Παρασκευή 01.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο νικητής των εκλογών

EDITORIAL
09 Οκτωβρίου 2023 / 19:52
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η κυριακάτικη κάλπη επιβεβαίωσε όσα γνωρίζαμε όσον αφορά στη μεγάλη εικόνα, δηλ. τον συσχετισμό των κομματικών δυνάμεων στη χώρα.

 Οι εμφύλιες αναμετρήσεις είν' αλήθεια, έδωσαν το αναγκαίο αλατοπίπερο. Φαντάζεστε να μην υπήρχαν; Δείτε τα τελικά αποτελέσματα για του λόγου το αληθές. Ακόμα και η νίκη του Στέφανου, σύριζα στο κατώφλι του 43%, δεν θα υπήρχε από την πρώτη Κυριακή αν οι υπόλοιποι δεν είχαν χαμηλές επιδόσεις.

Είναι νωρίς και άκομψο να αναφερθεί κανείς σε πολιτικές και προτεραιότητες, αυτές τις ώρες. Οι εξουθενωμένοι μονομάχοι δικαιούνται να ξεκουραστούν. Οι κάλπες είναι η κορδέλα του φίνις της έτσι κι αλλιώς μαραθώνιας, προεκλογικής περιόδου. Κι όπως και να το κάνουμε, ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα, κατά τον Κλαούζεβιτς, τράβηξε την προσοχή μας. Και πως να μην το κάνει με τόση αγριάδα και βαρβαρότητα, που μπήκε στις οθόνες μας;

Διχασμένοι έτσι ανάμεσα στα εφιαλτικά γεγονότα και τους ελληνικούς διθυράμβους, αναζητείται η επίκαιρη ιδιοσυστασία της πολιτικής ως ορισμός και ως περιεχόμενο. Κι αυτό όταν στα media, που προσέρχεται κανείς με τα καλά του να μεταλάβει την δημοσιότητα που του αναλογεί, χάνουν την ψυχραιμία τους και βρίζονται. Αποτέλεσμα ιδεολογικής πενίας, αμηχανίας και ιδιώτευσης, που γίνεται ιδιωτεία. Κάτι που αργά η γρήγορα αποτυπώνεται και στις κάλπες, κατηφορικός, οδικός χάρτης. Νάμα στις σύγχρονες μεθόδους της επικοινωνίας, που ορφάνεψαν από περιεχόμενο!

Δεν φταίνε μόνον οι θριαμβευτές (σ.σ.!!!) γι' αυτόν τον πολιτισμό του επικού δόγματος, καλύτερα υγιής και πλούσιος παρά φτωχός και άρρωστος, αν με καταλαβαίνεις. Η επιτομή του συντηρητικού μικροαστισμού επιλέγει τη μετατροπή κάθε διαθλασμένης αντιπαράθεσης σε ποδοσφαιρικό ντέρμπι και άσπρο - μαύρο. Κι οι ομάδες μοιάζουν τόσο μεταξύ τους...

Τώρα θα περιμένουμε πια την ευρωκάλπη για να ξαναστοιχηθούμε, διαπιστώνοντας με κάποια ζήλεια ότι χαμένοι των προηγούμενων εκλογών θα ξαναβρούν μια θέση στο λάις και 'μας στα πληκτρολόγια και τα καφενεία να διοχετεύουμε την αδρεναλίνη μας σε τοξικές αντιπαραθέσεις. Να κατασκευάζουμε εχθρούς αλλά και καινούργιους φίλους, πιστεύοντας ότι το κακό βρίσκεται μόνον στην τηλεόραση. Τώρα αλήθεια είναι; Ψέματα; Πόλεμος; Κάποιο σίριαλ; Θα σας γελάσω!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.