Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (video)

Ιόνιο Πανεπιστήμιο
02 Ιουνίου 2023 / 16:31

Συνεργασία σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα κατάφερε να «κεντρίσει» το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αντιπροσωπεία του αμερικανικού ΑΕΙ βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ιόνιο Ακαδημία με σκοπό να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης.

Η γέφυρα συνεργασίας που επιχειρείται να στηθεί έρχεται ως απόρροια της επιτυχημένης επίσκεψης που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της δράσης Pharos Summit 2022, όπου το ίδρυμα υποδέχθηκε οκτώ αμερικανικά Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο.

Πεδία ενδιαφέροντος

Όπως τόνισε η επικεφαλής της εφταμελούς αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Dr. Lisa Pawloski, οι προοπτικές συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διερευνώνται στα εξής θεματικά πεδία σπουδών: Περιβάλλον, μουσική, τέχνες , αλλά και στη δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Μάλιστα χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της λειτουργίας Γραφείου του Ιονίου Πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη, το οποίο σύντομα θα το επισκεφθούν, ώστε να αναπτυχθούν συνεργασίες πάνω στους τομείς ενδιαφέροντος.



Η συνάντηση της αμερικανικής αντιπροσωπείας με τις πρυτανικές αρχές του Ιονίου Πανεπιστημίου και των εκπροσώπων των Τμημάτων πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν και τα Τμήματα που εδρεύουν στα άλλα νησιά. Μια σύντομη παρουσίαση του Ι. Π πραγματοποίησε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων Κατερίνα Καμπάση, ενώ στα θέματα έρευνας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου του Ι.Π Παναγιώτης Βλάμος. Αντίστοιχες σύντομες παρουσιάσεις έγιναν και από την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Τι είπε ο Πρύτανης

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρύτανης Ανδρέας Φλώρος, οι συζητήσεις είναι σε διάφορα επίπεδα και σε επιτελικό αλλά και σε πιο τεχνικό. «Έχουμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχόμαστε την αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα για ακόμη μια φορά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι συζητήσεις είναι σε διάφορα επίπεδα και σε επιτελικό αλλά και πιο τεχνικό, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να ωριμάσουν συνεργασίες όχι μόνο σε επίπεδο έρευνας αλλά και εκπαίδευσης, ώστε να δούμε τα στοιχεία που μπορεί να συνεισφέρει το κάθε ίδρυμα σε κάποιες κοινές προσπάθειες δημιουργίας σύνθεσης προγραμμάτων σπουδών. Παράλληλα να φτάσουμε στο σημείο να ξεπεράσουμε δυσκολίες μεταξύ της διαφορετικότητας του εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου οργάνωσης εκπαίδευσης και του αντίστοιχου αμερικανικού και να φτάσουμε στο σημείο να προσφέρουμε κοινά προγράμματα σπουδών που θα είναι προς όφελος των φοιτητών και των δυο ιδρυμάτων», ανέφερε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος.

Επένδυση στην εξωστρέφεια

Ήδη πάντως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δίνει δείγματα καλής γραφής όσον αφορά συνεργασίες με μεγάλα πανεπιστήμια διεθνούς κύρους και εμβέλειας, καθώς έχει αναπτύξει εδώ και καιρό συνεργασίες με αμερικάνικα πανεπιστήμια όπως το George Mason, το Ohio State University και το Johns Hopkins.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ