Παρασκευή 01.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Πολεοδομικός σχεδιασμός για τα λιμάνια κατά το δοκούν!»

Δημήτρης Μπιάγκης
10 Nov 2023 / 13:47

Επιστολή του βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ σε περιφερειάρχη και δημάρχους για το νέο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επιστολή του προς την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τους Δημάρχους του Νομού που κοινοποιείται και στις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, ενημερώνει για το υπό διαβούλευση Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα λιμάνια της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα Αναπτυξιακά Προγράμματα και οι Μελέτες Διαχείρισης Λιμένων (MasterPlan) θα εγκρίνονται με προεδρικά διατάγματα που θα έχουν ουσιαστικά ισχύ πολεοδομικού σχεδίου, προβλέποντας χρήσεις γης και όρους δόμησης και θα μπορούν να υπερισχύουν έναντι του υφιστάμενου γενικού πολεοδομικού σχεδίου μιας περιοχής, γεγονός που δεν συνάδει με τη στρατηγική ενός ολιστικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ο Βουλευτής στην επιστολή του καθιστά σαφές στους αποδέκτες της, ότι οι χερσαίες ζώνες λιμένα συνήθως περιλαμβάνουν πολύ ευρύτερες περιοχές των λιμενικών υποδομών για την πρόσδεση και εξυπηρέτηση πλοίων, όπως γειτονικές ακτές (περίπτωση Κέρκυρας). Η πλήρης πολεοδομική αυτονόμησή τους είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα και δυσχέρειες, όπως συγκρούσεις χρήσης και κυρίως αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική πώλησης των οργανισμών λιμένων της χώρας και πλήρους απαλοιφής κάθε μορφής δημόσιου ελέγχου, σε αντίθεση με ότι εφαρμόζεται, όχι μόνον στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

Ολόκληρη η επιστολή