Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαν την ηλικία των δένδρων

EDITORIAL
11 Σεπτεμβρίου 2023 / 20:48
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Το να οδηγείς στην εθνική οδό (σ.σ. ολογράφως) Λευκίμμης προσιδιάζει στην επικίνδυνη ατραξιόν των περιοδευόντων τσίρκο της δεκαετίας του ΄70, ο γύρος του θανάτου!

Επρόκειτο για επικίνδυνο νούμερο με μηχανές αλλά και αυτοκίνητα προς τέρψιν του φιλοθεάμονος, που απολάμβανε τα ρίσκα του αναβάτη να αποφεύγει τον θανατηφόρο όλεθρο, αξιοποιώντας οριακά τη φυγόκεντρο. Ο γύρος του θανάτου δεν ευδοκιμεί πλέον στα τσίρκο, ίσως λόγω της ακραίας επικινδυνότητας. Έγινε όμως βιβλίο αλλά και ταινία, κυριολεκτικά και μεταφορικά να διεκτραγωδεί το κυνήγι της αδρεναλίνης, την απειλή και το ρίσκο.
Όλα αυτά που συνυπάρχουν, μαζί με την άγνοια του ανυποψίαστου, τουρίστα οδηγού, κατά τη διέλευση του από την κατ' ευφημισμόν εθνική οδό, τουλάχιστον από τη χώρα ίσαμε το γεφύρι της Μεσογγής. Διανύοντας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αυτά τα είκοσι χλμ με μοτοσικλέτα, τα βλέπεις όλα!
Βασικά, βλέπεις, συχνά, πυκνά, τον χάρο με τα μάτια σου! Το απίθανο οδόστρωμα διατρέχεται από άπειρα τραύματα, που μαρτυρούν τα χρόνια που φύγαν. Τα αυλάκια και τα μπαλώματα, κατά το διάμηκες και το εγκάρσιο, δίκην των αυξητικών, ομόκεντρων δακτυλίων των δέντρων, αποκαλύπτουν την ηλικία του δρόμου ως χρονική απόσταση από την τελευταία φορά που ασφαλτοστρώθηκε. Εξυπακούεται πως όλες αυτές οι αυλακώσεις βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο η κάθε μια, πλαισιωμένες από λακούβες και καρούμπαλα, περισσότερης η λιγότερης εμβαλωματικής ασφάλτου εδώ κι εκεί, εικεί και ως έτυχεν. Ούτε λόγος να γίνεται για την κλίση των στροφών αναλόγως της γωνίας. Πολυτέλειες!
Η πιο πρόσφατη ατραξιόν προέρχεται από τις συνέπειες του Ιανού και του Μπάλλου, που ολόκληρα τμήματα του δρόμου προς τη θάλασσα έχουν πάρει την άγουσα, απομακρυνόμενα από τον μάταιο τούτο κόσμο. Απειλώντας να κάμουν το ίδιο και στον εποχούμενο και τον αναβάτη. Κορίνες και μεταξωτές κορδέλες στολίζουν την κόψη και τα πρανή ώστε να αποφύγετε να οδηγήσετε άκρη, άκρη, χωρίς όμως να λένε τι και ποιο. Φύλαξε τα ρούχα σου για νάχεις τα μισά...
Ένας 60άρης και βάλε, απ' όταν θυμάται τον εαυτό του, έτσι είν' ο δρόμος. Χρόνο με τον χρόνο απλώς (!), προστίθενται αυλακιές, λακούβες και καρούμπαλα. Θρύλοι και παραδόσεις, έτσι τάβραμε, έτσι θα τ'αφήσουμε!

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.