Τετάρτη 06.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι καλύτερες προθέσεις

EDITORIAL
04 Ιουλίου 2023 / 19:52
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Διερμηνεύοντας τις διαθέσεις των Κερκυραίων, με τη βοήθεια που δίνει η ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανιχνεύεται το εγγύς μέλλον. Τουλάχιστον ως προσδοκία αν όχι ως πρόβλεψη.

Ας σημειωθεί αρχικώς, πως ψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς εγγεγραμμένους (46,55%) σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Διαβάζεται και ως αποδοκιμασία της πολιτικής, αδιαφορία, ακόμα και απελπισία. Άλλωστε εδώ και καιρό, η πολιτική δεν περιλαμβάνει τους πολίτες αλλά τους εκπροσωπεί με ανοιχτό πληρεξούσιο, που παρέχεται αποκλειστικά και μόνον με τις ψηφοφορίες. Κάτι που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ανεπαρκές.

Όλες οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις της αυτοδιοίκησης με τα αρχαιοπρεπή ονόματα είχαν ως κοινό τόπο την ακύρωση της κοινοτικής λειτουργικότητας, με την επίκληση της αποτελεσματικότητας δια της μεταφοράς λειτουργίας, εξουσιών και ισχύος στις υψηλότερες κλίμακες. Έτσι χάθηκε κάθε αμεσοδημοκρατικό στοιχείο με συνέπειες σε όλο το εποικοδόμημα της τοπικής πολιτικής και διοίκησης.

Αναλόγως τα κόμματα εγκατέλειψαν τις οργανώσεις τους. Υπήγαγαν την αποτελεσματικότητα τους στον συντονισμό με τους ρυθμούς της αγοράς, όπου επικρατούν ολοένα και μεγαλύτερες ταχύτητες. Απαραίτητες για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, απάνθρωπες όμως. Και όσον αφορά στην κομματική λειτουργία, διαλυτικές. Έτσι οι ηγεσίες μετατράπηκαν σε ομιλούσες κεφαλές ανύπαρκτου σώματος!

Οι Κερκυραίοι διαμαρτύρονται για τις κραυγαλέες αντιθέσεις, που δημιουργούνται σε συνθήκες ξέφρενης κερδοφορίας με την υστέρηση που εμφανίζεται στις καταναλωτικές δυνατότητες των περισσοτέρων και την εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, της πρόνοιας, των υποδομών. Κι ενώ η διαμαρτυρία αυτή απαντάται σχεδόν παντού και διαρκώς, επισημαίνεται κυρίως δια της αποχής! Από την έλλειψη διάθεσης για συμμετοχή, αποστράτευση. Δεν είναι ενδεικτική η διαπίστωση ότι οι περισσότεροι στους λιγότερους από τους μισούς που ψήφισαν, επέλεξαν την «κανονικότητα»; Οι άλλοι; Οι περισσότεροι; Τι έκαναν;

Αυτοκριτικά γράφοντας, ίσως και να αναθεωρείται η πιεστική από πλευράς χρόνου, το βράδυ των εκλογών, διαπίστωση της στήλης για δεξιά στροφή. Το άδηλο της μη συμμετοχής είναι πράγματι διερευνητέο δίχως την πρόθεση να πιστωθεί αυθαιρέτως ως συμπεριφορά σε μια και μόνη επιλογή. Τα νέα δεδομένα άλλωστε, εδώ κι εκεί στον Πλανήτη, την Ευρώπη και τη χώρα, δεν διαβάζονται καλύτερα με τα παλιά εργαλεία και δεν ερμηνεύονται με παλιά κριτήρια. Καλό το ιστορικό ανάλογο αλλά δεν φτάνει σε κάθε περίπτωση...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.