Παρασκευή 22.09.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρδη και ζημίες από μια φωτιά

EDITORIAL
27 Ιουλίου 2023 / 12:18
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Η γνώση του βαρέος ιστορικού των πυρκαγιών στον ορεινό Παντοκράτορα θα ήταν αρκετή ώστε να αποτρέψει την έκδοση αυτάρεσκης ανακοίνωσης της Περιφέρειας...

Η γνώση του βαρέος ιστορικού των πυρκαγιών στον ορεινό Παντοκράτορα θα ήταν αρκετή ώστε να αποτρέψει την έκδοση αυτάρεσκης ανακοίνωσης της Περιφέρειας, την Κυριακή το μεσημέρι, περί της οικείας ετοιμότητας, σε σύγκριση προφανώς με τις αγριευτικές εικόνες τις προερχόμενες από το εν εξελίξει δράμα της Ρόδου! Με τέτοιες θερμοκρασίες όμως και για τόσες μέρες, δεν το ρισκάρεις. Δεν εισακούσθηκε. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, η επαγρυπνούσα και σε ετοιμότητα (sic) Κέρκυρα έμπαινε στο εφιαλτικό πάνθεον της πύρινης δοκιμασίας.
Η διάπυρη περιοχή, φωτογραφημένη βραδιάτικα, σε συνδυασμό με την οδηγία και κυρίως τις εικόνες της εκκένωσης τουριστικών μονάδων, έβαζαν την Κέρκυρα στη χορεία του ρεπορτάζ, που δεδομένης και της αφαίρεσης ένεκα η απόσταση, την έδειχνε όσο και τη Ρόδο ομού, ολάκερη στο έλεος της πύρινης λαίλαπας. Δεν είναι όμως έτσι! Ούτε στην Κέρκυρα βεβαίως αλλά -παρά τη μεγαλύτερη έκταση της πυρκαγιάς- ούτε και στη Ρόδο! Ένα ανοιχτό πλάνο θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις προσλαμβάνουσες και τις ισορροπίες αλλά ποιός ανοίγει το κάδρο του, απαρνούμενος την λαγνεία της καταστροφής, που ως γνωστόν μεταδίδεται ευκολότερα και καταπίνεται αμάσητη; Κάπως έτσι και στα υπεράκτια ρεπορτάζ, οι φορείς των οποίων, θρύλοι εγκυρότητας, αναγκάσθηκαν να ανασκευάσουν την επομένη. Πόσο στοιχίζει όμως αυτή η επικοινωνιακή ζημιά, σκέφθηκε κανείς;
Όσο πρόδηλη είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής τόσο προφανής ήταν ως προς τα κερκυραϊκά τουλάχιστον, ο αυτοσχεδιασμός των εκκενώσεων αλλά εν πολλοίς και της επιχείρησης ανάσχεσης της φωτιάς. Μπορεί ο πλούτος του πράγματος να είναι η απόδειξη του ενδιαφέροντος και της εθελούσιας προσφοράς από κάθε γωνιά του νησιού, και όχι αποκλειστικά και μόνον από τις πληττόμενες περιοχές, αλλά ο έκδηλος αυτοσχεδιασμός απουσία οργανωμένου και δουλεμένου σχεδίου, μείωσε την αποτελεσματικότητά του. Το πολλά μέτωπα στη χώρα είναι μια καλή δικαιολογία αλλά δεν συνιστούν τεκμηρίωση της οπωσδήποτε ελλειπτικής οργάνωσης. Ας μην μπει κάποιος στον κόπο να διαψεύσει, οι μαρτυρίες είναι τόσο πολλές!
Σ΄έναν τουριστικό τόπο, το «ταμείο» της επιχείρησης αντιμετώπισης μιας φυσικής καταστροφής δεν περιορίζεται στο προφανές αλλά εκτείνεται στο κόστος, τη ζημιά και το κέρδος από την ίδια τη διαχείριση και όχι μόνον από την έκβασή της, που αναπόδραστα βαραίνει περισσότερο. Σε πρώτο επίπεδο ξεχωρίζει ο κατατεθειμένος ηρωισμός, όμως στο τελικό αποτέλεσμα προσμετράται κάθε παράμετρος της υπόθεσης τώρα βεβαίως και σε βάθος χρόνου.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.