Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα μωρό με δυο κεφάλια*

editorial
09 Ιουνίου 2023 / 19:21
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Αναζητώντας το πρόσημο της μετάβασης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Ενημέρωση υποδέχονται στις 8 μ.μ. τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Συντακτών της χώρας με αφορμή το βιβλίο/διδακτορικό του.

Η οργιώδης τεχνολογική εξέλιξη, προϊόν και αποτέλεσμα των ερευνών για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, κυρίως της επιτάχυνσης περιστροφής του στη μονάδα του χρόνου, έθεσε ολόκληρο το ανθρωπογενές σύμπαν σε μετάβαση. Ταυτοχρόνως και στους ίδιους εκθετικούς ρυθμούς αύξησε την επιβάρυνση στον περιβάλλοντα χώρο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, προκαλώντας ανήκεστη βλάβη στη φυσιολογία του!

Στη δίνη αυτών των εξελίξεων βρέθηκε και η δημοσιογραφία. Πολύ πριν συμβούν όλα αυτά όμως, η άλλοτε διαφωτιστική επινόηση της 4ης εξουσίας, δια της οποίας νομιμοποιούνται ή όχι, οι αποφάσεις της διοίκησης, του κράτους και της δικαιοσύνης στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, διέβη τον Ρουβίκωνα. Υποταγμένη στον θεμελιώδη νόμο της αγοράς για την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση πόρων και εξουσιών, μεταβλήθηκε σε πλείστες όσες περιπτώσεις, σε Γραφείο Τύπου αλλότριων, «μητρικών» συμφερόντων.

Η πρόκληση των νέων δεδομένων εμφανίζεται ενώπιον μας ως Ιανός. Επινοείται ως άνω. Εμπεριέχει όμως το σπέρμα της αναίρεσης της αιτίας ύπαρξης της. Η αποκατάσταση της φυσιοκεντρικής δικαιοσύνης ως εκ τούτων συνιστά πρόταγμα εξυγίανσης των σχέσεων, ιδίως των ανθρώπινων. Υπ' αυτήν την προσέγγιση, η μελέτη των φαινομένων δεν γίνεται τόσο για την ένταξη όσο για την απεξάρτηση από την «ανθυγιεινή» τους, γενεσιουργό, φιλοσοφία.

Ενημέρωση και επικοινωνία δέον όπως προσεγγίζονται με τη μινιμαλιστική απλότητα, με την οποία διευρύνεται η συμμετοχή στα όρια του συνόλου της κοινότητας. Κάτι που εκτός της αποτελεσματικότητας όσον αφορά στο εύρος του χώρου και την τομή του χρόνου εφαρμογής, αποτελεί και αισθητικό υπόδειγμα. Μια σύνθεση μορφής και περιεχομένου, που διεκδικεί να ανακυκλώσει τα υλικά της αγοραίας προέλευσης της ανάγκης σε ενάρετη και όμορφη ζωή. Ποιός δεν θα το ήθελε;

Αναζητώντας το πρόσημο της μετάβασης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Ενημέρωση υποδέχονται στις 8 μ.μ. τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Συντακτών της χώρας με αφορμή το βιβλίο/διδακτορικό του και την πρόθεση να μπολιάσουν και το κερκυραϊκό κοινό ο προβληματισμός για την φύση και την προοπτική της μετάβασης δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

* Το παιδί του σωλήνα, Μουσικές Ταξιαρχίες, Τζίμης Πανούσης (1982).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.