Σάββατο 02.12.2023 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κράτησα τη ζωή μου*

editorial
22 Ιουνίου 2023 / 14:32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Ακυρώνοντας το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), Ειδική Πολεοδομική Μελέτη για μεγάλη τουριστική επένδυση στην Πάρο, επισημαίνει την ανάγκη εκπόνησης μελετών φέρουσας ικανότητας σε κάθε τόπο, ανεξαρτήτως της εκδήλωσης ενδιαφέροντος κάποιου επενδυτή!

Άλλωστε το ΣτΕ καταξιώθηκε ως μοναδική Αρχή που αντιστέκεται στον αναπτυξιακό ορυμαγδό, που απειλεί να καταβροχθίσει τα πάντα στο πέρασμά του από την τουριστική Ελλάδα. Ούτε τα κόμματα ούτε η Αυτοδιοίκηση ούτε τα Κεντρικά Συμβούλια της αρχαιολογίας και της χωροταξίας, έδειξαν να μπορούν και να θέλουν να βάλουν φρένο σε επιδιώξεις, που αλλοιώνουν τον τόπο, καταστρέφοντας την αειφορία του ως πόρο. Και το κυριότερο, αλλοιώνοντας την καθημερινότητα της ζωής των ντόπιων στους δημοφιλείς προορισμούς.
Αξιώνει λοιπόν το ΣτΕ η εκπόνηση μελετών φέρουσας ικανότητας «να γίνεται αυτοτελώς και όχι κατά περίπτωση, για να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο έργο»*. Αναρωτιέται κανείς πόσα πράγματα θα ήταν αλλιώς στην Κέρκυρα αν είχε αναγνωριστεί αυτή ανάγκη από τους τοπικούς, διοικητικούς θεσμούς και κοινωνικούς φορείς, και ζητούσαν εκείνοι την σχεδιασμένη αντί της υποταγής στις ευκαιρίες της αυθαίρετης παρέμβασης;
Μόνιμη επωδός στις σχετικές συζητήσεις (σ.σ. ανεπισήμως δυστυχώς) είναι η αμφιβολία εάν και κατά πόσο θα γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός σε μια αγορά που έχει διαπαιδαγωγηθεί αντιθέτως και συγχέει τις ελευθερίες με την αυθαιρεσία. Αυτός που θα το αποτολμήσει θα πρέπει να είναι συμφιλιωμένος στην προοπτική των συγκρούσεων με τα κατεστημένα συμφέροντα, οι αποδόσεις των οποίων θα ψαλιδιστούν στο όνομα της αειφορίας των πόρων και του περιορισμού της ανισομετρίας. (Όσο τουλάχιστον είναι εφικτό ως αυτοσυντήρηση της αγοραίας οικονομίας απέναντι σε επιδιώξεις ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης των πάντων δίχως αύριο)!
Στα παρήγορα, παγκοσμίως και εδώ, η ανάπτυξη τέτοιου προβληματισμού και εξ' αυτού διαχειριστικών αποφάσεων ως αντίδραση στην αδηφάγα συμπεριφορά των funds. Οι αντιστάσεις που προοιωνίζονται την επιστροφή σε μια ζωή με ανθρώπινους βιορυθμούς και τη διατήρηση έτσι της ελκυστικότητας των τόπων για όποιον άλλον ήθελε να τους επισκεφθεί για να περάσει κάποιες μέρες τον χρόνο με τους τυχερούς ντόπιους!
* Κράτησα τη ζωή μου από τον ποιητικό κύκλο Επιφάνια 1937 του Γιώργου Σεφέρη.
** Κόπηκε από το ΣτΕ επένδυση στην Πάρο/Η Καθημερινή/Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.