σάπιου συστήματος, “φιλελεύθερη” ή “προοδευτική”, δεν μπορεί να συμβιβάσει τις επιδιώξεις της αστικής τάξης με τα συμφέροντα της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας.
Η Τ.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Ο λαός και η νεολαία συγκρούστηκαν με έναν ισχυρό αντίπαλο, τη Χούντα των συνταγματαρχών, τις διεθνείς και εγχώριες συμμαχίες της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, συγκρούστηκαν με όσους έλεγαν "η Χούντα είναι πανίσχυρη" ή καλούσαν σε αναμονή. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν οι μόνοι που καλούσαν σε αντιδικτατορικό, εργατικό-λαϊκό αγώνα. Ανεξάρτητα από την καταστολή του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, οι θυσίες του έδωσαν δύναμη για την οργάνωση της πάλης, για κατακτήσεις την επόμενη περίοδο.
Η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: «Η 17η Νοέμβρη πρέπει να κηρυχθεί επίσημη αργία του κράτους ως εμβληματικό ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα και των αγώνων του ελληνικού λαού για Ελευθερία και Δημοκρατία», αναφέρει το ψήφισμα, που κατέθεσε στη Βουλή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΧΕΙΜΑΡΗΣ: Κι εμείς οφείλουμε να είμαστε και σήμερα και κάθε μέρα σε παντοτινή εγρήγορση για οποιαδήποτε απειλητική κίνηση απέναντι στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Κάθε μέρα που ξημερώνει, από την νύχτα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου μέχρι και το τώρα, είναι μια νίκη, ένα ανεκτίμητο δώρο σε όλους εμάς. Είναι ευλογία, γιατί είναι μια μέρα ελεύθερη.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Σήμερα δεν έχουμε στρατιωτική δικτατορία. Έχουμε ιμπεριαλιστικούς πολέμους που απλώνονται και απειλούν με όλεθρο. Έχουμε τη δικτατορία του κεφαλαίου, του χρέους και των οικονομικών τους δεικτών που συντρίβουν τους λαούς. Έχουμε την οικολογική καταστροφή λόγω της υπερεκμετάλλευσης του πλανήτη. Έχουμε το σιδερόφραχτο σύστημα των πολυεθνικών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.
Η ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ): Η Αριστερά της εποχής δίστασε στην αρχή, αλλά μετά προσχώρησε. Η Δεξιά αρνήθηκε. Πολλοί παρατρεχάμενοί της εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να βρίσκουν τρόπους και αφορμές ν΄ απαλλαγούν από την ενοχλητική αυτή επέτειο. Τους τρομάζει το μήνυμα, που θυμίζει ότι το Ψωμί, η Παιδεία και η Ελευθερία, δεν φτάνουν για τους πολλούς.
Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Το σύνθημα που τότε κυριάρχησε «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία» έδειχνε τα σημαντικά αιτήματα του λαού μας, που προέκυψαν μέσα από την καταπίεση και τη στέρηση βασικών αγαθών της ζωής. Η Νέα Αριστερά Κέρκυρας όχι μόνο δεν ξεχνά τη αιματηρή εκείνη νύχτα, αλλά επικαιροποιεί το τότε σύνθημα προσθέτοντας και την «Υγεία», ένα από τα δημόσια αγαθά που σήμερα διαρκώς υποβαθμίζεται σκόπιμα, υποβαθμίζοντας τις ζωές μας.
Η ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΔ): Η Επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που υπερασπίστηκαν με σθένος την Δημοκρατία. Αγωνιστές όπως ήταν, μεταξύ άλλων, και τα αείμνηστα αδέρφια και ιστορικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος και Διονύσης Μπεχράκης. Φέτος, 50 χρόνια από την αποκατάσταση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις πρώτες μετά την Δικτατορία βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1974, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και μας υπενθυμίζει ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι ένα διαρκές και καθημερινό χρέος όλων μας.
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ): Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, με αφορμή την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δηλώνει ότι θα παραμείνει απαρέγκλιτα στην εμπροσθοφυλακή των αγώνων για την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου και θα αντιπαλέψει, με όλες τις δημοσιογραφικές Ενώσεις-μέλη της τα εμπόδια λογοκρισίας που θέτουν οι εκάστοτε εξουσίες στους λειτουργούς του Τύπου. Η Ενημέρωση είναι η Ψυχή της Δημοκρατίας και αυτό είναι το ύψιστο αγαθό που καλούμαστε όλοι να διαφυλάξουμε.
ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ: 51 χρόνια μετά τη 17 Νοέμβρη του 1973, το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αντηχεί ακόμα επίκαιρο και σύγχρονο. Αποτελεί μήνυμα αγώνα για ενίσχυση της δημοκρατίας μέσω της υπεράσπισης των δικαιωμάτων πρόσβασης στην παιδεία και του αναφαίρετου δικαιώματος όλων στην εργασία.
ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ): Κάθε χρόνος που περνά, η επέτειος του Πολυτεχνείου αποκτά όλο και πιο επίκαιρο νόημα και ενσωματώνει στους σημερινούς όρους τα παλλαϊκά χαρακτηριστικά και τα πολιτικά αιτήματα του 1973, καθώς η Κοινωνική Απελευθέρωση, η Λαϊκή Κυριαρχία και Εθνική Ανεξαρτησία, απηχούσαν πάντα με όλο το ταξικό τους περιεχόμενο, τους αγώνες του ελληνικού λαού για την απεξάρτηση από κάθε είδους τυραννία. Περισσότερο από μισόν αιώνα αργότερα περιμένουν από την γενιά μας την ιστορική τους δικαίωση.
Του Αποστόλη Κουρσοβίτη (ΚΟΥΡΣΟ).
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Η δύναμη της συλλογικής δράσης, της αλληλεγγύης και του ψυχικού σθένους είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.