Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η τοποθέτηση του συλλόγου «οι Φίλοι του Βίδο» στη συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου

Βίδο
01 Ιουνίου 2023 / 16:52
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Μετά από πολλές αναβολές συζητήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων το θέμα της εγκατάλειψης του Βίδο"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο σύλλογος προστασίας και ανάδειξης του Βίδο «οι φίλοι του Βίδο» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφενός ενημερώνει για την παρουσία του στο Δημοτικο Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στις 30/05 και αφετέρου καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί το Βίδο την Κυριακή 11/06 ώστε «να γνωρίσουν, απολαύσουν και προστατεύσουν το Βίδο». Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

"Μετά από πολλές αναβολές συζητήθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων το θέμα της εγκατάλειψης του Βίδο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου «Οι Φίλοι του Βίδο» και πήραν το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου τ. Δήμαρχος Ιωάννης Κούρκουλος και ο αντιπρόεδρος Ραιδεστινός Γιώργος.

Ο πρόεδρος εστίασε στην ιστορία του Βίδο, στους αγώνες για να μην δοθεί στους εμίρηδες και να έρθει στην κατοχή του κερκυραϊκού λαού που θα το χρησιμοποιούσε για κοινωνικούς λόγους και δραστηριότητες. Το σύνθημα τότε ήταν «δώστε το Βίδο στο λαό» και χαρακτηριστική είναι η έκφρασή του, «το γλιτώσαμε από τους εμίρηδες και έρχονται τώρα από την πίσω πόρτα άλλοι εμίρηδες να το κάνουν ιδιωτικό νησί».

Εστιάσαμε στα μεγάλα προβλήματα του Βίδο που είναι:

Το καΐκι που δεν έχει μπει ακόμα σε λειτουργία, όπως όφειλε, για να μεταφέρει επισκέπτες αλλά και προσωπικό του δήμου που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση και προετοιμασία εγκαταστάσεων και υποδομών που διαλύονται πάνω στο νησί. Η προηγούμενη «δέσμευση» της δημοτικής αρχής ότι θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια στις 15 Μαΐου, ανανεώθηκε με τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου.

Τονίσαμε ότι η σταθερότητα λειτουργίας και δρομολογίων είναι απαραίτητη για να αρχίσει να «ανεβαίνει» στο νησί ο Κερκυραίος και επαναλάβαμε ότι η επιδότηση του καϊκιού με ταυτόχρονη μείωση του εισιτηρίου μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της δημοτικής γραμμής. Μέλη του Συλλόγου θα παραβρεθούν στην έναρξη των δρομολογίων του δημοτικού καϊκιού, όποτε και να γίνει.

Η εγκατάλειψη των δρόμων πυρόσβεσης, η μη λειτουργία σε όλο το νησί των πυροσβεστικών κρουνών αλλά και η μη παρουσία ανθρώπου στο νησί βάζουν σε διαρκή κίνδυνο την ύπαρξή του. Η απορία μας, «μπορείτε να κοιμόσαστε ήσυχοι όταν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος στο νησί», είναι μεγάλη.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να ανέβει το κλιμάκιο της πυροσβεστικής που ανέφερε η κα Δήμαρχος αλλά να παραμένει εκεί σε 24ωρη βάση.

Το αναψυκτήριο, κατά παράβαση του συμφωνητικού μίσθωσης, δεν λειτουργεί μέχρι σήμερα 30/5 και το εστιατόριο, που κανείς δεν ξέρει αν θα ανοίξει, έχει γίνει «ένα ακόμα εστιατόριο για τους πελάτες του ΙΚΟΣ»,  αφού στην πράξη ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ
ΝΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ Κερκυραίοι και τουρίστες άλλων ξενοδοχείων. Η χρήση του δεν συμβαδίζει με τους όρους της μίσθωσης και προτείναμε να καταγγελθεί η σύμβαση, πρόταση στην οποία συμφώνησαν αρκετές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δημοτική Αρχή μας ενημέρωσε ότι η μισθώτρια εταιρία θα λειτουργήσει το αναψυκτήριο στις 5 Ιουνίου και είναι άγνωστο αν ανοίξει το εστιατόριο.

Οι κατασκηνώσεις, που μαζί με τη δημιουργική απασχόληση αποτελούν μια πολύ σημαντική κοινωνική παροχή που οφείλει ο Δήμος στα παιδιά, πρέπει να λειτουργήσουν. Οι κατασκηνώσεις όπως και οι πρόσκοποι και οδηγοί στο Βίδο είναι οι φύλακες, οι καθημερινοί αλλά και μελλοντικοί προστάτες του νησιού. Δεν μας κάλυψαν φυσικά οι υποσχέσεις ότι ΘΑ παραδοθούν τα κτίρια στις 15 Ιουνίου, ΘΑ προκηρυχθεί πρόσληψη προσωπικού, ΘΑ προχωρήσουν σε προκηρύξεις για τρόφιμα, ΘΑ…ΘΑ…ΘΑ. Φοβόμαστε πως, είτε από ανικανότητα, είτε από αδιαφορία, είτε από σκοπιμότητα, για 7η χρονιά δεν θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις.

Ο Σύλλογος Φίλων του Βίδο αγρυπνεί και παρακολουθεί τις δεσμεύσεις και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. Το Βίδο είναι το μπαλκόνι της Παλιάς Πόλης και το στολίδι της Κέρκυρας και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν ΙΚΟΣ, σε κανέναν άλλο που θέλει να μας το στερήσει. Είναι η ιστορική μνήμη της Κέρκυρας, είναι τα γέλια των παιδιών μας που θέλουμε να ακούσουμε πάλι.

Για να το αναδείξουμε και προστατέψουμε, οργανώνουμε επίσκεψη στο Βίδο με άλλους συλλόγους του νησιού. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
Καλούμε όλους τους Κερκυραίους την Κυριακή 11 Ιουνίου να επισκεφθούμε, γνωρίσουμε, απολαύσουμε, προστατέψουμε το Βίδο. Θα πάμε είτε με το Δημοτικό καΐκι (ελπίζουμε να έχει δρομολογηθεί) είτε με καΐκι που θα έχει οργανώσει ο Σύλλογος."

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.